Autoexaminarea: Palpează, Inspectează, Controlează PIC
Articol realizat cu ajutorul Dr. Elena Claudia Teodorescu - Medic primar Imagistică Medicală
Majoritatea cazurilor de cancer mamar sunt descoperite de femei ce observă o modificare la nivelul sânilor. Cu cât cancerul mamar este descoperit mai repede, cu atât ai șanse mai mari să îl învingi!
Trebuie să fii sigură că sânii tăi arată normal și la cea mai mică modificare trebuie să mergi la control. Pentru a constata această modificare cât mai la început, cel mai simplu lucru este să te autoexaminezi.
Niciodată nu ești prea în vârstă pentru PIC: palpare, inspecție, control. Riscul de cancer crește cu vârsta!
Ce este autoexaminarea?
Autoexaminarea presupune autocontrolul sânilor de către fiecare femeie.
De regulă, autoexaminarea sânilor se face lunar, după menstruație, când sânii nu mai sunt dureroși și tumefiați, asfel încât să nu creeze disconfort. Atunci când nu mai există menstruație (la menopauză), este preferabil să alegi o zi din lună (ex: ziua de naștere) care să fie ușor de ținut minte. Când autoexaminarea devine rutină, reușești mult mai ușor să sesizezi orice modificare, chiar minoră, la nivelul sânilor.
Modalitatea de efectuare a autoexaminării este bine să fie arătată, exemplificată și explicată de un medic ginecolog cu ocazia primului consult.
Autoexaminarea presupune palparea și inspecția sânilor.Ce este palparea?
Palparea se face în poziția picioare și culcat, masând cu blândețe, pe rând, fiecare sân pe întreaga suprafață; se includ zonele axilare bilateral. Important este să fii familiarizată cu aspectul și consistența sânilor tăi.
Ce este inspecția?
Inspecția se face privind ambii sâni într-o oglindă mare din față și din profil. Se observă dacă sunt simetrici (60% dintre femei au în mod normal o asimetrie la nivelul sânilor), dacă există modificări ale pielii sau mameloanelor (înroșirea pielii, umflături sau retracții, eroziuni ale mamelonului etc).
Ce să fac dacă simt noduli?
Prezența unor „noduli” nu trebuie să sperie, ci trebuie să determine etapa următoare de control: consultul la medicul specialist senolog. 90% din „nodulii” care se palpează sunt benigni. Nu intra în panică; doar controlează-te!
Este simplu: un PIC (Palpează, Inspectează, Controlează) poate fi mult: te poate salva.
ATENȚIE! Un PIC poate să însemne mult. Descoperit când este mai mic de 1 cm, șansele de vindecare sunt de 90%! În plus, operația este conservatoare (se scoate doar porțiunea bolnavă a sânului), iar chimioterapia poate adeseori să nu fie necesară!
Cele mai citite
Virusul HPV – tot ce trebuie să știi
Torsiunea Ovariană: cauze, simptome și tratament
Ghid complet al metodelor contraceptive
Ecografia transvaginală – Tot ce trebuie să știi
Testul de sarcină – Tot ce trebuie să știi dacă bănuiești că esti însărcinată
Nodulii la sân: Ghid complet
Durerea de sâni (mastodinie)
Semnele și simptomele cancerului mamar
Tot ce trebuie să știi despre cancerul la sân
Sindromul ovarelor polichistice
Testul Babeș- Papanicolau: Ghid complet
Chisturile ovariene: diagnostic și tratament
Analize recomandate în timpul sarcinii
Metode contraceptive
Cancer col uterin - simptome
Cancer ovarian. Simptome și factori de risc
Fibromul uterin
Adenomul hipofizar
Endometrioza
