Cancerul de col uterin - diagnostic și tratament
Articol realizat cu ajutorul Echipa de specialiști ai Donna Medical CenterȘtiai că...
România ocupă primul loc în Europa ca incidență a cancerului de col uterin (9 femei diagnosticate zilnic)?
…cancerul de col uterin este a doua cea mai frecventă cauză de mortalitate de cancer la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani?
Spre deosebire de alte tipuri de cancer care sunt mult mai agresive, cancerul cervical este curabil în majoritatea cazurilor, dacă este descoperit într-un stadiu incipient.
Așadar, recomandarea noastră este să mergi la controlul preventiv și să fii tot timpul sigură că ești bine pentru tine și cei din jurul tău!
Cum poți să primești diagnostic precoce?
Testul Babeș-Papanicolau este una dintre componentele de bază ale examenului ginecologic:
✓ este metoda de screening primară pentru prevenția cancerului de col uterin
✓ poate depista anomaliile celulare precanceroase și maligne de la nivelul colului uterin
✓ în cazul unui rezultat care indică modificări celulare decelate, rezultatul poate fi împărțit în mai multe stadii, în funcție de care va fi prescris și tratamentul.
În cazul în care rezultatul testului Papanicolau este modificat și pacienta devine suspectă de cancer de col uterin, se vor efectua următoarele analize:
- biopsia endocervicală (sau chiuretajul diagnostic), pentru a determina dacă celulele maligne sunt prezente și la nivelul canalului cervical (porțiunea care leaga cervixul de corpul uterin)
- colposcopia și biopsia cervicală, pentru a identifica și determina localizarea exactă a celulelor maligne pe suprafața cervixului (acestea pot fi realizate și în cazul femeilor însărcinate, suspecte de cancer cervical)
- conizația diagnostică și rezecția cu ansa diatermică, recomandate pentru recoltarea tesutului cervical, în scopul analizării microscopice a acestuia.
- tomografia computerizată (CT)
- rezonanță magnetică nucleară (RMN)
- tomografia cu emisie de pozitroni
- examinarea ultrasonografică (ecografia)
Principalele metode de tratare a cancerului cervical sunt:
- Tratamentul chirurgical - implică diverse proceduri: conizația (îndepărtarea unei porțiuni de țesut în formă de con din col și canalul cervical), histerectomia totală (scoaterea uterului, inclusiv a cervixului), histerectomie radicală (îndepărtarea uterului, cervixului și a unei porțiuni din vagin), exenterație pelvică (scoaterea colonului inferior, rectului și a vezicii urinare), criochirurgia (criogenizare și distrugere a țesutului anormal);
- Radioterapia - folosește raze X cu energie mare sau alte tipuri de raze pentru a distruge celulele tumorale. Radioterapia poate fi externă (utilizează un aparat ce trimite radiații către celulele maligne) sau internă (utilizează o substanță radioactivă care se plasează direct în sau lângă celulele afectate);
- Chimioterapia - o metodă de tratament a cancerului care folosește anumite substanțe pentru a distruge celulele canceroase. Aceasta se poate realiza uneori în paralel cu radioterapia, în funcție de stadiul cancerului.
Diagnosticarea precoce a afecțiunilor grave te ajută să te faci bine repede și cu minime consecințe. Înscie-te la o ședință gratuită de consiliere pentru prevenție și un consultant Donna Medical Center îți va spune ce controale și investigații trebuie să faci în funcție de istoricul tău medical
S-ar putea să te intereseze și...