Ar trebui sa fac mastectomie profilactica?
Articol realizat cu ajutorul Echipa de specialiști ai Donna Medical CenterCazul Angelinei Jolie, care a optat pentru dublă mastectomie și histeroctomie după ce a aflat că are o predispoziție ridicată de a dezvolta cancer mamar și ovarian in urma testarilor onco-genetice BRCA1 si 2, continuă să fie un subiect de dispută atât pentru lumea medicală cât și pentru femeile de rând.
Cand ar trebui sa fac o mastectomie profilactica?
Potrivit Societății de Chirurgie Oncologică, numai acele femei care au un factor de risc foarte ridicat de a dezvolta cancer la sân ar trebui să ia în considerare opțiunea de a face mastectomie preventivă (profilactică). Aceste femei au unul sau mai mulți dintre următorii factori de risc:
- Gene mutante BRCA 1 sau BRCA 2 identificate prin testare genetică;
- Istoric familial (cancer de sân la rude de grad 1);
- Carcinom lobular in situ diagnosticat la biopsie;
- Diagnosticarea cu cancer la un sân (mai ales dacă există și un istoric familial puternic).
Acum, însă, apare o nouă întrebare:
Cine ar trebui sa fie testat pentru mutatiile genetice BRCA 1 sau BRCA 2?
Testul genetic BRCA este recomandat doar persoanelor care sunt susceptibile de a avea o mutație moștenită, bazată pe istoricul familial sau personal (persoane care au anumite tipuri de cancer), cu un risc de peste 20% de a avea cancer mamar.
Testul genetic BRCA nu este un test de rutină care se efectuează la femeile cu risc mediu de a dezvolta cancer la sân și cancer ovarian.
Să ai o mutație genetică BRCA este un lucru rar, aproximativ 2% dintre femeile adulte se confruntă cu această situație. O astfel de mutație crește riscul de a dezvolta cancer la sân de 5 ori, iar riscul de a dezvolta cancer ovarian de peste 10 ori. Cu toate acestea, mutația genetică BRCA nu este cauza principală a majorității cazurilor de cancer mamar și ovarian. Aceste mutații sunt responsabile pentru aproximativ 5% din cazurile de cancer la sân și aproximativ 15% din cazurile de cancer ovarian; aceste procente sunt mult mai mari în cazul cancerelor mamare sau ovariene aparute la vârstă tânără. În cazul în care sunt prezente mutații ale genelor BRCA 1 și 2, riscul de cancer este diferit în funcție de vârstă și etnicitate.
Este considerat ca ai risc crescut de a avea o mutație genetică BRCA și ești un candidat bun de a face testarea, dacă:
- Ai un istoric personal de cancer de sân diagnosticat la o vârstă fragedă (premenopauză), cancerul de sân afectează ambii sâni (cancer mamar bilateral) sau ai atât cancer mamar, cât și cancer ovarian;
- Ai un istoric personal de cancer ovarian și o rudă apropiată cu cancer ovarian sau cancer de sân în premenopauză sau ambele;
- Există un istoric de cancer la sân la o vârstă fragedă, la două sau mai multe rude apropiate (părinți, frați și copii);
- Ai o rudade sex masculin cu cancer mamar;
- Un membru al familiei are atât cancer la sân, cât și cancer ovarian;
- Un membru al familiei are cancer mamar bilateral;
- Două sau mai multe rude au cancer ovarian;
- O rudă a fost identificată cu mutația genetică BRCA1 sau BRCA2.
Există și alte opțiuni pentru femeile care au mutații BRCA, exceptând mastectomia profilactică (preventivă). O alternativă este chemoprevenția - utilizarea unor medicamente care ajută la reducerea riscului de a dezvolta cancer la sân. De asemenea, un rol important îl are diagnosticarea precoce (atunci când cancerul este în stadiu incipient), ce presupune efectuarea anuală a mamografiei și/sau a ecografiei mamare bilaterale. Atunci când este diagnosticat devreme, cancerul poate fi vindecat.
Cazul Angelinei Jolie ne ajută în misiunea de a preveni și de a diagnostica precoce afecțiuni grave precum cancerul mamar și ovarian, trăgând două semnale de alarmă importante pentru orice femeie:
- Ar trebui să fim mult mai atente la istoricul nostru familial
- Rolul extrem de important pe care îl au investigațiile de rutină efectuate la recomandarea medicului, în diagnosticarea precoce și vindecarea sau tratarea afeciunilor grave