Ecografia transvaginală reprezintă o examinare imagistică a aparatului genital feminin precum uterul, ovarele, colul uterin și vaginul.
Numită și ecografie endovaginală, este metoda imagistică preferată pentru a investiga afecțiunile ce țin de organele enumerate mai sus, deoarece permite un grad mare de acuratețe a diagnosticului, fiind efetuată cu transductori dedicați, cu frecvență și rezoluție mare, dar și pentru că este complet non-iradiantă, nedureroasă și non-invazivă. Acest lucru înseamnă că medicul va avea vizibilitatea necesară pentru a identifica potențiale anomalii ce ar sugera prezența unor modificări patologice la nivelul organelor reproducătoare feminine, cu un disconfort minimal produs pacientei.
Cum și când se efectuează o ecografie transvaginală?
Ecografia transvaginală se efectuează cu vezica urinară goală, prin introducerea unei sonde speciale pentru acest tip de investigație în vagin. Neavând contraindicații specifice, ecografia transvaginală de rutină se poate efectua oricând de-a lungul ciclului menstrual, fără a avea vreun impediment în acest sens. Ba mai mult, fiindcă nu dăunează corpului în niciun fel, se poate utiliza și pentru monitorizarea sarcinii, în funcție de recomandarea medicului.
Cu toate acestea, chiar dacă se poate efectua, de regulă, oricând, există totuși anumite circumstanțe temporale mai favorabile acestei investigații, mai ales pentru pacientele care suferă de anumite afecțiuni ginecologice:
în a 22-a zi a ciclului menstrual pentru a măsura grosimea endometrului;
imediat după menstruație pentru evaluarea unor polipi endometriali;
în prima săptămână a ciclului menstrual pentru evaluarea unor chisturi ovariene.
În general, ecografia endovaginală se efectuează în aceeași perioadă din an în care femeile își fac și testul Babeș-Papanicolau, ca parte dintr-un screening anual pentru prevenție. Donna Medical Center oferă și pachete în acest sens, pentru a oferi servicii cât mai complete și rapide pacienților care doresc să aibă grijă de propria sănătate, chiar dacă fluxul activității zilnice prezintă dificultăți.
Pentru ce este recomandată ecografia endovaginală?
Ecografia endovaginală sau transvaginală este probabil și cea mai cunoscută investigație ginecologică în rândul pacienților și pe bună dreptate, deoarece are un rol foarte important în evaluarea sănătății unei femei și poate fi utilizată în multiple scopuri:
Monitoizarea evoluției sarcinii, dar și a sănătății mămicii în naștere;
Evaluarea durerilor pelvine, inclusiv cele care nu au o cauză aparentă;
Identificarea posibilelor chisturi ovariene;
Diagnosticarea fibroamelor uterine;
Diagnosticarea afecțiunilor endometrului;
Monitorizarea ovulației, în special în cazul unor tipuri de infertilitate;
Identificarea cauzei sângerărilor vaginale anormale și menstruațiilor neregulate.
De asemenea, ecografia transvaginală joacă un rol esențial în detectarea tipurilor de cancer ce pot afecta organele genitale (precum cancerul ovarian, cel de col uterin și de endometru).
La ce ajută efectuarea unei ecografii transvaginale în timpul sarcinii?
Pentru multe femei, efectuarea unei ecografii transvaginale în timpul sarcinii sună copleșitor, deoarece există temeri cu privire la posibilitatea ca aceasta să afecteze fătul în vreun fel. Cu toate acestea, această investigație medicală este sigură, iar sarcină nu reprezintă o contraindicație, ba mai mult, poate veni în sprijinul acesteia. Câteva utilizări ale ecografiei transvaginale în sarcină sunt următoarele:
Diagnosticarea sarcinii ectopice (extrauterine), adică cea în care ovulul fertilizat se dezvoltă în afara uterului (cele mai frecvente situații fiind trompele uterine), în loc de uter;
Evaluarea riscului de pierdere a sarcinii;
Evaluarea activității cordului fetal/embrionar;
Evaluarea placentei femeii însărcinate;
Studierea unor sângerări asociate sarcinii;
Monitorizarea dezvoltării embrionare;
Diagnosticarea incompetenței cervicale.
Cum te pregătești pentru o ecografie transvaginală?
De cele mai multe ori, atunci când oamenii vin la medic nu realizează că există câțiva pași care le pot facilita vizita și le pot asigura o experiență mai plăcută, dar și un diagnostic precis:
Întotdeauna este util să aduci rezultatele oricăror investigații anterioare relevante celei pentru care se realizează vizita la medic; în acest fel se poate monitoriza inclusiv evoluția în timp a aparatului genital feminin, în acest caz;
Alergiile la substanțe și durerile în timpul examinării trebuie neapărat semnalate medicului;
Purtarea unei ținute în două piese, cum sunt fustele și pantalonii alături de o bluză, vor face examinarea mai ușoară și pentru tine, dar și pentru medic;
Este esențial să golești vezica înainte de examinare, pentru ca aceasta să poată fi efectuată corect;
Notează-ți pe o listă orice schimbare sau simptom semnificativ sesizat în ceea ce privește funcționarea aparatului genital, pentru ca medicul să le ia în calcul atunci când efectuează examinarea în situația în care sunt relevante.
În general, întreaga investigație ginecologică durează aproximativ 30 de minute.
Ce riscuri prezintă ecografia transvaginală?
Ecografia Transvaginală nu are contraindicații și poate fi efectuată și repetată ori de câte ori este necesar, doarece este complet sigură. Ca toate ecografiile, este nedureroasă, non-iradiantă și non-invazivă. Singura mențiune este că poate prezenta un disconfort minim, majoritar psihic, atunci când este introdusă intravaginal sonda specială pentru acest tip de ecografie.
Ce alte investigații mai sunt recomandate pentru o evaluare corectă a sănătății?
Pentru mai multe informații cu privire la contoralele de rutină și frecvența efectuării acestora recomandate pe categorii de vârstă, poți citi acest articol.
Pentru o experiență cât mai plăcută atunci când vine momentul controlului ginecologic, îți recomandăm să alegi un medic cu care să rezonezi și despre care să te documentezi înainte pentru a-ți asigura un nivel de confort psihic.
Pentru a citi despre echipa noastră de medici ginecologic poți accesa paginile individuale ale fiecăruia folosind acest link, însă poți citi mai multe informații și despre centrul nostru de ginecologie aici.