Săptămâna 1 de sarcină
Articol realizat cu ajutorul Dr. Laura Leonte - Medic primar Obstetrică - Ginecologie
Majoritatea femeilor nu simt schimbări majore în prima și a doua săptămână de sarcină, mai ales dacă nu este una așteptată. Există, însă, câteva semne că ai putea fi însărcinată.
Dacă ți-a întârziat ciclul menstrual, te simți obosită, nu te poți concentra, ai o stare de spirit schimbătoare sau probleme de digestie, s-ar putea să ai nevoie de un test de sarcină.
O dată ce o sarcină este confirmată, consultația obstetricală (control ginecologic specific femeii gravide) este prima investigație pe care o mămică trebuie să o facă, pentru o primă evaluare și pentru recomandarea setului de analize și investigații de pe perioada sarcinii.
Ce se întâmplă cu bebe în prima săptămână de sarcină?
Totul începe când ovulul este eliberat din foliculul ovarian și se îndreaptă spre tuburile falopiene, unde urmează să ia contact cu un spermatozoid și să fie fertilizat. Materialul genetic al celor două celule se va uni și va rezulta o celulă cu 46 de cromozomi (23 feminini și alți 23 masculini). Specialiștii numesc această celulă "zigot", care prin diviziuni succesive va forma celula "blastocist". Blastocistul se va divide în două părți : partea din exterior va fi placenta, iar partea interioară se va transforma în embrion.
Sfaturi pentru mami în prima săptămână de sarcină:
Doctorii spun că această săptămână este una în care te poți bucura, încă, de micile plăceri "vinovate". Chiar dacă mai savurezi câteodată dulciurile preferate sau servești un pahar de vin la cină, sarcina ta nu va fi afectată.
Acum este, totodată, momentul în care ar trebui să programezi o vizită la medicul tău obstretician și să îți planifici o dietă sănătoasă și hrănitoare pentru tine și bebe.
S-ar putea să te intereseze și...