Factori de risc pentru cancerul de col uterin
Articol realizat cu ajutorul Echipa de specialiști ai Donna Medical Center în data 3 Octombrie 2024
Un factor de risc este ceva care schimbă șansă de a dezvoltă o boală, cum ar fi cancerul. Mai mulți factori de risc cresc șansă de a face acel cancer. Cu toate acestea, există femei cu aceșți factori de risc, care nu dezvoltă cancer de col. Pentru a fi sigură de asta, trebuie însă să mergi periodic la examenul ginecologic și să faci testul Babeș Papanicolau.
Despre cancerul de col uterin în România
În România, cazurile de cancer de col uterin sunt îngrijorător de numeroase. Cancerul de col uterin reprezintă prima cauza de mortalitate la femeile cu vârstă cuprinsă între 15 și 44 de ani. România se situează pe primul loc în Europa atât că incidența, cât și că mortalitate.
Există factori de risc ce cresc șansele de a dezvolta cancer de col uterin. Unii factori pot fi modificați sau evitați (cum ar fi fumatul sau infecția cu virusul HPV), iar alți factorii de risc nu pot fi modificați (cum ar fi vârstă și istoricul familial).
Cunoscând acești factori de risc putem să înțelegem mai bine necesitatea efectuării periodice a testului Papanicolau pentru a putea diagnostica precoce orice modificare la nivelul celulelor din colul uterin.
Care sunt factorii de risc pentru cancerul de col uterin?
Cancerul de col uterin este unul dintre tipurile de cancer pentru care comunitatea științifică medicală a reușit să identifice cauze frecvente și o serie de factori de risc care cresc predispoziția unei femei de a dezvolta boala. În continuare, vom detalia care sunt principalii factori de risc și vom oferi informații despre cum pot fi aceștia controlați.
Infectia cu virusul papilloma uman (HPV)
Infecția cu HPV este cel mai important factor de risc. HPV este un grup de mai mult de 100 de virusuri înrudite; diferite tipuri de HPV determină verucile de pe diferite părți ale corpului - mâini, picioare, de la nivelul buzelor sau al limbii; alte tipuri pot cauza negii care apar în zona organelor genitale. Există însă și anumite tipuri de HPV cu grad ridicat de risc pentru cancer. Aproximativ două treimi din toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de HPV 16 și 18.
Infecția cu HPV este comună, iar în majoritatea cazurilor organismul este capabil de a elimina infecția pe cont propriu. Cu toate acestea, uneori infecția nu dispare și devine cronică. O infecție cronică, mai ales atunci când este cu grad ridicat de risc, în cele din urmă poate determina cancerul de col uterin.
Testul Papanicolau caută modificări ale celulelor de la nivelul colului uterin cauzate de infecția cu HPV. Testul de genotipare HPV poate fi făcut atunci când se obține un rezultat anormal al testului Papanicolau, sau poate însoți testul Papanicolau la intervale regulate de timp. Dacă testul găsește o tulpină HPV cu grad ridicat de risc, această poate însemna că este necesară o evaluare completă, o procedură numită colposcopie. Deși nu există în prezent niciun leac pentru infecția cu HPV, există modalități de a trata negii și a stopa creșterea celulelor anormale care cauzează HPV.
Vestea bună este că majoritatea femeilor cu acest virus nu dezvoltă un cancer. Există și alți factori care pot influența riscul individual de apariție a cancerului, despre care vom discuta în continuare.
Fumatul
Femeile care fumează sunt de aproximativ două ori mai expuse decât cele nefumătoare la a face cancer de col uterin. Cercetătorii cred că substanțele din țigări deteriorează ADN-ul celulelor colului uterin, contribuind la dezvoltarea cancerului de col uterin. Fumatul, de asemenea, face că sistemul imunitar să fie mai puțin eficace în lupta împotriva infecțiilor cu HPV.
Imunosupresia
Virusul imunodeficienței umane (HIV), virusul care provoacă SIDA, dăunează sistemului imunitar al organismului și plasează femeile la risc mai mare de infecție cu HPV. Acest lucru poate explică riscul crescut de cancer de col uterin la femeile cu SIDA. De asemenea, oamenii de știință cred că sistemul imunitar este important în distrugerea celulelor canceroase, încetinirea ritmului de creștere și răspândirea lor. Un alt grup de femei cu risc de cancer de col uterin sunt cele care iau medicamente pentru a suprimă răspunsul sistemului imunitar care atacă propriile celule sau organe, văzându-le că fiind străine sau cele care au avut un transplant de organe.
Infectia cu Chlamydia
Infecția cu Chlamydia este relativ comună și poate provoca inflamații pelvine, ceea ce duce la infertilitate. Unele studii au observat un risc mai mare de cancer de col uterin la femeile ale căror analize de sânge indică semne de infecție cu Chlamydia, actuale sau trecute (comparativ cu femeile cu rezultate normale de testare). În majoritatea cazurilor, infecția cu Chlamydia nu cauzează niciun simpton. Astfel, o femeie poate să nu știe că ea este infectată, cu excepția cazului în care este testată pentru infecția cu Chlamydia sau se prezintă la examenul ginecologic periodic.
Dieta
Femeile cu diete sărace în fructe și legume pot avea un risc crescut de cancer de col uterin. De asemenea, femeile supraponderale sunt mult mai susceptibile de a dezvoltă adenocarcinom de col uterin.
Contraceptivele orale (anticoncepționalele)
Există cercetări care sugerează că riscul de a dezvolta cancer de col uterin crește dacă o femeie ia contraceptive orale și ulterior scade, după ce se oprește tratamentul. Într-un studiu, riscul de cancer de col uterin a fost dublat la femeile care au luat pilule anticoncepționale mai mult de 5 ani, dar riscul a revenit la normal după 10 ani de când au fost întrerupte. Trebuie să discuți cu medicul tău despre beneficiile și riscurile în utilizarea contraceptivelor orale, pentru a alege cea mai potrivită metodă contraceptivă pentru tine.
Utilizarea dispozitivului intrauterin
Un studiu recent a constatat că femeile care au folosit vreodată un dispozitiv intrauterin au avut un risc mai mic de a dezvoltă cancer de col uterin. Efectul asupra riscului a fost observat chiar și la femeile care au avut un dispozitiv intrauterin pentru mai puțin de un an, iar efectul protector a persistat chiar și după ce s-a renunțat la dispozitiv. Utilizarea unui dispozitiv intrauterin poate reduce, de asemenea, riscul de cancer endometrial.
Cu toate acestea, există și unele riscuri. Înainte de a lua orice decizie, discuta cu medicul tău ginecolog despre potențialele riscuri și beneficiile utilizării dispozitivelor intrauterine.
Istoricul familial de cancer de col uterin
În cazul în care mama sau o soră au avut cancer de col uterin, șansele de a dezvolta boala sunt 2 sau 3 ori mai mari decât în cazul în care nimeni din familie nu a primit acest diagnostic. Unii cercetători cred că această tendință familială este cauzată de o afecțiune moștenită care face unele femei mai puțin capabile de a lupta împotriva infecției cu HPV decât altele.
Cancerul de col uterin este un diagnostic grav, chiar dacă șansele de vindecare sunt crescute în cazul identificării leziunilor în primele faze de boală, înainte ca celulele maligne să se răspândească. Un control judicios al factorilor de risc și colaborarea cu medicul specialist pentru efectuarea periodică a testului Papanicolau sunt esențiale pentru o bună stare de sănătate.
Surse:
American Cancer Society. “Cervical Cancer Risk Factors | Risk Factors for Cervical Cancer.” Www.cancer.org, 3 Jan. 2020, www.cancer.org/cancer/types/cervical-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html, accesat la 24.09.2024;
Cancer Research UK. “Cervical Cancer Risk.” Cancer Research UK, 15 May 2015, www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/cervical-cancer/risk-factors, accesat la 24.09.2024;
CDC. “Cervical Cancer Risk Factors.” Cervical Cancer, 26 Apr. 2024, www.cdc.gov/cervical-cancer/risk-factors/index.html, accesat la 24.09.2024;
National Cancer Institute. “Cervical Cancer Causes, Risk Factors, and Prevention - NCI.” Www.cancer.gov, 13 Oct. 2022, www.cancer.gov/types/cervical/causes-risk-prevention, accesat la 24.09.2024.
Vă puteți programa la numarul: 021.9732
Pentru programări online accesați: https://www.donna-medicalcenter.ro/programari.html
Ne puteți scrie pe: office@donna-medicalcenter.ro
medicii ginecologi ai Donna Medical Center:
Obstetrică - Ginecologie
Sp. Jud. Ilfov
Obstetrică - Ginecologie
Medic primar
Obstetrică - Ginecologie
Sp. Panait Sîrbu (Giulești)
Obstetrică - Ginecologie
Sp. Panait Sîrbu (Giulești)
Obstetrică - Ginecologie
Obstetrică - Ginecologie
Obstetrică - Ginecologie
Sp. Cantacuzino