Săptămâna 14 de sarcină
Articol realizat cu ajutorul Dr. Corina Bușe - Medic primar Obstetrică - Ginecologie în data 24 Aprilie 2020 - 3 Aprilie 2025
Săptămâna a patrusprezecea a sarcinii vine cu vești bune: simptomele specifice gravidității vor dispărea treptat și îți vei recăpăta energia! Starea ta de bine te va ajuta să aduci pe lume un bebeluș sănătos!
Vino la o consultație obstetricală și cere sfatul echipei de medici ginecologi ai Donna Medical Center!
Ce se întâmplă cu bebe în săptămâna 14?
De acum, bebe poate să clipească, să se încrunte, să facă grimase și chiar să își sugă degetul. Rinichii săi încep să producă urină, care este eliberată în fluidul aminotic din jurul său "“ proces care va dura până în momentul în care vei naște.
Puiul tău crește rapid, corpul măsurând acum mai mult decât capul. Până la sfârșitul acestei săptămâni, dimensiunea mâinilor va fi proporțională cu cea a corpului (picioarele sunt, încă, în proces de dezvoltare). Ficatul produce bila - un semn că funcționează la capacitate normală - iar splina, celule roșii.
Dacă nu ai ajuns la medicul ginecolog, încă ești în timp pentru Ecografia de Trimestru 1, investigație imagistică ce monitorizează evoluția sarcinii și poate detecta 62%-81% dintre malformațiile cromozomiale.
Ce se întâmplă cu corpul mamei în săptămâna 14?
Bun venit în cel de-al doilea trimestru de sarcină! Ai motive să te bucuri: îți recapeți din energie, sânii încep să fie mai puțin dureroși, iar senzația de greață s-ar putea să dispară. Partea superioară a uterului este așezată puțin peste osul pubian, de-ajuns cât să facă burtica vizibilă.
Încearcă să te relaxezi, să te bucuri de aceste momente frumoase împreună cu partenerul tău și să visezi cu ochii deschiși la căminul primitor pe care îl veți construi. Este normal să fii îngrijorată din când în când, dar îți recomandăm să te concentrezi pe sănătatea ta și a bebelușului.
Sfaturi pentru mami în săptămâna 14:
Abonează-te la un curs de exerciții prenatale! Energia pozitivă din timpul unei clase te va motiva să îți păstrezi acest obicei și să te menții în formă. Vei vedea că este o modalitate excelentă de a-ți face noi prietene și de a primi sprijin de la femei care înțeleg prin ce treci. Unele grupuri pot oferi cursuri de exerciții în apă, pilates, yoga, sau ore de dans special gândite pentru femeile însărcinate.
S-ar putea să te intereseze și...
Cele mai citite
Virusul HPV – tot ce trebuie să știi
Torsiunea Ovariană: cauze, simptome și tratament
Ghid complet al metodelor contraceptive
Ecografia transvaginală – Tot ce trebuie să știi
Testul de sarcină – Tot ce trebuie să știi dacă bănuiești că esti însărcinată
Nodulii la sân: Ghid complet
Durerea de sâni (mastodinie)
Semnele și simptomele cancerului mamar
Tot ce trebuie să știi despre cancerul la sân
Sindromul ovarelor polichistice
Testul Babeș- Papanicolau: Ghid complet
Chisturile ovariene: diagnostic și tratament
Analize recomandate în timpul sarcinii
Metode contraceptive
Cancer col uterin - simptome
Cancer ovarian. Simptome și factori de risc
Fibromul uterin
Adenomul hipofizar
Endometrioza
