Factori de risc pentru cancerul de endometru
Articol realizat cu ajutorul Dr. Cătălin Jianu - Medic primar Chirurgie generală
Te identifici cu una sau mai multe din situațiile de mai jos?
- Ai avut sau ai sângerare vaginală anormală? Aceasta poate începe ca o pată, urmând ca treptat să devină mai abundentă. De asemenea, după menopauză orice sângerare vaginală este anormală.
- Simți sau ai simțit durere în timpul actului sexual sau la golirea vezicii urinare.
- Ai constant o durere în zona pelvină care nu se poate asocia cu perioada menstruală.
Fii atentă la aceste simptome și mergi la un control ginecologic, pentru că acestea sunt semne ale cancerului de endometru. Un diagnostic precoce și corect îți poate salva viața și îți poate reda starea de liniște.
Depistarea precoce a cancerului endometrial este foarte importantă deoarece nu poate fi prevenit, dar poate fi tratat dacă este descoperit în stadiu incipient. De asemenea, este cu atât mai important cu cât în România acest tip de cancer reprezintă a patra cea mai frecventă formă de cancer la femei.
Ce poți face pentru a depista precoce cancerul endometrial?
1. Mergi periodic la examinarea pelvină. Examinarea pelvină trebuie făcută de medicul specialist o dată la 6 luni sau ori de câte ori acesta o recomandă.
2. Află care sunt factorii de risc și elimină-i pe cei ce pot fi eliminați. Știm că femeile cu anumiți factori de risc pot fi mai predispuse decât altele să dezvolte cancer de endometru. Factorii de risc sunt acei factori care cresc șansa de a dobândi o boala.
Factorii de risc pentru cancerul de endometru:
1. Îngroșarea anormală a mucoasei uterului (hiperplazie endometrială): Hiperplazia nu înseamnă cancer, dar uneori se transformă în cancer. Cele mai întâlnite simptome ale cancerului endometrial sunt menstruații abundente și prelungite, sângerări între perioadele menstruale și sângerări în menopauză. Hiperplazia este mai frecventă după vârsta de 40 de ani.
Pentru a împiedica hiperplazia endometrială să se transforme în cancer, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală pentru a elimina uterul (histerectomie) sau terapie hormonală cu progesteron și examene regulate pentru a urmări evoluția.
2. Obezitatea: Femeile care sunt obeze au risc crescut de a dezvolta cancer de endometru. Consumă multe fructe și legume proaspete, crează-ți un program de exerciții pentru a menține greutate sub control și în limite normale.
3. Istoricul menstrual și de reproducere: Femeile au risc crescut de cancer de endometru dacă cel puțin una dintre următoarele situații se aplică:
- Nu au avut niciodată copii;
- Au avut prima menstruație înainte de vârsta de 12 ani;
- Au intrat la menopauză după vârsta de 55 ani.
5. Ai urmat tratament cu tamoxifen: Femeile care au luat tamoxifen pentru a preveni sau a trata cancerul de sân, au un risc crescut de cancer de endometru.
6. Radioterapia la nivelul pelvisului: Femeile care au făcut radioterapie la nivelul pelvisului au risc crescut de a dezvolta cancer de endometru.
7. Istoricul familial: Femeile cu mamă, soră, fiică diagnosticate cu cancer de endometru au risc crescut de a dezvolta boala. De asemenea, femeile din familiile care au o formă moștenită de cancer colo-rectal (cunoscut sub numele de sindromul Lynch), au un risc crescut de a face cancer endometrial.
Dacă ai unul sau mai mulți din acești factori de risc, nu înseamnă neapărat că vei face boala. Trebuie însă să mergi periodic la consultul ginecologic și să ții sub control factorii care țin de tine.
Fă-ți toate investigațiile necesare la timpul potrivit!
S-ar putea să te intereseze și...