Cum aflam sexul viitorului copil?
Articol realizat cu ajutorul Dr. Cristian Nicolae - Medic primar Imagistică medicală
"Fetiță sau băiețel?" este una din întrebările care stă pe buzele tuturor apropiaților imediat ce viitoarea mămică a aflat de existența sarcinii.
Studii recente sugerează că aproape 70% dintre cuplurile care așteaptă un copil vor să știe sexul acestuia înainte de naștere. Cum sexul poate fi identificat cu siguranța de 100% în jurul săptămânii 16 de sarcină, momentul este unul extrem de așteptat și emoționant pentru părinți și cei apropiați.
Vă prezentăm cele mai utilizate metode de identificare a sexului bebelușului.
Vă prezentăm cele mai utilizate metode de identificare a sexului bebelușului:
✔️ Teste non-invazive: ADN fetal și Ecografie.
✔️ Teste genetice invazive: Amniocenteza sau Biopsia de vilozități coriale.
Ecografia de sarcină
Ecografia de sarcină reprezintă procedura de evaluare imagistică a fătului, placentei, cordonului ombilical și lichidului amniotic din sarcină. Aceasta asigură o îngrijire prenatală esențială și ajută la monitorizarea fătului în uter pe tot parcursul sarcinii. Dezvoltarea embriologică a organelor genitale începe în perioada săptămânilor 6 - 8 de la concepție și abia în jurul săptămânilor 14 - 16 va putea fi corect identificabilă cu ajutorul ecografului pentru a stabili astfel sexul viitorului copil.
Ecografia de morfologie fetală
Ecografia de morfologie fetală analizează organele fetale, printre care și organele sexuale, placenta, lichidul amniotic, cordonul ombilical, colul uterin și fluxurile sanguine în anumite vase de sânge materne și fetale.
Ecografia fetală reprezintă cea mai sigură metodă de obținere a informațiilor despre făt, o metodă non-invazivă și fără efecte secundare. Nu presupune niciun fel de radiație care ar putea să dăuneze mămicii sau bebelușului.
Biopsia de vilozități coriale
Fiind o investigație invazivă, biopsia de vilozități coriale este folosită destul de rar și nu cu scopul principal de a afla sexul copilului, ci de a investiga dacă bebelușul are o anomalie genetică. Procedura se face devreme, la 10-12 săptămâni de sarcină. De luat în considerare este faptul că metoda este destul de periculoasă pentru dezvoltarea copilului, uneori putând determina sângerări, infecții și probleme care pot duce la decesul fătului (1%).
Amniocenteza
Amniocenteza este indicată mămicilor trecute de 35 de ani, când posibilitatea apariției anomaliilor genetice este mai mare. Investigația identifică sexul viitorului copil, dar este, la fel ca biopsia de vilozități coriale, recomandată doar în cazul în care există bănuieli legate de infecții sau anomalii genetice ale bebelușului. Procedura se efectuează după 16 săptămâni de sarcină.
Dacă doriți sa aflați sexul bebelușului înainte de naștere, alocați-vă timp și consultați medicul specialist pentru a decide asupra celei mai potrivite metode.
Ecografia fetală este cea mai simplă și non-invazivă metodă de aflare a sexului bebelușului intrauterin.