Săptămâna 21 de sarcină
Articol realizat cu ajutorul Dr. Ana Maria Chiscop - Medic primar Obstetrică - Ginecologie în data 27 Aprilie 2020Sarcina avansează și este firesc să acumulezi câteva kilograme în plus. Ai deja simptomele specifice trimestrului trei de sarcină precum contracții sau arsuri gastrice. Ai grijă la dietă și notează-ți într-un jurnal ce alimente îți fac rău. Dacă resimți aceste simptome intens și frecvent, consultă medicul ginecolog!
Vezi echipa de medici ginecologi și vino la o consultație obstetricală!
Ce se întâmplă cu corpul mamei în săptămâna 21?
Simptomele din săptămâna 20 sunt un indiciu pentru ceea ce se va întâmpla în cel de-al treilea trimestru de sarcină. S-ar putea să te confrunți cu:
- Arsuri/indigestie - încearcă să eviți alimentele picante sau grase. Dacă nu ai descoperit ce anume îți provoacă disconfort alimentar, notează-ți într-un jurnal ce mănânci.
- Contracțiile Braxton-Hicks - contracții care durează de la 30-60 de secunde până la 2 minute. Apar, de obicei, la sfârșitul zilei și sunt mai frecvente în trimestrul trei de sarcină.
- Piele uscată - pe măsură ce burtica ta crește, pielea se întinde, ceea ce provoacă iritații. Poți rezolva această problemă cu o loțiune sau un ulei care poate fi folosit în siguranță în timpul sarcinii.
Între timp, ai acumulat și câteva kilograme în plus: în jur de 6-7 kg sau chiar 10 kg (dacă ești însărcinată cu gemeni). S-ar putea ca formele proaspăt căpătate să te facă să te simți foarte sexi și feminină - până la urmă, ești centrul atenției oriunde te duci! Dacă nu, amintește-ți că ești însărcinată și că e normal să acumulezi kilograme. Poți observa că toate acele kilograme sunt de fapt necesare, menținând bebelușul sănătos și depozitând toate substanțele cu care acesta se va hrăni după naștere.
S-ar putea să te intereseze și...
Cele mai citite
Virusul HPV – tot ce trebuie să știi
Torsiunea Ovariană: cauze, simptome și tratament
Ghid complet al metodelor contraceptive
Ecografia transvaginală – Tot ce trebuie să știi
Testul de sarcină – Tot ce trebuie să știi dacă bănuiești că esti însărcinată
Nodulii la sân: Ghid complet
Durerea de sâni (mastodinie)
Semnele și simptomele cancerului mamar
Tot ce trebuie să știi despre cancerul la sân
Sindromul ovarelor polichistice
Testul Babeș- Papanicolau: Ghid complet
Chisturile ovariene: diagnostic și tratament
Analize recomandate în timpul sarcinii
Metode contraceptive
Cancer col uterin - simptome
Cancer ovarian. Simptome și factori de risc
Fibromul uterin
Adenomul hipofizar
Endometrioza
