Săptămâna 40 de sarcină
Articol realizat cu ajutorul Dr. Irina Oproiu - Medic primar Obstetrică-Ginecologie în data 11 Mai 2020Acesta este momentul pe care tu și bebe îl așteptați! Săptămâna 40 înseamnă sfârșitul sarcinii! Multe femei sunt îngrijorate de faptul că nu vor fi capabile să dea naștere bebelușului, însă mama natură știe ce face. Chiar dacă ai câteva kilograme în plus, ori ești foarte slabă sau ești micuță și fragilă, în cazul sarcinii contează mărimea pelvisului și nu construcția corpului tău. Vaginul se va lărgi în așa fel încât bebe să poată trece pe acolo și se va strâmta la loc după naștere.
Ce se întâmplă cu bebe în săptămâna 40?
Bebe cântărește între 2.7 kg și 4 kg și măsoară aproximativ 48-59 cm. Placenta încă asigură bebelușului doza de anticorpi necesari pentru a ține piept infecțiilor în primele 6 luni de viață, însă laptele tău îi va întări sistemul imunitar. La naștere, vederea lui bebe va fi încețoșată, dar va ajunge la o claritate normală curând după naștere. Este foarte important să îl saluți pe micuț, pentru că în acest moment este capabil să îți recunoască vocea. Vei observa că bebe stă încă în poziția fetală.
Ce se întâmplă cu corpul mamei în săptămâna 40?
Te întrebi când vei ști că este timpul să îi dai naștere lui bebe? Îți spunem noi: în momentul în care ți se va rupe apa (dacă se întâmplă înainte de apariția contracțiilor, travaliul va începe în maxim 24 de ore). Există șanse destul de mari ca săptămâna 40 să nu fie ultima săptămână de sarcină. Studiile arată că 30% din sarcini durează mai mult de 40 săptămâni, deci nimeni nu poate ghici cât mai durează în cazul tău (medicul tău specialist va interveni probabil după 42 de săptămâni, dacă este cazul).
Urmează o perioade plină de provocări și epuizantă pentru tine! De aceea, este foarte important să ai susținerea familiei și să ai grijă de sănătatea ta - atât de cea fizică, cât și de cea emoțională. Informează-te din timp despre depresia postanatală și ai grijă ca perioada postnatală să fie marcată de momente frumoase!
S-ar putea să te intereseze și...
Cele mai citite
Virusul HPV – tot ce trebuie să știi
Torsiunea Ovariană: cauze, simptome și tratament
Ghid complet al metodelor contraceptive
Ecografia transvaginală – Tot ce trebuie să știi
Testul de sarcină – Tot ce trebuie să știi dacă bănuiești că esti însărcinată
Nodulii la sân: Ghid complet
Durerea de sâni (mastodinie)
Semnele și simptomele cancerului mamar
Tot ce trebuie să știi despre cancerul la sân
Sindromul ovarelor polichistice
Testul Babeș- Papanicolau: Ghid complet
Chisturile ovariene: diagnostic și tratament
Analize recomandate în timpul sarcinii
Metode contraceptive
Cancer col uterin - simptome
Cancer ovarian. Simptome și factori de risc
Fibromul uterin
Adenomul hipofizar
Endometrioza
