Săptămâna 26 de sarcină
Articol realizat cu ajutorul Dr. Ana Maria Chiscop - Medic primar Obstetrică - Ginecologie în data 27 Aprilie 2020Cel mai important eveniment al săptămânii 26 de sarcină: bebe poate să deschidă ochii! Acum cântărește aproximativ un kilogram și măsoară în jur de 36 de cm, destul cât să se simtă puțin „înghesuit” în burtică - însă nu te îngrijora, încă mai are loc să se dezvolte. Înseamnă doar că micul tău gimnast va avea mai puțin spațiu pentru acele acrobații pe care le simți.
Ce se întâmplă cu bebe în săptămâna 26?
Ia uite cine se uită în jur! Este bebe! Ochișorii, care până acum au fost închiși, pentru ca retina să se poată dezvolta complet, au început să se deschidă. Asta înseamnă că bebe poate observa ce se întâmplă în uter! Îți propunem un truc: în momentul în care simți loviturile lui, aprinde o lanternă și îndreaptă lumina către burtică. S-ar putea să primești o ușoară lovitură drept răspuns. Irisul nu s-a colorat încă (se va întâmpla și acest lucru peste o lună, două), deci este cam devreme pentru ca tu să poți afla culoarea ochilor. Chiar și după naștere, culoarea ochilor s-ar putea schimba. Probabil vei încerca să ghicești până la vârsta de un an, cele mai dramatice schimbări având loc când bebe are 6-7 luni.
Ce se întâmplă cu corpul mamei în săptămâna 26?
Ți se pare că ombilicul tău are dintr-o dată o viață proprie, nu-i așa? Un buric pronunțat s-ar putea să nu fie tocmai ideea ta pentru ceea ce înseamnă să fii la modă, dar trebuie să ții cont că reprezintă o trăsătură specifică a sarcinii. Începând cam de la jumătatea celui de-al doilea trimestru de sarcină, uterul tău se umflă destul încât să provoace această evidențiere a ombilicului.
Vezi echipa de medici ginecologi și vino la o consultație obstetricală!
S-ar putea să te intereseze și...
Cele mai citite
Virusul HPV – tot ce trebuie să știi
Torsiunea Ovariană: cauze, simptome și tratament
Ghid complet al metodelor contraceptive
Ecografia transvaginală – Tot ce trebuie să știi
Testul de sarcină – Tot ce trebuie să știi dacă bănuiești că esti însărcinată
Nodulii la sân: Ghid complet
Durerea de sâni (mastodinie)
Semnele și simptomele cancerului mamar
Tot ce trebuie să știi despre cancerul la sân
Sindromul ovarelor polichistice
Testul Babeș- Papanicolau: Ghid complet
Chisturile ovariene: diagnostic și tratament
Analize recomandate în timpul sarcinii
Metode contraceptive
Cancer col uterin - simptome
Cancer ovarian. Simptome și factori de risc
Fibromul uterin
Adenomul hipofizar
Endometrioza
