Chlamydia - cauze, simptome, tratament
Articol realizat cu ajutorul Dr. Simona Svasta - Medic primar Obstetrică-Ginecologie în data 4 August 2020Clamidioza (rareori numită Chlamydiaza) este o infecție cu transmitere sexuală, cauzată de bacteria Chlamydia trachomatis. Multe persoane nu realizează că se confruntă cu această problemă, deoarece spre deosebire de alte infecții, Chlamydia nu manifestă simptome în majoritatea cazurilor. Această condiție afectează în special femeile tinere, însă poate fi întâlnită și la bărbați și la toate celelalte grupuri de vârstă. Chlamydia nu este o infecție greu de tratat, însă dacă nu se iau măsuri din timp, poate conduce la probleme de sănătate grave.
CUPRINS
CHLAMYDIA - SIMPTOME
CARE SUNT CAUZELE INFECȚIEI CU CHLAMYDIA
EVOLUȚIE ȘI COMPLICAȚII
CUM PREVENIM INFECTAREA CU CHLAMYDIA?
TRATAMENT CHLAMYDIA
Chlamydia – Simptome
De cele mai multe ori, în stadiile incipiente, Chlamydia nu prezintă simptome. Chiar și în cazurile în care apar, simptomele sunt blânde și foarte ușor de trecut cu vederea.
La femei, infecția cu Chlamydia afectează vaginul, colul uterin, uterul și trompele. Printre cele mai comune simptome, se numără:
- Durere abdominală;
- Secreții și sângerări vaginale anormale;
- Durere la contactul sexual;
- Poate determina leziuni la nivelul vaginului – vaginita;
- Leziuni la nivelul colului uterin – cervicita;
- Leziuni la nivelul mucoasei uterine – endometrita;
- Usturime în timpul urinării.
La bărbați, infecția se localizează la nivelul uretrei, cauzând uretrita, care se manifestă prin:
- Secreții purulente din penis;
- Dureri sau senzație de arsură în timpul urinării.
Chlamydia trachomatis poate afecta și rectul, fără simptome, sau cauzând durere, secreții sau sângerări în această zonă. Chlamydia poate cauza infecții și la nivelul ochilor (conjunctivită), atunci când zona intră în contact cu fluide corporale infectate.
Care sunt cauzele infecției cu Chlamydia?
În majoritatea cazurilor, bacteria Chlamydia trachomatis se răspândește prin contact sexual vaginal, oral sau anal. Femeile însărcinate pot transmite infecția fătului în timpul nașterii, ceea ce cauzează nou-născutului pneumonie sau conjunctivită.
Printre factorii de risc se numără întreținerea relațiilor sexuale cu mai mulți parteneri, contactul neprotejat sau un istoric de boli cu transmitere sexuală.
Evoluție și complicații
Chlamydia trachomatis este o bacterie cu un comportament asemănător virusurilor, se dezvoltă și se multiplică numai în interiorul corpului uman. Din momentul în care a invadat o celulă, fie se multiplică și le invadează și pe celelalte, fie intră în stare latentă. Perioada de incubație durează între o săptămână și o lună.
Infecția cu Chlamydia poate ajunge să declanșeze:
- Boala inflamatorie pelvină: este o infecție a uterului și a trompelor uterine, care cauzează febră și durere în zona pelviană.
- Infecție în cazul nou-născuților: Chlamydia se poate transmite fătului prin canalul vaginal în timpul nașterii, declanșând pneumonie sau infecții ale ochilor.
- Sarcină ectopică (extrauterină): are loc când un ovul fertilizat se dezvoltă în afara uterului, de obicei într-una din trompele uterine. În acest caz, sarcina nu poate continua și este nevoie de o intervenție chirurgicală, pentru a preveni ruperea trompei uterine și declanșarea unei hemoragii interne.
- Infertilitate: infecțiile cu Chlamydia, chiar și cele care nu prezintă simptome, pot provoca răni sau înfundarea trompelor uterine, ceea ce conduce la infertilitate.
- Infecții la nivelul prostatei: mai rar, bacteria se poate răspândi la nivelul prostatei, cauzând durere la contactul sexual, febră și frisoane, durere în zona inferioară a spatelui.
- Epididimita: inflamarea epididimului sau a testiculelor, care se manifestă prin tumefierea scrotului, durere sau sângerare la urinare, scurgeri din penis.
- Artrită reactivă: persoanele care au Chlamydia sunt expuse unui risc crescut de a dezvolta artrită reactivă (sau sindromul Reiter), care se manifestă prin articulații inflamate, conjunctivită și inflamații genitale, urinare, sau gastrointestinale.
Cum prevenim infectarea cu Chlamydia?
- Evităm raporturile sexuale neprotejate.
- Limităm numărul partenerilor sexuali.
- Mergem cu regularitate la control.
- Evităm dușurile vaginale, care scad numărul bacteriilor bune din vagin, ceea ce determină creșterea riscului de infectare.
Tratament Chlamydia
În cazul unui diagnostic precoce, tratamentul infecției este relativ simplu. De obicei, este indicat ca și partenerul să meargă la control și să beneficieze de tratament, chiar dacă nu prezintă simptome. Medicul va recomanda abstinență pe toată durata administrării și o nouă testare la sfârșitul tratamentului, pentru a afla dacă infecția a fost, într-adevăr, eliminată.
Este foarte important de reținut faptul că infecția cu Chlamydia nu creează imunitate, așadar există oricând riscul unei noi contaminări, în cazul unui comportament sexual iresponsabil.