Nodulii la sân: Ghid complet
Articol realizat cu ajutorul Dr. Elena Claudia Teodorescu - Medic primar Imagistică Medicală
Ai descoperit un nodul la unul dintre sâni? Dr. Elena Claudia Teodorescu, Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală și fondator Donna Medical Center, Centrul de Excelență în Sănătatea Femeii, ți-a pregătit un ghid complet despre nodulii mamari, care te va ajuta să te informezi corect și să înțelegi ce sunt nodulii la sân, din ce cauză apar, ce simptome pot da aceștia, cum îi diagnostichezi și cum te poți trata eficient.
Ți s-a întâmplat să simți ceva neobișnuit la autopalparea lunară? Sau mai mult, să ai dureri surde la nivelul sânilor în preajma menstruației?
Cel mai probabil suferi de mastoză fibrochistică, o afecțiune des întâlnită la femei, însă, pentru siguranța ta, este bine să primești un diagnostic corect de la un medic senolog expert.
Statisticile spun că 40% dintre femei vor detecta un nodul mamar la un moment dat în viața lor. Deși de cele mai multe ori nodulii nu sunt canceroși, imediat ce ai descoperit un nodul la sân trebuie să te programezi pentru investigații. În timpul vizitei la medic vei avea parte de o evaluare minuțioasă a formațiunii, vei afla tipul de nodul și care sunt pașii următori pentru a fi în siguranță.
Cuprinsul Ghidului complet: Noduli la sân
- Ce sunt nodulii la sâni sau nodulii mamari?
- Ce tipuri există și din ce cauză apar nodulii la sân?
- Ce simptome pot avea de la un nodul la sân?
- Noduli la sân înseamnă cancer?
- Cum se depistează un nodul la sâni?
- Ce tratament există pentru nodulii la sân?
Ce sunt nodulii la sâni sau nodulii mamari?
Sânul femeii este alcătuit din țesut conjunctiv fibros, țesut adipos, nervi, vase de sânge, ganglioni, glande producătoare de lapte și ductul lactifer prin care circulă laptele mamar. Structura țesutului mamar variază în funcție de vârsta femeii și de modificările din timpul și de după sarcină.Fiecare parte a sânului femeii poate reacționa diferit în funcție de modificările din organism, acestea având impact asupra sensibilității și texturii sânului și putând fi cauze ale apariției nodulilor.
Un nodul mamar este o masă de țesut din interiorul sânului, care se formează prin înmulțirea necontrolată a celulelor mamare într-o zonă a sânului. Nodulul la sân poate fi ușor deosebit prin consistența crescută față de restul țesutului. În timpul autoexaminarii lunare, s-ar putea să simți o formațiune cu margini bine definite sau o zonă de țesut mai dur. Pe lângă ceea ce simți prin palpare, s-ar putea să observi o culoare roșiatică în zona sânului sau textură cu aspect de „coajă de portocală”.
Ce tipuri există și din ce cauză apar nodulii la sân?
Există mai multe cauze ale formării nodulilor la sân, unele dintre acestea inofensive, în timp ce altele pot fi periculoase. Cauzele formării nodulilor la sân includ dezechilibre hormonale, infecții, traumatisme, tumori benigne și tumori maligne (cancer). Deși majoritatea nodulilor la sân, adică 9 din 10, sunt inofensivi (benigni), fiecare nodul ar trebui să fie evaluat de către un medic pentru a exclude sau a stabili un diagnostic de cancer.
Infecțiile care cauzează noduli la sân
Traumatismele care cauzează noduli la sân
Tumorile benigne (ne-canceroase) care cauzează noduli la sân
Chisturile mamare sunt pline cu lichid și sunt benigne. Ele sunt foarte frecvente, mai ales la vârsta de peste 35 de ani. Aceste chisturi variază adesea în dimensiune în timpul ciclului menstrual și pot fi moi.
Modificările fibrochistice sunt caracterizate prin sâni care au multe neregularități. Sânii fibrochistici se datorează unor dezechilibre hormonale, iar femeile cu modificări fibrochistice pot avea dureri și/sau noduli.
Tumorile maligne (canceroase) care cauzează noduli la sân
Nodulii mamari cauzați de cancer sunt duri, cu contur neregulat, de multe ori fixați, imobili și de obicei nedureroși. Cancerul de sân, de obicei, nu provoacă dureri la nivelul sânilor. Deși femeile de multe ori își fac griji cu privire la durerile mamare, cele mai multe dureri de sâni nu reprezintă cancer. Doar aproximativ 6% dintre femeile cu cancer de sân au dureri de sân ca semn primar al cancerului.
Scurgerile mamelonare sunt cauzate cel mai frecvent (90% din cazuri) de tumori benigne (ne-canceroase) - de obicei papiloame intraductale. Secrețiile mamelonare pot fi, de asemenea, cauzate de cancerul mamar. În acest caz, secreția este dintr-un singur sân, este spontană și sanghinolentă sau transparentă. Deoarece secrețiile pot fi un semn al cancerului de sân, acestea trebuie să fie evaluate de către un medic.
Modificările la nivelul pielii de pe sân: retracția, roșeața și căldura, pot fi uneori un semn de cancer de sân. O formă particulară de cancer de sân, care provoacă modificări eczematiforme la nivelul mamelonului este boala Paget a sânului. Cu toate acestea, cele mai multe modificari la nivelul mamelonului nu sunt datorate cancerului, ci sunt cauzate de probleme benigne, cum ar fi eczema mamelonului sau o infecție cu o ciupercă. Totuși, orice modificare trebuie să fie evaluată de către un medic.
Ce simptome pot avea de la un nodul la sân?
Modificările la nivelul sânului se pot identifica în primul rând prin autoexaminarea lunară urmată, după caz, de investigațiile recomandate de medici, la intervale stabilite în funcție de diferiți factori, cum ar fi istoricul familial, predispoziția genetică de a dezvolta cancer, existența unei formațiuni suspecte sau vârsta pacientei.Principalele simptome care te atenționează asupra existenței unei formațiuni mamare se manifestă în felul următor:
- Ai sânii dureroși sau sensibili;
- Simți o formațiune cu marginile bine definite;
- Observi o zonă îngroșată, proeminentă față de restul țesutului mamar;
- Pielea ta prezintă modificări ca roșeață, aspect de „coajă de portocală” sau adâncituri;
- Un sân este evident mai mare decât celălalt;
- Observi modificări ale mamelonului (ca inversia mamară) sau ai scurgeri spontane la nivelul mamelonului.
Există anumite simptome care le însoțesc pe cele ale nodulilor mamari și care atenționează asupra unei afecțiuni grave a sânilor. Dacă te confrunți cu una sau mai multe manifestări din cele enumerate mai jos, e nevoie să te programezi de urgență la un specialist:
- Ai simțit o formațiune în zona axilei;
- Ai simțit o formațiune nedureroasă care are marginile neregulate;
- Ai scurgeri cu sânge sau puroi la nivelul mamelonului;
- Ai dureri la nivelul oaselor.
Noduli la sân înseamnă cancer?
Un nodul ar putea fi un chist (un săculeț umplut cu lichid, care poate fi drenat), alte tipuri de tumori necanceroase, precum fibroadenomul, mai rar poate fi chiar un cheag de sânge. Ar putea fi de asemenea un „pseudo-nodul”, cauzat de schimbările hormonale.
Pe de altă parte, nu este bine nici să fii în situația opusă, să refuzi să crezi, să îți spui „Mie nu mi se poate întâmpla” sau „Sunt prea tânără să am cancer.” Într-adevăr, probabilitatea ca nodulul să fie canceros este mai mare pentru femeile în vârstă, care au trecut de menopauză, dar aceasta nu este o regulă.
Din păcate, multe femei sunt convinse că „un nodul nu poate fi cancer în cazul în care au un istoric de chisturi la sân”, deși nu este adevărat. Dacă ai avut în trecut noduli care s-au dovedit a fi chisturi și nu au reprezentat motive de îngrijorare, nu poți avea nicio garanție că un nou nodul va fi la fel.
Experții Donna Medical Center au observat că 8 din 10 noduli sunt benigni. Chiar și așa, odată ce descoperi o formațiune suspectă la nivelul sânului, este recomandat să mergi cât mai repede la medic pentru un control mamar, în cadrul căruia vei afla cu certitudine dacă formațiunea pe care ai simțit-o prezintă potențial canceros.
Cum se depistează un nodul la sâni?
Examinările sânilor de către medicul specialist reprezintă primul pas în evaluarea unui nodul la sân și depistarea precoce a cancerului mamar. Din păcate, examinarea manuală a sânilor nu este o metodă eficientă de detecție a cancerului incipient, precum sunt investigațiile specializate.Un medic senolog palpează o formațiune tumorală când ea este mai mare de 1 cm, spre deosebire de autopalpare, când în general femeia poate detecta o tumoră cu o dimensiune mai mare de 2 cm. De aceea se utilizează metode de detectare a acestor formațiuni, care le pot sesiza atunci când ele nu sunt palpabile, și sunt de dimensiuni milimetrice, chiar de 0,2 - 0,3 cm.
Mamografia digitală
Rezonanța magnetică (RMN-ul)
Ce tratament există pentru nodulii la sân?
În urma investigațiilor medicale, specialistul va stabili cu exactitate tipul de formațiune și tipul de tratament pe care trebuie să-l urmezi. Tratamentul pentru nodulii mamari este personalizat pentru fiecare pacientă în parte.În cazul tratamentului nodulilor benigni, e foarte posibil să fie nevoie doar de tratament medicamentos sau mici intervenții chirurgicale, pe când pentru nodulii maligni se va continua prin intervenții chirurgicale, chimioterapie sau radioterapie.
Medicamentație
În cazul în care nodulul pe care îl ai îți cauzează dureri sau dacă nodulul este rezultatul unei infecții, medicul îți va recomanda un tratament medicamentos. De asemenea, medicul ți-ar putea recomanda să adopți o dietă săracă în grăsimi saturate și să porți un sutien comod, dar ferm, care să îți reducă durerile.
Aspirație
Există cazuri în care e nevoie ca lichidul din abces sau chist să fie aspirat. Nu vei simți durere în timp ce medicul va acționa în zona cu probleme cu ajutorul unui ac, astfel încât fluidul să fie înlăturat. Rareori va fi nevoie de o mică incizie pentru a realiza această aspirație. Sunt cazuri în care chistul aspirat se poate umple iar cu lichid, așa că vei urmări evoluția nodulului împreună cu medicul tău pentru a observa orice modificare.
Intervenție chirurgicală
Atunci când un nodul este mare sau crește în mărime, s-ar putea să ai nevoie de intervenție chirurgicală pentru a îndepărta formațiunea. Această măsură poate fi luată în cazul fibroadenoamelor sau chisturilor și este făcută sub anestezie generală. În unele cazuri se folosește un aspirator special pentru a extrage țesutul care formează nodulul. În momentul în care a fost eliminat, nodulul este trimis la analize pentru a confirma că este benign sau malign.
Pentru tratamentul nodulilor mamari benigni, medicii recomandă următoarele măsuri, în funcție de tipul diagnosticat:
- Mastoza fibrochistică: recomandări cu privință la regimul alimentar. Doar dacă apar modificări fibrochistice cu un aspect imagistic suspect, se ajunge la biopsie pentru un diagnostic corect
- Chisturi simple: medicul poate efectua aspirația lichidului pentru diagnostic precis. Îndepărtarea chirurgicală se recomandă doar dacă este extrem de dureros sau voluminos
- Fibroadenom: Excizia sau biopsia se efectuează rareori. Excizia are loc doar dacă sunt observate modificări atipice de la o examinare la alta
- Mastita: Este foarte rar nevoie de intervenție chirurgicală, medicii tratând această infecție cu antibiotice.
Indiferent de vârsta pe care o ai sau de istoricul familial, de fiecare dată când apare ceva care te neliniștește, discută cu un medic specialist din cadrul unei clinici dedicate diagnosticului afecțiunilor mamare și a cancerului la sân.
Controalele anuale de rutină și cele recomandate de medic sunt esențiale pentru a urmări evoluția unui nodul. Ține minte că, deși ai avut în trecut noduli care s-au dovedit a fi chisturi și nu au reprezentat motive de îngrijorare, nu poți avea nicio garanție că un nou nodul va fi la fel. Mergi la control pentru orice modificare suspectă pe care o sesizezi în timpul autoexaminării. Prevenția îți poate salva viața!