Care sunt cauzele cancerului la sân?
Articol realizat cu ajutorul Dr. Elena Claudia Teodorescu - Medic primar Imagistică Medicală
Nu de puține ori te-ai întrebat de ce apare cancerul mamar, care sunt cauzele care participă la apariția sa și ce trebuie să faci pentru a preveni această boală. Din păcate, nu există căi de prevenție pentru cancerul de sân, ceea ce poți face, însă, este să ai un stil de viață cât mai sănătos și să mergi regulat la medicul specialist. Astfel, poți diagnostica precoce orice formațiune sau manifstare anormală de la nivelul sânilor tăi, iar tratamentul va fi mai scurt și cu rezultate mai bune.
Cancerul de sân apare atunci când unele celule ale sânilor încep să crească anormal. Acestea se divid mai repede decât celulele sănătoase și se pot răspândi (metastaze) către ganglionii limfatici axilari și alte zone ale corpului. De cele mai multe ori, cancerul pornește din celulele ductelor care produc lapte. Acest tip de cancer la sân este cunoscut sub numele de carcinom ductal și este cel mai frecvent tip de neoplasm mamar. Uneori, cancerul poate începe să se dezvolte din lobulii mamari (cei care produc secreția lactata), acesta fiind denumit carcinom lobular.
CARE SUNT CAUZELE CANCERULUI LA SÂN?
Cauzele exacte ale apariției cancerului mamar nu sunt cunoscute. Există însă mai mulți factori de risc care îți influențează șansele de a dezvolta cancer de sân:
Înaintarea în vârstă - cu cât o femeie înaintează în vârstă, cu atât cresc șansele de a dezvolta această boală; vârsta este un factor de risc. Statisticile ne arată că peste 80% din cancerele de sân apar la femei care au trecut de vârsta de 50 de ani (dupa menopauză).
Genetica - femeile care au o rudă care a avut sau are cancer de sân sunt mai susceptibile de a dezvolta această boală. Aproximativ 5% -10% din cazurile de cancer de sân sunt ereditare.
Femeile care poartă genele BRCA1 și BRCA2 au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer la sân și / sau cancer ovarian. Aceste gene pot fi moștenite.
Istoricul de cancer la sân - femeile care au avut cancer de sân, chiar și forme neinvazive, sunt mai susceptibile de a dezvolta boala din nou, comparativ cu femeile care nu au antecedente de cancer la sân.
Anumiți noduli la sân - femeile care au avut anumite tipuri de noduli benigni mamari (non-canceroși) sunt mai susceptibile de a dezvolta cancer mai târziu pe parcursul vieții. Exemplele includ hiperplazie ductală atipică sau carcinom lobular in situ.
Țesutul mamar dens - femeile cu țesut mamar dens au un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân.
Expunerea la estrogen - femeile care au avut prima menstruație mai devreme sau au intrat în perioada de menopauză mai târziu decât situațiile obișnuite, au un risc mărit de cancer la sân. Acest lucru se datorează faptului că organismul lor a fost expus la estrogen pentru mai mult timp. Expunerea la estrogen începe odată cu prima menstruație și scade dramatic în timpul menopauzei.
Obezitatea - femeile care au devenit supraponderale după menopauză pot avea un risc mărit. Studiile ne arată că se întâlnește un nivel mai ridicat de estrogen la femeile obeze aflate la menopauză, de unde rezultă și riscul mare.
Consumul de alcool - cu cât o femeie consumă o cantitate mai mare de alcool în mod regulat, cu atât crește riscul de a dezvolta această boală.
Expunerea la radiații - crește ușor riscul unei femei de a face cancer de sân. Oamenii de știință de la Centrul de Cancer Memorial Sloan-Kettering au constatat că femeile care au fost tratate prin radiații în zona toracică pentru un cancer din copilărie, au un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân.
Terapia hormonală - ambele forme de terapii hormonale - combinate sau care conțin doar estrogen - pot crește riscul unei femei de a face cancer de sân. Terapiile hormonale combinate determină un risc mai mare.
Anumite locuri de muncă - cercetătorii francezi au descoperit că femeile care au lucrat pe timp de noapte înainte de o eventuală sarcină au avut un risc mărit de a dezvolta cancer de sân pe parcursul vieții.
Un alt studiu al cercetătorilor canadieni, arată că anumite locuri de muncă, în special cele care aduc corpul uman în contact cu substanțe posibil cancerigene sau sunt perturbatoare pentru sistemul endocrin, sunt legate cu riscul mărit de a dezvolta cancer la sân. Exemplele unor astfel de locuri de muncă includ: barurile, producția de plastic auto, prelucrarea metalelor, producerea conservelor alimentare și agricultura. Aceștia au raportat constatările lor în numărul din noiembrie 2012 al revistei „Environmental Health”.
Dacă ai fost expusă la unul din factorii de risc de mai sus, discută cu medicul tău specialist despre ce analize trebuie sa faci mai departe. Controlul senologic anual precum și autoexaminarea lunară a sânilor sunt cele mai bune metode de a descoperi în timp util cancerul la sân (atunci cât încă este foarte mic). Înscrie-te acum pentru recomandări și asistență gratuite, iar specialiștii noștri te vor contacta în cel mai scurt timp pentru a te ajuta să ai grijă de sănătatea ta! Diagnosticarea precoce salvează vieți!