Polipii endometriali
Articol realizat cu ajutorul Echipa de specialiști ai Donna Medical Center
Te regăsești într-una din situațiile următoare?
- Ai experimentat sau experimentezi sângerare vaginală după menopauză.
- Ți s-a întâmplat să sângerezi după contactul sexual.
- Ai avut sau ai metroragie (sângerare vaginală între menstruații).
- Nu reușești să ai un copil fie pentru că nu se produce fecundația, fie ai suferit un avort spontan.
Ce sunt polipii endometriali?
Polipii endometriali reprezintă tumori benigne care apar la nivelul endometrului (țesut care căptușește uterul). Aceste tumori se dezvoltă progresiv și invadează cavitatea uterină, rămânând fixate de peretele uterului prin intermediul unui pedicul. Polipii pot avea de la câțiva milimetri la 3-4 centimetri, dar în general au cel mult 1 cm.
Care sunt factorii de risc pentru polipii endometriali?
Orice femeie poate prezenta un risc crescut de a dezvolta polipi uterini în cazul în care:
- suferă de obezitate sau supraponderabilitate;
- utilizează tratament medicamentos pentru cancerul mamar;
- suferă de hipertensiune arterială.
Polipii vor fi diagnosticați ecografic, de preferat la ecografia transvaginală efectuată după menstruație.
Se poate efectua și o ecografie specială numita sonohisterografie, care utilizează o cantitate mică de lichid ce se introduce în cavitatea uterină, permițând astfel o mai bună vizualizare a polipului intracavitar.
Histeroscopia este o altă metodă de depistare a polipiilor endometriali, care se realizează prin intermediul unui histeroscop - un tub subțire, dotat cu o sursă luminoasă care se introduce prin vagin în uter și face vizibilă cavitatea uterină.
Mai puțin utilizată acum pentru vizualizarea polipilor endometriali este histerosalpingografia (HSG); aceasta folosește o substanță de contrast introdusă sub presiune, care destinde cavitatea uterină și trompele uterine. Ulterior se efectuează o radiografie pentru a observa dacă sunt polipi în uter.
Dacă diagnosticul este neconcludent în urma acestor investigații, iar polipii sunt suspecți de a dezvolta celule canceroase, se va preleva o mostră de țesut prin chiuretaj, pentru analiză în laborator.
Cum se tratează polipii endometriali?
Există mai multe posibilități de a trata polipii uterini, în funcție de mărimea și simptomele acestora:
- Ținerea sub observație: polipii mici, asimptomatici pot dispărea. În acest caz nu este necesar niciun tratament. Excepție fac cazurile în care există un risc pentru cancer uterin.
- Tratament medicamentos: de obicei, se prescrie tratament medicamentos care poate micșora polipii endometriali și pot ameliora simptomele. Medicamentele constituie o soluție temporară, pe termen scurt, deoarece după întreruperea medicației, simptomele vor reapărea.
- Extirparea chirurgicală: polipii mai mari și simptomatici pot fi eliminați în timpul unei histeroscopii sau prin chiuretaj.
- Histerectomia: dacă în urma investigațiilor se constată că polipul uterin conține celule canceroase, se impune intervenția chirurgicală de extirpare (parțială sau totală) a uterului.
Ce trebuie să faci?
Mergi la medic imediat ce apar primele simptome. Diagnosticarea precoce face diferența între un tratament dificil și care durează mai mult și unul ușor de suportat și cu minime consecințe.
Fă-ți o programare pentru a primi cele mai bune recomandări pentru sănătatea ta!
S-ar putea să te intereseze și...