Sarcina după 40 ani
Articol realizat cu ajutorul Dr. Corina Chișu - Medic primar Obstetrică - Ginecologie
Femeile care hotărăsc să aducă pe lume un copil după vârsta de 40 de ani sunt mult mai atente la alimentația lor, acordă o reală importanță stilului de viață sănătos, au o situație financiară stabilă și sunt, în general, femei care se îngrijesc de sănătatea lor. Este adevărat că o sarcină după 40 de ani aduce cu sine și o serie de riscuri, însă cu o monitorizare atentă, atât mama cât și copilul sunt în siguranță.
Potrivit Biroului Național de Statistică din Marea Britanie, femeile care decid să rămână însărcinate după vârsta de 40 de ani au un risc de peste 50% de a suferi un avort, chiar din prima săptămână de sarcină.
Datele statistice arată că rata natalității este de aproximativ 8% în cazul femeilor care sunt trecute de 40 de ani.
Riscurile la care se poate expune o femeie de 40 de ani care își dorește să aducă pe lume un copil sunt: tensiune ridicată sau diabet gestațional, dezlipire de placentă (situație în care placenta se desprinde prematur de peretele uterului) și placenta praevia (situație în care placenta ajunge în partea de jos a uterului, acoperind parțial sau total cervixul) și avort spontan (riscul este de 35% între 40 și 44 de ani).
Totodată, un copil născut de o mamă de peste 40 de ani poate să aibă o greutate mică la naștere, se poate naște prematur sau poate suferi de diferite anomalii genetice, cum ar fi sindromul Down - cauzat de prezența unui cromozom suplimentar, care conduce la o dizabilitate intelectuală și defecte ale inimii și ale altor organe. Datele statistice arată că, în cazul unei femei de 40 de ani, riscul este de 1 din 100 de nașteri (riscul crește odată cu înaintarea în vârstă).
Studiile de specialitate arată că, în cazul femeilor de 40 de ani, sunt șanse mai multe ca travaliul să fie indus, iar, din cauza poziționării anormale a copilului, să fie necesară o intervenție cezariană.
Teste suplimentare în sarcina de după 40 de ani
O sarcină la 40 de ani necesită analize suplimentare. Există posiblitatea apariției unor complicații și, de aceea, pentru ca mama și copilul să fie bine, femeia trebuie să facă mai multe vizite la medicul ginecolog.
Sunt recomandate dublul și triplul test. Dublul test este efectuat în primul trimestru de sarcină. Cu ajutorul acestuia, se urmărește riscul de apariție a sindromului Down și a altor anomalii genetice (ca de exemplu trisomie 13 sau 18). Triplul test se efectuează în al doilea trimestru de sarcină și urmărește identificarea riscului de sindrom Down la naștere, de defect de tub neural (un orificiu în măduva spinării și creier), de trisomie 18 sau pentru sindromul Smith-Lemli-Opitz (în cazul în care gravida a mai prezentat sarcini anterioare cu anomalii fetale).
În cazul în care primele teste de screening prenatal indică un risc crescut de anomalii cromozomiale, medicii recomandă și amniocenteza. Aceasta este o metodă invazivă de diagnostic al anomaliilor fetale în cadrul căreia se prelevează lichid amniotic ce este analizat ulterior.
Datele statistice arată că una din 100 de femei care au trecut de 40 de ani naște un copil cu sindrom Down, iar riscul crește odată cu înaintarea în vârstă, aceasta rată crescând la 1 din 30 de femei după vârsta de 45 de ani.
O altă problemă în cazul sarcinii la vârsta de 40 de ani este placenta. Specialiștii susțin că, la femeia de 40 de ani, placenta praevia poate cauza sângerări și travaliu prematur. Aceste probleme sunt cauzate de uterul care nu mai este capabil să facă față la fel de bine schimbărilor survenite în sarcină.
Nu trebuie neglijat faptul că rata estimată de pierdere a sarcinii la femeile între 40 și 45 este de 35% și crește la peste 50% după vârsta de 45 de ani.
Totuși pentru ca o femeie să reușească să aibă o sarcină fără probleme după 40 ani, este indicat să ia măsuri care să îi ajute organismul. Astfel, o nutriție de calitate are o importanță specială în perioada de preconcepție, întrucât nivelurile corespunzătoare de acid folic și alte vitamine poate ajută la prevenția unor anomalii în dezvoltarea fătului. Încercați să consumați alimentele cu un conținut mărit de clorofilă și acid folic, precum frunzele de culoare verde închis, legume și citrice. Acidul folic si fierul din surse vegetale ajută la prevenirea anemiei. Femeile gravide pot reduce cantitatea de zahăr, dar și consumul de carbohidrați rafinați.
Vrei să ai un copil sănătos și ai deja 40 de ani? Atunci trebuie să înțelegi riscurile asociate cu o sarcină, pentru a-ți lua precauțiile necesare minimalizării lor, de a îți îmbunătăți șansele pentru o sarcină fără complicații și de a avea un copil cât mai sănătos. Trebuie să te consulți cu medicul tău ginecolog; el îți va deveni cel mai bun prieten pe timpul celor nouă luni. Cu ajutorul lui, vei putea avea un copil sănătos, în ciuda riscurilor pe care le presupune sarcina la 40 de ani.
Fii sigură că bebelușul tău este bine!
Pentru ecografiile de sarcină vă puteți programa la următorii medici:
Dr. Antoniu Crîngu Ionescu
Medic primar obstetrică - ginecologie
Doctor în științe medicale
Șef lucrări UMF
Dr. Cristian Nicolae
Medic primar radiologie și imagistică medicală
Dr. Corina Bușe
Medic primar obstetrică- ginecologie
S-ar putea să te intereseze și...