Microneedling cu DermaPen - ce este, cum se face și la ce ajută?
Articol realizat cu ajutorul Dr. Alice Brînzea - Medic specialist DermatovenerologieMicroneedling cu DermaPen - ce este, cum se face și la ce ajută?
Ce este microneedling-ul?
Microneedling-ul este un tratament minim invaziv de ultimă generație ce are rolul de a stimula producția naturală de colagen din piele, precum și pentru a promova vindecarea acesteia fără cicatrizare.
Cu ce se realizează microneedling-ul?
În cadrul Donna Medical Center, acest tratament se realizează cu dispozitivul DermaPen4, care este cel mai performant disponibil la nivel mondial în momentul actual.
Comparativ cu alte aparate similare care se află pe piață, DermaPen4 creează canalele verticale fracționate cu până la 104% mai rapid, iar aceste canale pot purta cu 80% mai mulți nutrienți cu aplicare locală mai adânc în piele.
În ce constă procedura de microneedling?
Tratamentul constă în penetrarea pielii cu ace fine, sterile, de unică folosință, la o adâncime reglabilă, precisă și constantă, creând mai bine de 1900 perforații pe secundă. Ulterior, aceste microtraumatisme declanșează mecanismul natural de vindecare al pielii și respectiv inducerea sintezei de colagen în urma efectuării perforațiilor, ajutând la îmbunătățirea vizibilă a aspectului acesteia în urma afecțiunilor de care poate suferi.
Adancimea la care acele penetrează pielea variază în funcție de tipul de piele și de afecțiunea tratată, tratamentul fiind integral personalizat pentru a adresa nevoile fiecărui pacient. Mulți ajung, totuși, să-l integreze în rutina lor de îngrijire.
În funcție de afecțiunea tratată, se aplică un ser sau o combinație de seruri active care să faciliteze vindecarea pielii în cel mai potrivit mod. Aceste seruri pot conține vitamine, precum C, E, A, grupul B, aminoacizi, antioxidanți sau microelemente, cum ar fi magneziu, crom, acid hialuronic, alfahidroxiacizi. Adâncimea și precizia cu care sunt realizate perforațiile permit serurilor o pătrundere foarte ușoară în profunzimea pielii și o mai bună absorbție a nutrienților. Astfel, acestea pot acționa mai intens și rapid decât o rutină de skincare ce presupune aplicarea unor produse pe epiderm.
Care sunt etapele unei ședințe de microneedling?
IMPORTANT! Până a ajunge la realizarea propriu-zisă a unei ședințe de microneedling este absolut necesară vizita la un medic dermatolog pentru a evalua zona de piele problematică și pentru diagnostic. Numai după aceea, împreună cu medicul, se realizează un plan de tratament care poate presupune microneedling sau alte proceduri.
O ședință de microneedling poate fi împărțită, de fapt, în două etape: tratamentul propriu zis și îngrijirea de după. S-ar putea spune că este un tratament colaborativ, întrucât implicarea pacientului după tratament este absolut esențială.
Ședința se desfășoară urmând acești pași:
- Curățarea și dezinfecția pielii;
- Efectuarea unui masaj ușor al fetei cu o rolă de jad (sterile, de unică folosință);
- Aplicarea serurilor stabilite împreună cu medicul dermatolog pentru a favoriza remedierea afecțiunii pielii;
- Efectuarea procedurii pe fiecare regiune care se dorește a fi tratată;
- Aplicarea măștii post-procedură pe fata;
- Aplicarea unei creme îmbogățite cu minerale și vitamine sau cu retinol;
- Aplicarea unei creme reparatorii cu SPF50+;
- Opțional se poate aplica și un fond de ten special, non-comedogenic, care nu presupune riscul unei erupții. Pacientele optează pentru această soluție, în general, pentru a masca eritemul în situația în care se întorc la muncă sau trebuie să ia parte la o activitate socială ulterior.
După microneedling:
- Pielea va fi eritematoasă (roșie) timp de aproximativ 48 de ore;
- Pielea tratată poate fi spălată după 8 ore, pentru a nu o irita sau înlătura serurile folosite;
- Începând cu a doua zi se poate aplica machiaj, însă în prima zi este o contraindicație absolută (prin prisma ingredientelor machiajelor găsite în comerț, dar și al pensulelor utilizate pentru aplicare);
- Pielea trebuie protejată de expunerea la radiații ultraviolete (soare, solar) pentru cel puțin o săptămână după;
- Pielea trebuie îngrijită cu produsele recomandate de către medicul dermatolog.
Pentru ce zone de piele este indicată procedura de microneedling?
La nivelul feței, deoarece ajută la:
- Netezirea ridurilor fine;
- Estomparea cicatricilor postacneice, postchirurgicale sau de altă natură;
- Uniformizarea culorii pielii (melasma);
- Îmbunătățirea aspectului porilor dilatați (fenomen cunoscut popular și drept aspect de coajă de portocală);
- Creșterea tonusului și elasticității pielii;
- Ameliorarea rozaceei, cu care se confruntă mulți oameni;
- Amelioararea telangiectaziilor și a seboreei;
- Tratarea chisturilor de milium și a acneei inflamatorii.
- Ameliorarea aspectului vergeturilor (afecțiune comună a pielii);
- Estomparea cicatricilor postacneice, postchirurgicale sau de altă natură;
- Ameliorarea keratozei pilare.
Care sunt avantajele microneedling-ului?
- Tratamentul este rapid; de regulă durata procedurii este de sub 60 minute pentru zonele ce au cea mai mare cerere, dar depinde de suprafața tratată;
- Este o procedură relativ nedureroasă, însă pentru cei ce au un prag de toleranță pentru durere scăzut se poate folosi un anestezic local (ex. cremă);
- Efectele dorite apar rapid, după aproximativ 48 de ore de la efectuarea procedurii, când începe mecanismul natural de regenerare al pielii să-și „adune forțele”;
- Tratamentul este personalizat în ceea ce privește adâncimea cu care acele penetrează pielea, dar și din punct de vedere al substanțelor folosite, fiind gândit astfel încât să poată adresa o gama cât mai variantă de nevoi pentru oameni din toate categoriile de vârstă;
- Nu sunt descrise efecte adverse notabile, majoritatea remediindu-se după câteva zile.
Care sunt dezavantajele microneedlingului?
- Recuperarea pielii este rapidă, însă poate părea laborioasă pentru persoanele care nu au o rutină regulată de îngrijire a pielii, deoarece necesită aplicarea unor produse speciale timp de aproximativ o săptămâna după procedură;
- Expunerea la soare devine puternic contraindicată, chiar dacă nu se recomandă pe termen lung în general; dacă nu este evitată timp de o săptămână după efectuarea procedurii, riscul apariției hiperpigmentării cutanate devine o realitate probabilă.
- Deși rezultatele sunt imediate, beneficii maximale ale microneedling-ului se văd doar după ședințe repetare, mai exact după aproximativ 3-4 ședințe; frecvența și periodicitatea sedințelor de microneedling se stabilesc în funcție de suprafața și afecțiunea tratată.
- Necesită tratamente periodice de întreținere pentru menținerea rezultatului obținut în urma unei serii complete initială de 4-6 tratamente;
- Tratamentul nu poate fi efectuat oamenilor ce prezintă afecțiuni inflamatorii sau infecțioase active ale pielii, cum sunt eczema, herpesul, impetigo și acneea pustuloasă;
- Microneedling-ul nu se recomandă femeilor însărcinate sau care alăptează.
„De regulă, pacienții care m-au vizitat pentru această procedură, revin tot pentru ea, căci au fost mulțumiți de rezultat și aspectul tenului. Am și pacienți cărora le-a plăcut și priit atât de mult tratamentul cu Dermapen, încât l-au integrat în rutina de îngrijire și vin periodic, la șase luni.”
- Șef de Lucrări Dr. Alice Brînzea, Medic Specialist Dermatovenerologie