Săptămâna 16 de sarcină
Articol realizat cu ajutorul Dr. Corina Bușe - Medic primar Obstetrică - Ginecologie în data 24 Aprilie 2020Știm că sănătatea și condiția fizică sunt lucruri importante in viața ta, mai ales că ai și responsabilitatea unei sarcini. De aceea, urmează sfaturile medicului ginecolog și acordă atenție dietei și activității fizice. Află care sunt alimentele recomandate în rutina ta zilnică și ce tip de mișcare este potrivit unei femei însărcinate.
Informează-te! Află prin ce schimbări trece organismul unei femei însărcinate!
Ce se întâmplă cu corpul mamei în săptămâna 16?
Partea de sus a uterului se află la jumătatea distanței dintre osul pubian și ombilic, iar ligamentele din jurul acestuia se îngroașă și se întind pe măsură ce uterul se dezvoltă. De asemenea, este foarte probabil ca starea ta generală să se îmbunătățească, datorită faptului că senzația de greață se diminuează, nu mai ai modificări ale dispoziției atât de frecvente, iar pielea începe să strălucească.
Dacă în momentul în care ai rămas însărcinată aveai o greutate normală, ar trebui să cântărești mai mult cu 1,5 - 2 kg în acest trimestru. Numărul kilogramelor pe care le vei acumula depinde, în mare măsură de condiția fizică dinaintea sarcini.
Sfaturi pentru mami în săptămâna 16:
În timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină este indicat să consumi în jur de 350 calorii în plus, potrivit Institutului American de Medicină, însă cantitatea variază în funcție de greutatea ta și de nivelul de activitate zilnică.
Chiar dacă ți se pare că iei prea rapid în greutate, nu este sănătos să urmezi o dietă săracă în calorii sau să sari peste mese. Încearcă, în schimb, să urmezi sugestiile noastre, care s-ar putea să îți fie de folos:
- Începe-ți ziua cu un mic dejun hrănitor, care să includă proteine, carbohidrați, fibre și o cantitate mică de grăsimi sănătoase.
- Mănâncă legume, cereale integrale, carne slabă și lactate cu un conținut scăzut de grăsimi. Încearcă să eviți alimentele procesate, snack-urile și deserturile care conțin mult zahăr.
- Alege o alternativă gustoasă la mâncarea care ar putea dăuna dietei tale: iaurt înghețat fără grăsimi în loc de înghețată, un covrig în loc de gogoașă, popcorn în loc de chipsuri.
- Bea apă, nu sucuri sau cola (apa minerală cu aromă poate suplini nevoia de a bea suc acidulat).
- Cu acordul medicului, începe să faci exerciții fizice în mod regulat! Știm că e greu să începi sau să respecți un program, așa că te sfătuim să găsești „un partener de sport”, care să meargă cu tine la o plimbare zilnică sau la înot.
S-ar putea să te intereseze și...
Cele mai citite
Virusul HPV – tot ce trebuie să știi
Torsiunea Ovariană: cauze, simptome și tratament
Ghid complet al metodelor contraceptive
Ecografia transvaginală – Tot ce trebuie să știi
Testul de sarcină – Tot ce trebuie să știi dacă bănuiești că esti însărcinată
Nodulii la sân: Ghid complet
Durerea de sâni (mastodinie)
Semnele și simptomele cancerului mamar
Tot ce trebuie să știi despre cancerul la sân
Sindromul ovarelor polichistice
Testul Babeș- Papanicolau: Ghid complet
Chisturile ovariene: diagnostic și tratament
Analize recomandate în timpul sarcinii
Metode contraceptive
Cancer col uterin - simptome
Cancer ovarian. Simptome și factori de risc
Fibromul uterin
Adenomul hipofizar
Endometrioza
