Poate o lovitură la sân să provoace cancer?
Articol realizat cu ajutorul Dr. Cristian Nicolae - Medic primar Imagistică medicală în data 19 Septembrie 2024Dacă ți s-a întâmplat vreodată să te lovești la sâni, să primești o lovitură în piept sau să cazi și să te rănești la nivelul sânilor, este posibil să îți fi trecut prin cap că această întâmplare poate duce la apariția cancerului la sân.
Care este adevărul despre loviturile la sân și cancerul mamar?
Specialiștii cu peste 15 ani de experiență în imagistica sânului de la Donna Medical Center au elucidat acest mister.
Ei bine, o căzătură sau o lovitură primită în piept nu va provoca o astfel de afecțiune. Acestea pot provoca umflături și vânătăi la sân, care pot fi dureroase la atingere. În cazul în care cancerul se dezvoltă într-un loc în care ai fost rănită, este doar o coincidență.
Există totuși câteva semne și simptome, care dacă apar și persistă, trebuie să te programezi cât mai curând la o consultație la medicul specialist. Asta pentru că, uneori, o lovitură puternică sau o traumă la nivelul sânilor poate provoca un hematom.
Ce este hematomul?
Hematomul este o umflătură umplută cu sânge care a fost cauzată de un traumatism. În termeni populari, hematomul mamar este o vânătaie la nivelul sânului. Acesta nu este canceros, dar poate duce uneori la inflamație, febră, depigmentarea pielii și poate lăsa cicatrici care imită forma unei tumori la sân.
Cum arată un hematom la sân?
De cele mai multe ori, poți vedea și simți un hematom, pentru că este de multe ori chiar sub pielea rănită, acolo unde sângele s-a adunat și s-a coagulat. Pielea de deasupra hematomului va fi vânătă.
Există mai multe cauze posibile ale hematoamelor mamare, printre care:
- Leziuni la sân (lovituri la sân în timpul efectuării sportului de performanță, accidente de mașină);
- Ruperea unui vas de sânge mai slab ca urmare a unui șoc;
- Sângerarea post-operatorie după operația de implant mamar;
- O operație la nivelul sânilor cu scop terapeutic, nu cosmetic.
Cum depistezi un hematom mamar?
Un hematom mic, probabil nu va fi văzut pe mamografie sau la ecografia mamară. Totuși, dacă hematomul este suficient de mare pentru a fi văzut pe o mamografie, acesta va apărea ca o masă ovală bine definită. În cazul în care se rezolvă de la sine, acesta nu va apărea pe mamografia următoare, dar dacă a fost suficient de mare pentru a provoca cicatrice sau distorsiune arhitecturală, ar putea arăta ca o tumoră.
Hematomul versus tumorile la sân
Diagnosticul medical al hematomului la sân
În momentul în care o pacientă înregistrează o modificare la nivelul sânului, este bine să se prezinte la medic pentru o evaluare și pentru a exclude o eventuală patologie gravă. Medicul va efectua un examen clinic al sânilor, va palpa ganglionii limfatici din zona axilei pentru a verifica dacă sunt măriți sau dureroși și va solicita informații suplimentare despre factorii de risc individuali.
În funcție de rezultatele obținute în timpul examinării clinice, medicul poate recomanda efectuarea unei mamografii, în special persoanelor cu vârsta peste 40 ani. Mamografia poate ajuta la diferențierea hematomului mamar de alte afecțiuni.
O ecografie mamară poate fi o alternativă la mamografie, putând contribui la determinarea mărimii, formei și localizării hematomului. De asemenea, cu ajutorul unei ecografii se poate exclude un diagnostic de tipul abcesului mamar. Alegerea testelor de diagnostic depinde de vârsta pacientei, de istoricul medical și de simptomele resimțite.
Cum se tratează hematomul mamar?
Hematoamele mici de sân vor trece de la sine în timp. Pentru hematoame mai mari de sân poate fi necesară o intervenție chirurgicală. Indiferent de dimensiunea hematomului, există câteva măsuri pe care le poți pune în practică pentru a diminua disconfortul și pentru a grăbi, pe cât posibil, vindecarea:
- Aplică o compresă rece sau o pungă de gheață învelită în prosop pe zona afectată timp de 15 - 20 minute, de mai multe ori pe zi, în primele 2 - 3 zile;
- Antiinflamatoarele nesteroidiene pot reduce durerea și inflamația; e important să respecți indicațiile privind dozajul și modul de administrare;
- Evită activitățile intense sau care solicită musculatura pectorală, cum ar fi ridicarea de greutăți sau sporturile de contact, până când hematomul se resoarbe;
- Evită purtarea hainelor strâmte, care provoacă și mai mult disconfort.
Ce complicații poate genera un hematom mamar?
Deși majoritatea hematoamelor mamare sunt asemănătoare unor vânătăi care trec în timp, structura aparte a sânului poate predispune la apariția unor complicații.
- Infecția mamară
În cazul în care bănuiești că ai putea avea o infecție la nivelul sânului, este important să consulți imediat medicul pentru a primi un tratament cu antibiotice. În absența unui tratament prompt, infecția se poate complica printr-un abces mamar.
- Formarea de chisturi
- Recurența hematomului
Când trebuie să mergi la medic?
Dacă experimentezi una din următoarele situații în urma unei lovituri sau a unui traumatism la sân, programează cât mai curând o consultație la medicul specialist:
- Dacă în zona rănită apare o umflătură și aceasta persistă câteva zile;
- Dacă ai semnele unei infecții: febră, durere de cap, frisoane, amețeală, durere musculară sau puroi în zona afectată;
- Dacă în urma traumatismului se produc noduli sau umflături care persistă 1-2 luni;
- Dacă durerea nu dispare și resimți un disconfort.
Indiferent de situație, recomandarea noastră este să programezi un control la medic, urmat de o ecografie mamară sau o mamografie. Chiar dacă nu resimți semnele de mai sus sau nu ajungi la medic imediat după incident, asigură-te că îi vei povesti medicului tău despre trauma prin care ai trecut la următorul control periodic pe care îl efectuezi la sâni.