Cancerul de col uterin - analize necesare pentru screening si diagnostic
Articol realizat cu ajutorul Echipa de specialiști ai Donna Medical Center
Atunci când cancerul de col uterin este detectat timpuriu, este mult mai probabil ca tratamentul să fie de succes. Screening-ul periodic pentru cancerul de col uterin și modificări precanceroase la nivelul colului uterin, este recomandat pentru toate femeile peste 21 de ani și ajută la scăderea riscului de deces din această cauză.
A. Examenele medicale pentru screening-ul cancerului de col uterin:
1. Testul Babeș - Papanicolau
În timpul unui test Babeș - Papanicolau, medicul ginecolog sau asistenta recoltează celule din colul uterin și trimite proba câtre laborator pentru a fi examinată și pentru a identifica eventualele anomalii. Testul Babeș - Papanicolau detectează celulele anormale de la nivelul colului uterin, inclusiv celulele canceroase și celulele care indică modificări (displazie), cu risc de a dezvolta cancer de col uterin.
Testul Babeș - Papanicolau trebuie efectuat anual, ca metodă de diagnosticare precoce a eventualelor afecțiuni ginecologice.
2. Testul HPV
Medicul tău ginecolog îți poate recomanda să faci testul HPV pentru a afla dacă ești infectată cu oricare din tipurile de virus HPV, lucru ce poate conduce la dezvoltarea cancerului de col uterin. Testul HPV implică, asemenea testului Babeș - Papanicolau, colectarea de celule din colul uterin pentru testarea de laborator.
Efectuarea testului HPV nu exclude efectuarea periodică a testului Babeș - Papanicolau. Acest test nu este recomandat, de obicei, femeilor mai tinere de 30 de ani cu rezultate ale testului Babeș - Papanicolau în limite normale. Testul HPV poate fi folosit împreună cu testul Papanicolau în cazul femeilor cu vârste cuprinse intre 30 și 65 de ani pentru a confirma sau infirma asocierea dintre infecția cu virusul HPV și cancerul de col uterin.
B. Examenele medicale pentru diagnosticarea cancerului de col uterin:
Dacă ai simptome ale cancerului de col uterin sau/și testul Babeș - Papanicolau relevă existența celulelor canceroase, este posibil ca doctorul tău ginecolog să iți recomande câteva analize suplimentare pentru a confirma diagnosticul:
1. Colposcopie
Colposcopia presupune examinarea colului uterin cu un microscop special (colposcop) pentru a observa celulele anormale. Dacă medicul tău identifică zona cu celule neobișnuite, poate recolta un mic eșantion pentru a face biopsia.
2. Biopsia
În timpul unei proceduri de biopsie medicul tău ginecolog recoltează un eșantion de celule anormale din colul uterin, folosind instrumente speciale pentru biopsie.
3. Conizația
Conizația presupune excizia unui fragment în formă de con din colul uterin. Acest lucru permite o analiză a celulelor de la acest nivel.
C. Examenele medicale pentru a stabili stadiul cancerului de col uterin:
Dacă diagnosticul de cancer de col uterin a fost stabilit, vor urma câteva teste suplimentare pentru a determina dacă s-a răspândit cancerul și în ce măsură (stadializare).
Examenele de stadializare includ:
1. Teste de imagistică, ce îi permit medicului să determine dacă tumora s-a extins dincolo de cervix sau nu:
- ecografia (examinarea ultrasonografică)
- tomografia computerizată (CT)
- rezonanța magnetică nucleară (RMN)
- tomografia cu emisie de pozitroni
2. Examinarea vizuală a vezicii urinare (cistoscopie) și a rectului
Medicul tău va stabili apoi în care din următoarele stadii este cancerul de col uterin:
Stadiul I. Cancerul este limitat la colul uterin.
Stadiul II. În acest stadiu, cancerul include colul și uterul, dar nu s-a extins la peretele pelvin sau la partea de jos a vaginului.
Stadiul III. Cancerul este extins dincolo de col și uter, către peretele pelvin și partea de jos a vaginului.
Stadiul IV. În acest stadiu, cancerul s-a extins la organele din apropiere - vezica urinară sau rect, sau s-a extins la alte zone ale corpului - plămâni, ficat sau oase.
Un control medical efectuat la timp îți poate salva viața. Programează anual controlul ginecologic și examenul Babeș - Papanicolau!
Dr. Horațiu Haradja
Medic Specialist Obstetrică - Ginecologie
Donna Medical Center
Centrul de Excelență în Sănătatea Femeii
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Referinte: http://www.mayoclinic.com/health/cervical-cancer/DS00167/DSECTION=tests-and-diagnosis