Cancerului de endometru. 5 simptome adeseori ignorate
Articol realizat cu ajutorul Dr. Cătălin Jianu - Medic primar Chirurgie generală
De multe ori, din lipsă de timp și convingere, femeile amână controlul medical periodic și ignoră simptomele care prevestesc afecțiuni grave, cum este și cancerul de endometru.
Deși această boală este una dintre cele mai răspândite afecțiuni genitale și are mari șanse de vindecare dacă este depistat la timp, simptomele sale sunt, adeseori, trecute cu vederea.
Dacă și tu faci asta, iată de ce greșești!
Cele mai reprezentative 5 simptome ale cancerului de endometru la care trebuie să fii atentă:
1. Sângerarea anormală a vaginului între perioadele menstruale sau după menopauză. Aproximativ 20% dintre femeile care prezintă sângerări anormale după menopauză sau odată ce au depășit vârsta de 35 de ani sunt pasibile să dezvolte cancer - o scurgere vaginală inexplicabilă putând fi un simptom precoce al cancerului;
2. Golirea dificilă a vezicii urinare (urinare dureroasă sau dificilă);
3. Durere în timpul actului sexual;
4. Durere pelvină;
5. Pierderi neașteptate în greutate în special când cancerul se extinde.
Ce este cancerul de endometru?
Această formă de cancer apare atunci când celulele endometrului, țesut care căptușește uterul la femei, încep să crească necontrolat și să invadeze restul țesutului sănătos. Deși are un ritm lent de dezvoltare, nedepistat și netratat, cancerul de endometru se poate extinde la nivelul vezicii sau al vaginului și ovarelor complicând astfel planul de tratament.
Pentru asigurarea sănătății tale pe termen lung, identificarea rapidă a simptomelor cancerului de endometru este vitală.
Chiar dacă prevenția acestui tip de cancer este mai dificilă, depistarea precoce a cancerului de endometru scade riscul apariției de complicații în tratare și vindecare. Atunci când este detectat într-o fază precoce, când cancerul e limitat la uter, rata de vindecare a acestui tip de cancer este foarte mare - peste 93% dintre femeile depistate la timp cu cancer endometrial fiind considerate videcate complet la 5 ani după tratament.
Identificarea cancerului de endometru aflat în etapa incipientă poate fi realizată prin observarea rapidă a simptomelor alături de alte obiceiuri sănătoase de depistare a acestuia, precum cele prezentate în articolul despre cum poate fi prevenit cancerul de endometru.
Testele necesare pentru depistarea precoce a acestui timp de cancer sunt:
- Analizele de sânge
- Ecografia transvaginală (TVU) - o scanare ecografică cu ajutorul unei sonde ce oferă imagine detaliată a interiorului uterului
- Biopsia - prin recoltarea unei probe mici de celule de la nivelul membranei care tapetează uterul (endometrul), probă ce va fi analizată în laborator pentru a verifica prezența sau absența celulelor canceroase.
Dacă ai primit un diagnostic nefavorabil - respectiv acela de cancer endometrial - îți vor fi recomandate de către medicul specialist tratamente și investigații specifice:
- intervenția chirurgicală de îndepărtare a uterul, cervixul uterin, trompele uterine (histerectomie cu ovarectomie și salpingectomie bilaterală)
- (posibil) vor fi îndepărtați ganglionii limfatici pelvini
- țesutul îndepărtat va fi supus analizei de laborator pentru a determina stadiul și gradul de diferențiere al cancerului
Pentru sănătatea și starea ta de bine și a celor dragi ție, nu uita să îți faci loc în agendă pentru consultația ginecologică anuală. O jumătate de oră petrecută la controlul ginecologic poate face diferența pentru viitorul tău și al familiei tale!
Fă-ți toate investigațiile necesare la timpul potrivit!