Depresia postnatală
Articol realizat cu ajutorul Dr. Irina Oproiu - Medic primar Obstetrică-GinecologieDe când ai rămas însărcinată auzi tot mai des despre depresia postnatală și nu cunoști foarte multe informații cu privire la această afecțiune. Citește articolul de mai jos și descoperă tot ceea ce trebuie să știi despre depresia post-partum, cum i se mai spune - de la cauze, simptome, efecte asupra ta și a copilului tău și mai ales soluții, în cazul în care constați că suferi de depresie postnatală. Te încurajăm să rămâi pozitivă și să ai răbdare. Așa cum ne îndeamnă și psihoterapeuții, gândește-te că orice problemă are o rezolvare și tratează fiecare reacție nouă specifică depresiei postanatale ca pe o dificultate momentană, care în câteva minute va trece.
CE ESTE DEPRESIA POSTNATALĂ
Nu ești tu mult prea sensibilă și nici nu ești vinovată pentru ceea ce ți se întâmplă. Nu asculta de gurile rele, depresia este o afecțiune medicală și se tratează ca atare. Depresia postnatală este o formă a depresiei și necesită tratament specializat. Starea depresivă se instalează de regulă în primele 6 luni după sarcină, dar sunt și cazuri în care se manifestă din primele zile. Dacă ești diagnosticată cu depresie post-partum, nu te speria! Află că 10-20% dintre femei sau mai simplu, 1 din 10 femei dezvoltă o astfel de complicație în urma nașterii.
CÂND VORBIM DESPRE DEPRESIE POSTNATALĂ
În primele 3-4 zile după naștere, este firesc să ai schimbări bruște de dispoziție. Poate te simți tristă, nu te poți concentra, ai apetitul scăzut și nu te poți odihni deloc. Nu te speria, va trece. Ai ceea ce se numește „tristețea de după naștere” sau „baby blues”. Tristețea de după naștere este o etapă normală și va dispărea în 10 zile. Poți să îți ameliorezi starea printr-o alimentație sănătoasă, odihnă și suport moral din partea celor dragi.
Totuși, dacă simptomele persistă și se agravează, ești suspectă de depresie postnatală și este indicat să soliciți ajutorul unui medic. Apariția afecțiunii diferă la fiecare femeie - la unele apare încă din primele zile, de vreme ce în alte cazuri poate apărea și după câteva săptămâni sau luni de la naștere.
CUM SE MANIFESTĂ DEPRESIA POSTNATALĂ
Dacă ai mai multe dintre simptomele de mai jos, consultă un psihoterapeut:
- stare generală proastă și tristețe;
- neliniște, anxietate, iritabilitate;
- lipsa interesului sau a plăcerii de a trăi;
- lipsa energiei și a motivației;
- sentiment de vinovăție și inutilitate;
- dificultăți de concentrare sau în a lua decizii;
- libidou scăzut;
- sentiment de incapacitate de a iubi copilul și partenerul;
- tendință de izolare;
- dificultăți în a te odihni, probleme cu adormitul sau dimpotrivă, program de dormit prelungit;
- lipsa apetitului;
- creștere sau scădere în greutate;
- stări frecvente de plâns;
- dureri de cap;
- dureri de piept;
- bătăi ale inimii mai rapide;
- amețeli, lipsă de stabilitate și tremur.
DE CE APARE DEPRESIA POSTNATALĂ
Depresia postnatală este rezultatul modificărilor hormonale și bruște care apar după naștere. Cantitatea de hormoni feminini precum estrogenul și progesteronul, scade foarte mult și produce starea depresivă. De asemenea, nivelul hormonului tiroidian poate să se diminueze, ceea ce iarăși duce la depresie. Și alăptarea poate atrage cu sine depresia și anxietatea întrucât nivelul ridicat de prolactină și activarea hipofizei scad procentajul de dopamină din anumite regiuni ale creierului.
Cu cât ești mai sensibilă la fluctuațiile hormonale, cu atât există risc mai mare în primele 48 de ore după naștere să dezvolți o depresie postnatală.
Depresia postnatală este mai probabil să apară și în prezența unor factori declanșatori precum:depresie postnatală la sarcina anterioară;
- existența unor episoade depresive în trecut;
- antecedente în familie;
- evenimente stresante în timpul sarcinii sau după naștere: pierderea unei persoane dragi, a locului de muncă, accidente, boli;
- prezența unui fond emoțional anxios, accentuat în timpul sarcinii: frica de a nu leza sănătatea copilului;
- stresul legat de îngrijirea unui nou-născut;
- pierderea sarcinii;
- existența unui copil cu probleme, născut prematur sau un copil nedorit;
- relație sau căsnicie dificilă sau stresantă;
- lipsa suportului social din partea familiei și a prietenilor;
- dificultăți financiare;
- consumul de alcool și droguri;
- sindrom premenstrual acut.
CE TRATAMENT AJUTĂ ÎN CAZUL DEPRESIEI POSTNATALE
Tratarea depresiei post-partum se face ca în cazul oricărei alte forme de depresie. Cel mai indicat este să iei legătura cu un medic psihoterapeut și cu un psihiatru pentru a primi indicații precise. Este adevărat că există și soluții pe care le poți aplica de îndată ce le iei la cunoștință, dar acest lucru nu exclude terapia și medicamentația. Doar un specialist poate stabili cu exactitate dacă este cazul să urmezi tratament medicamentos sau nu.
Cu cât mai devreme vei căuta ajutor, cu atât riscul ca depresia postnatală să aibă efecte dăunătoare asupra ta și a copilului tău va scădea. Un tratament prompt aduce cu sine o recuperare mai rapidă și scade șansele ca depresia să recidiveze. Cea mai eficientă metodă în tratarea depresiei post-partum este psihoterapia.
Un specialist în probleme cognitivo-comportamentale te va învăța cum să îți studiezi reacțiile și să descoperi singură ce funcționează la tine și îți va arăta exerciții de respirație și tehnici de relaxare pe care le vei putea aplica și acasă. În stadiu incipient, câteva sesiuni de terapie și exercițiul constant sunt suficiente, în timp ce în stadiu mai avansat este necesară administrarea unui antidepresiv care să nu ajungă în lapte.
Între timp, iată câteva sfaturi, considerate utile de alte femei care au luptat cu depresia postnatală, care te vor ajuta să îți îmbunătățești starea generală:
Vorbitul te ajută să te înțelegi. Împărtășește sentimentele persoanelor dragi și discută despre ceea ce ți se întâmplă de câte ori te simți neînțeleasă.
- Cere sprijinul familiei și prietenilor la întreținerea casei și îngrijirea copilului. Ai nevoie de pauze pentru a te odihni. Nu te epuiza și nu te înfuria atunci când nu reușești să faci mai nimic. Poți face ceea ce îți stă în putință, nu ai nimic de demonstrat nimănui. Nașterea aduce cu sine multe responsabilități și ai face bine să ceri ajutorul celor din jur pentru a putea face față tuturor provocărilor.
- Rezervă-ți măcar 15 minute în fiecare zi doar pentru tine.
- Ocupă-ți timpul liber cu activități relaxante precum cititul, plimbările, meditația sau o simplă baie.
- Ține un jurnal. Notează zilnic în el tot ceea ce te preocupă și te vei simți eliberată și liniștită. Profită de această stare și citește încă o dată ce ai scris. Astfel, vei monitoriza mai ușor evoluția stărilor tale și vei ști exact despre ce va fi următoarea ședință de terapie sau discuție cu un apropiat.
- Odihnește-te des. Te poți odihni în timp ce copilul tău doarme.
- Evită să stai singură pe cât posibil. Înconjoară-te de oameni. Și foarte important, menține intimitatea pe care o aveai cu soțul/iubitul tău. Stările tale depresive se pot transfera și către el.
- Stai cât mai mult afară la aer și lumină. Puțină mișcare îți va face bine și ție și copilului.
- Fă schimb de experiență cu alte mame pe care le cunoști. Dacă nu te simți confortabil, intră pe forumuri de discuții pe această temă unde poți întâlni femei care trec prin același lucru.
- Intră pe www.telefonulcopilului.ro și vorbește cu alte mame pe forum sau apelează la 116111 pentru asistență gratuită.
CE EFECTE ARE DEPRESIA POSTNATALĂ ASUPRA COPILULUI
Unei femei care suferă de depresie postnatală îi este afectat rolul de părinte în primul rând pentru că nou-născuții sunt foarte sensibili și simt modificările de dispoziție ale mamei. Atunci cand ea suferă sau se teme, va transmite copilului aceste trăiri, pe care la rândul lui, le va somatiza în diverse moduri. Un copil privat de afecțiunea mamei se va simți respins și nedorit și acest lucru îi va crea în viitor probleme de relaționare, emoționale, de limbaj și în unele cazuri anxietate și depresie. Relația copil-mamă este esențială pentru o dezvoltare psihică, emoțională și comportamentală sănătoasă a copilului. Atenția și calmul mamei se transmite către copil și îl va ajuta la maturitate în gestionarea propriilor emoții.
DE CE ROMÂNCELE NU SE TRATEAZĂ
Un procent alarmant de 86% dintre româncele care suferă de depresie postnatală nu se tratatează adecvat. Și mai grav este că 20% dintre mamele care mor în primul an după naștere s-au sinucis.
Motivele pentru care româncele nu se tratează țin mai ales de mentalitate și situația financiară precară. Câteva dintre acestea se referă la:
- proaspetele mame nu vorbesc despre problemele lor emoționale și se consideră vinovate de starea pe care o au;
- româncele au tendința de a solicita ajutor medical doar pentru probleme de natură fizică. Boala este percepută ca atare când are efecte evidente;
- concepția conform căreia doar nebunii merg la psihiatru. Pacienții sunt reticenți când vine vorba de psihologi și mai ales de psihiatri din teama de stigmatizare;
- deprinderea de a ignora o boală pentru o perioadă lungă de timp;
- lipsa de reacție a familiei, prietenilor, colegilor.
Așa cum am mai spus, pentru a evita pe cât posibil consecințele depresiei postnatale, dar și pentru o recuperare mai ușoară, este necesar să ceri ajutorul din timp. Și mai bine ar fi să previi reacțiile depresive. Prudența trebuie să se manifeste încă de la începutul sarcinii. Informează-te din timp ce responsabilități presupune rolul de mamă și vei rămâne surprinsă de câte nu știai. Pentru a evita depresia postnatală trebuie să ai un stil de viață sănătos pe tot parcursul sarcinii și după sarcină: respectă orele de somn, mănâncă corect, fă mișcare, menține o atitudine pozitivă, hidratează-te și practică exerciții de relaxare.
Pe lângă toate acestea, cel mai important rol în prevenirea depresiei postnatale îl joacă persoanele apropiate și medicul specialist. Este esențială recunoașterea precoce a simptomelor acestei afecțiuni de către personalul medical din secțiile de obstetrică-ginecologie sau de către medicul de familie pentru a preveni apariția bolii și afectarea noului-născut. Unele state americane, precum New Jersey, au implementat deja programe naționale de screening prenatal pentru depistarea factorilor de risc în apariția depresiei postnatale, monitorizarea și tratarea lor.
S-ar putea să te intereseze și...