Efectele fumatului asupra sarcinii si dezvoltarii bebelusului
Articol realizat cu ajutorul Dr. Corina Chișu - Medic primar Obstetrică - Ginecologie Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 15% dintre femeile din țările dezvoltate fumează, iar acest lucru reprezintă o problemă medicală majoră, deoarece fumatul nu afectează doar sănătatea femeii. În cazul unei sarcini, acesta poate afecta și sănătatea viitorului copil.Fumatul afectează fertilitatea
1. Motivul este acela că, pe lângă afectarea vasculară care scade șansele de implantare a oului în uter, fumatul scade și nivelul hormonului sexual necesar producerii ovulației. 2.Tutunul scade rezerva ovariană și scade mobilitatea trompelor uterine. 3. Chiar și în cazul unei fertilizări in vitro, rata de succes este diminuată în cazul unei persoane fumătoare. 4. Astfel, la fumătoare, șansele de concepere a unui copil scad cu 10-40%.
Un studiu făcut în Marea Britanie a arătat că fumătoarele au cu 50% mai puține șanse de a rămâne gravide în primele 12 luni de încercări. De altfel, și femeile nefumătoare cu soți fumători au șanse reduse cu 34% de a rămâne însărcinate.
Impactul fumatului asupra sarcinii
Statistic, la momentul actual, o femeie însărcinată din 5 fumează pe tot parcursul sarcinii, iar copiii acestora sunt fumători pasivi, încă din uter. În cazul în care o fumătoare este însărcinată, riscurile sunt foarte mari, tutunul crescând frecvența unui număr mare de patologii precum: sângerare în timpul sarcinii, hipertensiune arterială, apariția vergeturilor, diminuarea producției de lapte matern, riscul de avort spontan sau deces intrauterin al fătului.
Studiile arată că, pentru femeile care fumează, riscul de avort spontan este dublu (20%) față de cazul femeilor nefumătoare (10%). De asemenea, ruperea prematură a membranelor fătului, înainte de 34 de săptămâni de sarcină, este de trei ori mai frecventă la femeile care fumează.
Componenta fumului de țigară
Fumul de țigară conține mai mult de 2.500 de compuși chimici, iar principalii constituenți ai tutunului trec bariera placentară și pot ajunge la făt, afectând dezvoltarea acestuia.
Efecte asupra nou-născutului
Obiceiul mamei de a fuma are un impact considerabil atât în timpul sarcinii, cât și asupra copilului. Astfel fumatul matern este un important factor de risc pentru dezvoltarea astmului bronșic, bronșitei și pneumoniei la copil, a riscului de malformații, probleme de comportament precum ADHD (attention deficit/hyperactivity disorder) sau de moarte intrauterină. Un studiu recent făcut în Suedia susține ca bebelușii mamelor care au fumat în primele săptămâni de sarcină sunt supuși unui risc cu 40% mai mare să sufere de autism, comparativ cu cei ai mamelor nefumătoare.
Sfaturi și soluții pentru a renunța la fumat
Sfătuim toate femeile care sunt fumătoare și își doresc să devină mame, să renunțe la fumat cât mai devreme, înaintea sau în timpul sarcinii. În acest fel, nivelul enzimelor poate reveni la normal, permițând copilului o dezvoltare propice. Iată câteva sfaturi care sperăm să vă ajute în a scăpa de acest viciu:
- Oprirea bruscă din fumat este destul de dificil de realizat și de aceea, vă recomandăm să faceți acest lucru gradual, reducând numărul de țigări pe zi, timp de câteva săptămâni, până când nu veți mai simți deloc nevoia și veți renunța definitiv.
- Evitați contactul cu fumătorii pentru a nu vă simți influențați să fumați, precum o fac ei.
- Nu încercați să înlocuiți țigările cu înlocuitori precum: plasturii sau guma cu nicotină, sprayul nazal etc. Toate sunt dăunătoare femeilor însărcinate întrucât nicotina este extrem de dăunătoare pentru organism și poate fi absorbită de făt.
- Trebuie să aveți în vedere și faptul că fumatul pasiv este la fel de dăunător precum cel activ. De aceea, încercați, pe cât posibil, să evitați locurile în care se fumează sau rugați-i pe cei din familie să renunțe la fumat în preajma dumneavoastră.
În final, îndemnăm femeile care își doresc să rămână însărcinate să renunțe la fumat cât mai repede. Trebuie să aveți în vedere că, din acest moment, nu vă purtați numai dumneavoastră de grijă, ci și bebelușului care urmează să se nască!
Pentru mai multe detalii și sfaturi legate de cum puteți avea o sarcină sănătoasă, vă recomandăm consultațiile și examinările medicilor noștri specialiști în obstetrică-ginecologie.
Fii sigură că bebelușul tău este bine!
Pentru ecografiile de sarcină vă puteți programa la următorii medici:
Dr. Antoniu Cringu Ionescu
Medic primar obstetrică - ginecologie
Doctor în științe medicale
Șef lucrări UMF
Dr. Cristian Nicolae
Medic primar radiologie și imagistică medicală
Dr. Corina Bușe
Medic primar obstetrică- ginecologie