Dr. Marilena Georgescu - Interviuri de ținut minte
Astăzi am discutat cu doamna doctor Marilena Adriana Georgescu, Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală, care ne-a povestit, pe scurt, despre cum și-a început cariera de medic, dar și despre importanța controalelor la sâni.
Izabela: V-ați dorit să deveniți medic încă din copilărie?
Dr. M. A. Georgescu: Sincer, nu. Nu aveam o idee clară asupra a ceea ce aveam sa profesez când „mă făceam mare”. Știam că sunt pasionată de științele exacte. Mă atrăgeau fizica, biologia, chimia. În clasa a 11-a m-am gândit pentru prima dată că mi-aș fi dorit să urmez direcția, iar tatăl meu a fost foarte încântat de idee și m-a încurajat permanent în acest sens. Nu m-am gândit însă niciodată că voi fi radiolog și întâmplarea a făcut ca în urma examenului de rezidențiat să fiu repartizată chiar la o secție de radiologie. Inițial mi-am spus că este exclus să fac asta și că voi da examenul de rezidențiat din nou. Surpriza cea mare a fost că, într-un an, nu numai că am ajuns să mă obișnuiesc cu această activitate, ci chiar m-am îndrăgostit de radiologie. Acum nici nu cred că mi s-ar fi potrivit altă specialitate.
Izabela: De ce credeți că a fi medic radiolog este profesia ideală pentru dumneavoastră?
Dr. M. A. Georgescu: Îmi place foarte mult ceea ce fac, mă stimulează să devin din ce în ce mai bună, din responsabilitate pentru pacientele mele, din respect față de mine și din dragoste pentru medicină.
Izabela: Întotdeauna vorbim despre responsabilitatea medicului față de pacient, față de actul medical. Nu se discută prea des despre responsabilitatea pacientului în această relație.
Dr. M. A. Georgescu: Într-adevăr, ar trebui să existe și o responsabilitate a pacientului, mai ales în situația actuală, când incidența cancerului a crescut considerabil și în cazul femeilor care nu au împlinit vârsta de 40 de ani. Eu le explic întotdeauna pacientelor cât de importante sunt controalele de rutină, dar nu depinde întotdeauna de mine, ci de cat de conștiente sunt ele de acest lucru. Cred că majoritatea nu sunt suficient de informate sau nu sunt corect informate. Alt motiv pentru care nu efectuează aceste investigații de rutina la timp este acela că nu se gândesc vreodată că li s-ar putea întâmpla chiar lor. Am avut paciente care au venit la control speriate pentru ca una dintre colegele de birou a fost diagnosticată. Nu aveau niciun simptom, dar în acea situație, când s-au confruntat puțin mai îndeaproape cu problema, au realizat că nu ar strica să fie preventive.
Sfatul meu pentru toate femeile este să vină la control din timp, în primul rând pentru a fi sigure că sunt bine. Un control de rutină la sân, efectuat o data pe an, este absolut vital, mai ales că vorbim de o boala atât de frecvent întâlnită și atât de cruntă. Dacă suspectează ceva, le îndemn să se programeze imediat la medic, să nu amâne, sau să piardă timp căutând răspunsuri pe internet. Într-adevăr, internetul este o sursă extraordinară de informații despre absolut orice, unde poți afla despre experiențele altor persoane care s-au confruntat cu această boală, însă internetul nu poate oferi un diagnostic.
Vorbesc aici din experiență. Una dintre cunoștințele mele s-a confruntat cu o roșeață a sânilor, care o tulbura mai ales că citise, de pe un grup online, povestea unei doamne care avusese cancer, iar printre primele simptome se numărase tocmai o roșeață neobișnuită. Ideea a speriat-o peste măsură, însă vizita la medic a demonstrat că nu există nicio suspiciune în legătură cu dezvoltarea unui cancer mamar.
Izabela: Mulțumim pentru timpul acordat! Sperăm că sfaturile dumneavoastră vor fi urmate de cât mai multe femei!
Nu amâna controalele de rutină! Depistată la timp, orice problemă poate fi rezolvată mai ușor, fără să dezvolte complicații. Contactează-ne la (021) 9732 și fă-ți chiar astăzi o programare!
S-ar putea să te intereseze și...