Diagnosticul de cancer. Ce te așteaptă și care sunt pașii de urmat?
Articol realizat cu ajutorul Dr. Dragoș Median - Medic primar Oncologie Medicală
Potrivit celor mai recente estimări, date publicității în anul 2015, se estimează că aproape jumătate din populația masculină a globului și o treime din femeile din lume se vor confrunta la un moment dat în viață cu un diagnostic îngrozitor: CANCER.
Din acest motiv, este foarte important să știi cum să faci față diagnosticului, dar și care sunt mijloacele disponibile de a lupta și în final de a combate această afecțiune. Asta pentru că un diagnostic de cancer nu înseamnă neapărat sfârșitul vieții ci un nou început - o mare parte din cancere, cele descoperite în stadii incipiente, sunt tratabile.
Ce recomandă specialiștii după aflarea diagnosticului:
1. Deși prima tentație este de a te simți condamnat la moarte și de a te închide în tine, este foarte important să lupți prin aflarea cât mai multor informații preliminare. Cunoaște toate detaliile despre tipul, localizarea și dimensiunea cancerului cu care ai fost diagnosticat/ă. Află care este punctul de plecare și dacă sau unde s-a raspandit acesta. Este important de știut dacă e un tip de cancer agresiv sau cu o evoluție lentă.
În funcție de aceste răspunsuri vei putea să stabilești, împreună cu medicul tău oncolog un plan de bătaie.
2. Pune cât mai multe întrebări despre variantele de tratament, rata de succes a fiecărui tip de tratament, dar și despre efectele sale secundare. Astfel vei putea lua cea mai bună decizie pentru propria sănătate.
3. Dacă ai ales tratamentul pe care îl vei urma, întreabă medicii cum îți va afecta acesta starea de sănătate, activitățile zilnice și aspectul fizic. Adună toate informațiile de care ai nevoie pentru a ști la ce să te aștepți și pentru a preveni eventualele schimbări (poți să îți cumperi o perucă, să îți schimbi machiajul, garderoba, obiceiurile, jobul, etc)
4. Mergi la medic însoțit/ă. În aceste momente de criză personală, nu încerca să acumulezi singur/ă toate informațiile - este posibil ca o parte dintre ele, câteodata chiar importante, să îți scape din vedere.
5. Acceptă ajutorul celor dragi - fie că este vorba despre preparatul meselor sau alte activități zilnice sau pur și simplu de suportul moral, la un moment dat, pe parcursul tratamentului vei avea nevoie de o persoană apropiată care să te susțină în demersul tău. Specialiștii recomandă ca persoana pe care o alegi să fie una dintre cele mai apropiate și agreabile din jurul tău.
6. Acceptă să te înscrii într-un Grup de suport dedicat. Expertiza psihologilor dar și experiența altor persoane care trec prin momente similare ca și tine îți vor fi de folos în acceptarea tratamentului și recuperarea ulterioară.
Când trebuie să consult un oncolog?
Situațiile sunt foarte diferite - nu orice tip de cancer necesită consultarea unui oncolog.
De exemplu, în cazul anumitor tipuri de cancer de piele, care se operează și despre care se consideră că este foarte puțin probabil să reapară, de regulă nu se recomandă consultul oncologic. Sunt însă tipuri de cancere în tratarea cărora este nevoie de prezența unui oncolog sau a unui întreg Tumor Board pentru tratarea lor.
Este recomandat ca înainte de a lua orice decizie în legătură cu traseul medical, să te sfătuiești îndeaproape cu un specialist care să îți dea toate informațiile de care ai nevoie cât mai repede.
Este bine să solicit o a doua opinie (second opinion)?
Atunci când diagnosticul este unul grav, este foarte important să soliciți și să primești o a doua opinie de la un medic expert. Totuși, există și un pericol atunci când alegi să afli mai multe opinii. Se întâmplă uneori ca ele să fie diferite și atunci să se întârzie începerea tratamentului. Așadar, fii sigură că alegi să mergi pentru second opinion la un medic expert în tipul de afecțiune suspectat.
Daca ai nevoie de ajutor si recomandari, completează formularul nostru de AICI și un consilier de va suna în cel mai scurt timp posibil.