Săptămâna 36 de sarcină
Articol realizat cu ajutorul Dr. Irina Oproiu - Medic primar Obstetrică-GinecologieEști în săptămâna 36, felicitări! Urmează să intri în ultima lună de sarcină. Mai este puțin și îți vei ține bebelușul în brațe după 9 luni de așteptări. Puiul tău poate veni pe lume de acum în orice clipă și ești emoționată! Apelează la medicul ginecolog dacă observi orice simptom suspect care apare în mod repetat.
Vezi echipa de medici ginecologi și vino la o consultație obstetricală!
Ce se întâmplă cu bebe în săptămâna 36?
De acum înainte, creșterea va încetini, astfel încât bebe să aibă loc să iasă din burtică. Oasele din scheletul capului nu sunt legate unele de altele complet. De fapt, majoritatea oaselor și cartilagiilor din corpul puiului tău nu sunt decât niște structuri moi (se vor întări pe parcursul primilor ani de viață), permițându-i lui bebe să se bucure de o călătorie ușoară spre lumea de afară.
Sistemul circulator s-a dezvoltat suficient, iar sistemul imunitar al lui bebe îl poate proteja acum de infecții în afara uterului. Sistemul digestiv, pe de altă parte, nu se va maturiza complet decât la ceva timp de la naștere. De ce? Pentru că bebe s-a hrănit prin cordonul ombilical, astfel că sistemul digestiv nu a fost operațional. Va mai dura un an sau doi până când va funcționa la viteza normală.
Ce se întâmplă cu corpul mamei în săptămâna 36?
Simți că mișcările puiului tău și-au pierdut din intensitate? Dacă da, nu ar trebui să îți faci griji. Studiile arată că între 5 și 10% dintre viitoarele mămici observă acest lucru pe măsură ce bebelușii lor cresc și în burtică rămâne din ce în ce mai puțin spațiu pentru ei. Totuși, ar trebui să simți „activitate” în uter mai mult de 10 ori pe zi. Bea ceva dulce, spre exemplu suc de portocale și încearcă să stai întinsă pe o parte câteva minute. Majoritatea micuților s-ar trezi și ar începe să se miște. Dacă simți cu adevărat că ceva nu este în regulă, contactează-ți medicul obstetrician.
S-ar putea să te intereseze și...