Cancerul mamar la barbati
Articol realizat cu ajutorul Echipa de specialiști ai Donna Medical Center în data 10 Ianuarie 2018
Cu toate că uneori poate părea de necrezut ca un barbat să dezvolte cancer mamar, nu este imposibil. Cancerul mamar masculin este într-adevăr o neoplazie rară, dar acesta are urmări grave deoarece este depistat în stadii avansate.
În lume, numai 0,7-1% dintre toate cancerele mamare apar la bărbați (procentul este mai ridicat în Africa de Nord: 3-10%). Media de vârstă la momentul diagnosticului este de 60-70 de ani, deși toate vârstele pot fi afectate.
Care sunt factorii care pot favoriza apariția cancerului mamar la bărbați:
✓ Expunerea la radiații în câmpuri electromagnetice;
✓ Administrarea de estrogeni;
✓ Alte boli asociate cu hiperestrogenism, precum ciroza sau sindromul Klinefelter (o anomalie cromozomică).
În sindromul Klinefelter (xxy) există o creștere de 66,5 ori a riscului în populația generală (fenotipic masculin, habitus eunocoid, ginecomastie 40%, hipogonadism, atrofie testiculară, infertilitate), cu creșterea nivelului FSH si LH.
✓ Mutațiile genei BRCA-2 de pe cromozomul 13q;
✓ Mutațiile la nivelul liniei germinale în receptorii androgeni (cromozomul Xq 11.2-12).
ATENȚIE! Contrar așteptărilor, cancerul mamar la bărbat nu este favorizat de mutatiile BRCA-1 și nu este determinat sau favorizat de ginecomastie (dezvoltarea excesivă a sânului la bărbat).
Tipuri histologice de cancer mamar masculin
Patologia este similară cu aceea a cancerului mamar feminin, fiind posibile toate tipurile histologice de cancer mamar (inclusiv boala Paget și carcinomul inflamator).
Carcinoamele sunt ductal infiltrative în marea majoritate a cazurilor. Carcinomul lobular apare numai în cazurile de hiperestrogenism, inclusiv în sindromul Klinefelter. Afectarea ganglionară, ca și diseminarea hematogenă sunt similare cu cele observate în cancerul mamar la sexul feminin.
De obicei, cancerul mamar la bărbat se prezintă sub forma unei mase tumorale retromamelonare, asimetrice, dure, fixate, uneori ulcerate. Poate să determine retracția mamelonului.
Prezentarea clinică a cancerului mamar la bărbat este caracterizată de următoarele trăsături:
- Vârsta medie de apariție: 64 de ani;
- Boala tinde să fie depistată în stadiile avansate;
- Sânul drept este mai frecvent afectat decât sânul stâng;
- Afectarea cutanată și fixarea tumorii la torace sunt mai frecvente ca la sexul feminin;
- 90% din cancerele mamare masculine se prezintă ca mase tumorale mamare;
- Uneori sunt prezente și scurgeri mamelonare;
- Rareori pacienții prezintă durere la nivelul tumorii (4%);
- Pentru 3% dintre aceștia, în momentul diagnosticării, boala este în fază de metastază (răspândită către alte organe ale corpului).
- Mamografia este la fel de utilă în diagnosticul cancerului mamar la bărbat, prezentând aceeași sensibilitate ca la femei.
- Ecografia mamară este utilă atât pentru diagnosticul formațiunii tumorale, cât și pentru aprecierea existenței adenopatiilor axilare (umflarea sau mărirea unuia dintre ganglionii limfatici axilari).
Clasificarea TNM pentru cancerul mamar la bărbat este similară cu cea utilizată pentru cancerul mamar la femei (T= tumoră, N= nodul limfatic, M= metastază).
Evoluția nefavorabilă la sexul masculin este datorată diagnosticului în stadii tardive de boală.
Supraviețuirea generală este similară totuși cu cea a femeilor cu cancer mamar.
Ce tratament se recomandă:
Tratamentul inițial al cancerului mamar la bărbat este de obicei chirurgical: mastectomie radicală modificată cu disecție axilară, urmat apoi de radioterapie și/ sau chimioterapie.