Săptămâna 13 de sarcină
Articol realizat cu ajutorul Dr. Lucia Iurco - Medic primar Obstetrică-Ginecologie în data 10 Aprilie 2020Yey, aceasta este ultima săptămână a primului trimestru de sarcină! Este foarte important să faci Ecografia de Trimestru 1, investigație imagistică ce monitorizează evoluția sarcinii și poate detecta 62%-81% dintre malformațiile cromozomiale.
Mai ales că organismul bebelușului continuă să se dezvolte într-un ritm alert, ca și în săptămânile care au trecut. Odată cu creșterea fătului, se dezvoltă și placenta, care cântărește, acum, aproximativ 29 g. Când vei naște, placenta va cântări între 0,5-1 kg.
Ce se întâmplă cu bebe în a treisprezecea săptămână de sarcină?
Amprentele prind contur pe degețelele bebelușului, organele și venele sunt vizibile prin pielea aproape transparentă, iar capul măsoară acum cât o treime din corp. Dacă ești viitoarea mămică a unei fetițe, trebuie să știi că, în acest moment, ovarele ei conțin peste 2 milioane de ovule.
Ce se întâmplă cu corpul mamei în a treisprezecea săptămână de sarcină?
Fiind ultima săptămână a primului trimestru de sarcină, riscul de avort spontan este mai scăzut decât până acum. Săptămâna viitoare marchează începutul celui de-al doilea trimestru, o perioadă relativ liniștită pentru majoritatea femeilor, care vor constata că simptomele timpurii ale sarcinii, precum grețurile matinale sau oboseala își vor pierde din intensitate. Încă o veste bună: vei simți și o creștere a libidoului în perioada ce urmează.
Mai sunt câteva luni până la sarcină, dar se poate ca sânii tăi să producă deja colostru, fluidul bogat în nutrienți care hrănește bebelușul în primele zile de viață.
Vezi echipa de medici ginecologi ai Donna Medical Center!
Sfaturi pentru mami în a treisprezecea săptămână de sarcină:
Proteinele, fierul și calciul se numără printre cei mai importanți nutrienți de care vei avea nevoie din plin pentru a-ți menține sănătatea și pentru a ajuta bebelușul să se dezvolte.
S-ar putea să te intereseze și...
Cele mai citite
Virusul HPV – tot ce trebuie să știi
Torsiunea Ovariană: cauze, simptome și tratament
Ghid complet al metodelor contraceptive
Ecografia transvaginală – Tot ce trebuie să știi
Testul de sarcină – Tot ce trebuie să știi dacă bănuiești că esti însărcinată
Nodulii la sân: Ghid complet
Durerea de sâni (mastodinie)
Semnele și simptomele cancerului mamar
Tot ce trebuie să știi despre cancerul la sân
Sindromul ovarelor polichistice
Testul Babeș- Papanicolau: Ghid complet
Chisturile ovariene: diagnostic și tratament
Analize recomandate în timpul sarcinii
Metode contraceptive
Cancer col uterin - simptome
Cancer ovarian. Simptome și factori de risc
Fibromul uterin
Adenomul hipofizar
Endometrioza
