Caracteristici ale dezvoltării sexuale în adolescență
Articol realizat cu ajutorul Dr. Corina Bușe - Medic primar Obstetrică - Ginecologie în data 4 Iunie 2020
În timpul pubertății, vulva și organele genitale interne se dezvoltă. Constatarea gradului de maturizare sexuală la fete nu se realizează pe baza examinării interne, ci pe baza caracteristicilor creșterii părului pubian și a gradului de dezvoltare a sânilor. Debutul pubertății este marcat de apariția pilozității pubiene și dezvoltarea sânilor. De obicei, aceste schimbări apar la vârsta de 11 ani, cu un interval de la 8 la 13 ani pentru sâni și de la 8 la 14 ani pentru părul pubian.
CUPRINS
CE SCHIMBĂRI AU LOC ÎN TIMPUL PUBERTĂȚII?
RECOMANDĂRILE MEDICULUI GINECOLOG
Ce schimbări au loc în timpul pubertății?
Pubertatea este considerată precoce daca se instalează sub vârsta de 12 ani și tardivă daca apare după vârsta de 18 ani. Dezvoltarea sânilor la sexul feminin începe în timpul pubertății și este împărțită de James Tanner în 5 stadii. Prepubertar, în stadiul 1, avem areole mai mici de 2 cm în diametru, cu mameloane invaginate, netede sau proeminente și absența țesutului mamar palpabil. În stadiul 2 apar mugurii sânilor, cu țesut mamar vizibil și palpabil, areola se lărgește, iar mamelonul se dezvoltă. Dezvoltarea și creșterea continuă până la stadiul 5, când sânul și glanda mamară ating maturitatea, însă uneori poate rămâne în stadiul 4 de dezvoltare până la instalarea primei sarcini.
Stadializarea dezvoltării părului pubian depinde de cantitatea și distribuția acestuia. Stadiul Tanner 2 este caracterizat prin apariția inițială a părului pubian lung, aspru, răsucit, situat de-a lungul labiei mari, care în stadiul 3 se întinde până la nivelul mons pubis. Stadiul 4 se caracterizează prin prezența părului de tip adult în grosime și textură. pentru ca extinderea către coapse să apară în stadiul 5. Stadializarea Tanner se bazează pe studii efectuate asupra adolescentelor caucaziene din Anglia.
Înalțimea și rata creșterii. Viteza maximă de creștere este atinsă înainte de menarhă. Oasele lungi ale corpului cresc în lungime și în final, epifizele se închid. Vârsta osoasă sau scheletică a fiecărei persoane poate fi estimată prin compararea radiografiilor ce exprimă dezvoltarea oaselor de la mâna non-dominantă, a genunchiului sau a cotului, cu standardele de dezvoltare pentru populația normală. Alături de înăltime, pentru a estima înălțimea adultă definitivă mai pot fi utilizate și vârsta cronologică și vârsta osoasă. Tot în această perioadă apar modificări ale compoziției și formei corpului, determinate de creșterea stratului adipos la nivelul coapselor, șoldurilor și feselor. Transformarea corporală de la preadolescentă la adultă necesită, în medie, 3 ani, cu variații între 1-2 ani și 6 ani.
Ulterior apare modificarea vocii și dezvoltarea bazinului, șoldurilor și feselor. Creșterea somatică se desfășoară în paralel cu psihosexualizarea.
Prima menstruație
Menarha (apariția primei menstruații) semn al începerii funcționării axului hipotalamo-hipofizo-ovarian, este considerată evenimentul central al pubertății feminine. Vârsta menarhei este determinată de factori de sănătate generală, factori genetici, socioeconomici si nutriționali. Apare, de obicei, în stadiul Tanner 3 sau 4 al maturizării sexuale a sânilor, între 12 și 13 ani.
Menstra (sângerarea menstruală) durează între două și șapte zile la 80% dintre adolescente, cu o pierdere sangvină medie de 20-60 mililitri. Ciclul menstrual - de la debutul unei menstre la debutul următoarei menstre - durează între 21 și 45 de zile
Dificultatea de a vorbi despre menstruație, frica de boală și lipsa serviciilor medicale adecvate adolescentelor le determină pe acestea să nu se prezinte la medicul de familie sau ginecolog. Le sfătuiesc pe tinere să se prezinte la ginecolog între 13 și 15 ani, pentru o discuție despre schimbările prin care trec. Este normal să fii emoționată înainte de a intra în cabinetul medicului. Pentru a te relaxa, poți vorbi înainte de vizită cu părinții sau cineva în care ai încredere. Până la 16 ani, este necesar ca adolescenta să fie însoțită de unul dintre părinții. Daca ai împlinit deja 16 ani, prezența unui părinte nu mai este obligatorie.
Prima vizită la ginecolog
Prima vizită poate reprezenta o simplă discuție, în cadrul căreia medicul răspunde la întrebările adolescentei într-un limbaj simplu, popular, limbaj pe care aceasta îl poate înțelege. Doctorul întreabă despre anul în care a venit prima dată menstra, data ultimei menstruații (este indicat ca aceasta să fie notată în agendă) caracterele ciclului menstrual, debutul activității sexuale, alte probleme de sănătate, întâmplări personale. Este important să știi că medicul are obligația de a păstra confidențialitatea datelor medicale.
Discuția poate fi completată cu examenul fizic general: talia, greutatea, tensiunea arterială, frecvența pulsului, inspecția tegumentelor și a caracterelor sexuale externe. Urmează examenul genital extern, adică inspecția vulvei. Se poate oferi o oglindă pentru explicarea termenilor. Examinarea este o bună oportunitate de a învăța despre corp. Ulterior, urmează consultul senologic (inspecția sânilor).
La finalul consultației, medicul definește riscurile ce apar odată cu debutul activității sexuale și recomandă metode preventive prin contracepție, vaccinare și imunizare (DTAP, vaccin anti virusul papilloma uman, anti meningococ, anti influentza). Eu recomand și efectuarea ecografiei transabdominale 2D și 3D cu descrierea anatomiei uterului, cavității uterine, ovarelor, pentru depistarea precoce a unor posibile malformații ale tractului genital.
Ca mamă și medic, acord o atenție specială când vine vorba de crearea unui mediu confortabil, în care tinerele să poată discuta despre problemele intime. Copiii și adolescenții sunt sensibili la atitudinea adulților în legătură cu aceste teme, de aceea ginecologul trebuie să aibă un limbaj și o atitudine adecvate, să dispună de siguranță în timpul examinării pelvine și să mențină o atitudine neutră în ceea ce privește debutul dezvoltării sexuale a adolescentei.
Recomandările medicului ginecolog
Este indicat să ne obișnuim să notăm în calendar ziua când a apărut sângerarea menstruală, lună după lună!
Să începem să observăm dacă menstruația vine la intervalul normal, dacă este în limite normale!
Să semnalăm întârzierea menstrei! Dacă aceasta întârzie mai mult de 5 săptămâni, recomand programarea cât mai rapidă la un consult ginecologic, eventual precedată de efectuarea unui test de sarcină.