Sindromul ovarelor polichistice
Articol realizat cu ajutorul Echipa de specialiști ai Donna Medical Center
Una din zece femei, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, suferă de sindromul ovarelor polichistice (SOP), acesta numărându-se printre cele mai frecvente tulburări endocrine ale femeilor. Adesea, simptomele încep în anii adolescenței și, dacă nu este descoperită și tratată la timp, boala poate duce la complicații grave, precum infertilitate sau chiar cancer.
Care sunt cauzele sindromului ovarelor polichistice ?
Deși cauzele exacte ale acestui sindrom sunt încă necunoscute, cercetările arată că mai mulți factori ar putea favoriza apariția acestei afecțiuni, inclusiv factorul ereditar: femeile cu SOP sunt mai susceptibile de a avea o mamă sau soră cu acest sindrom.
În cele mai multe cazuri însă, problema principală care stă la baza sindromului ovarului polichistic este dezechilibrul hormonal. S-a constatat că la femeile cu acest sindrom, ovarele produc mai mulți hormoni masculini decât în mod normal. Nivelurile ridicate ale acestor hormoni afectează dezvoltarea și eliberarea de ovule în timpul ovulației și mai pot provoca acnee, creștere excesiva a parului sau creștere în greutate.
Care sunt simptomele sindromului ovarelor polichistice?
O serie de semne și simptome, cu diferite grade de severitate, legate de sistemul reproducător precum și de funcțiile endocrine și metabolice, sunt prezente la dezvoltarea sindromului ovarelor polichistice:
- Infertilitate cauzată de lipsa ovulației. Sindromul ovarelor polichistice este cea mai frecventă cauză de infertilitate la femei
- Perioade menstruale neregulate, rare sau absente
- Hirsutism - creșterea excesivă a părului pe față, piept, abdomen, spate, degetele de la mâini sau de la picioare
- Chisturi pe ovare
- Acnee, piele grasă sau mătreață
- Creșterea în greutate sau obezitate, de obicei cu acumulări în plus în jurul taliei
- Subțierea părului sau început de chelie
- Apariția unor pete depigmentate pe tegument în zona gâtului, brațelor, sânilor, coapselor sau pete care sunt groase, maro închis sau negre
- Durere pelvină
- Anxietate sau depresie
- Apneea de somn - respirație se oprește pentru perioade scurte în timpul somnului
Ce boli sunt favorizate de SOP?
Netratat la timp, sindromul ovarelor polichistice poate duce la infertilitate, care apare ca rezultat al absenței ovulației. Există însă cazuri în care femeile afectate de acest sindrom pot rămâne însărcinate, situație în care este nevoie de monitorizare continuă din partea medicului specialist deoarece ele se supun în continuare altor riscuri, precum avortul spontan.
Acesta se manifestă prin înmulțirea necontrolată a celulelor de la nivelul endometrului (mucoasa uterină). Descoperit la timp, are o rată de vindecare de 90%.
De asemenea, SOP crește riscul de hipercolesteromie, hipertensiune arterială, apnee în somn, boli cardiovasculare și alte boli cronice.
Diagnostic și tratament
Adesea simptomele par să nu aibă legatură unele cu altele, de aceea controlul medical va include și un examen pelvin, în timpul căruia ginecologul va fi avea posibilitatea să simtă orice chisturi care ar putea fi pe ovare. Odată ce acestea au fost identificate, o ecografie transvaginală va fi efectuată pentru a ajuta medicul să pună diagnosticul corect. În acest sens, se vor efectua și analize hormonale.
Scopul tratamentului se concentrează pe doua aspecte: ameliorarea simptomelor și prevenirea sau minimalizarea complicațiilor de durată, care pot să apară la vârsta adultă. De cele mai multe ori, tratamentul pentru controlarea simptomelor este medicamentos. Anticoncepționalele sunt o alegere frecventă pentru a regla ciclurile menstruale și pentru a reduce nivelul de hormoni.
Ca soluție alternativă, preferată în cazurile mai complexe, medicul poate recomanda și tratamentul chirurgical. Acesta constă în intervenții laparoscopice speciale (procedura chirurgicală ce folosește un tub subțire, luminat, numit laparoscop, ce este introdus în abdomen printr-o mică incizie la nivelul peretelui abdominal și care este folositã pentru examinarea organelor abdominale sau genitale interne). În timpul laparoscopiei, vor fi îndepărtate chisturilor ovariene prin ablație, cu laser (drilling ovarian) sau prin electrocauterizare (diatermia ovariană).
Pentru femeile care își doresc să ramână însărcinate, dar suferă de anovulație cronică ca rezultat al sindromului ovarelor polichistice, iar tratamentul medicamentos nu a avut succes, singura opțiune de a avea un copil rămâne de cele mai multe ori fertilizarea in vitro.
Cum știi dacă ai sindromul ovarelor polichistice?
Pentru a afla dacă ai sindromul ovarelor polichistice sau dacă altceva cauzează simptomele tale, medicul tău va avea în vedere următoarele aspecte :
-
Istoricul medical. Medicul tău te va întreba despre perioadele menstruale, modificări ale greutății precum și alte simptome
-
Examinarea fizică. Medicul specialist va dori să măsoare tensiunea arterială, indicele de masă corporală și dimensiunea taliei. De asemenea, va verifica zonele de creștere excesivă a părului. Ar trebui să încerci să permiți părului să crească în mod natural cu câteva zile înainte de examinare
-
Examenul pelvin. Următorul pas este examenul pelvin pentru a afla dacă ovarele sunt mărite sau umflate datorită numărului mare de chisturi
-
Testele de sânge. Diagnosticarea sindromului ovarelor polichistice presupune și efectuarea unor analize de sânge
-
Ecografia. Medicul tău poate recomanda o ecografie pelvină sau transvaginală pentru a examina ovarele (pentru evidențierea chisturilor) și a verifica endometrul. Acesta din urmă poate deveni mai gros, dacă menstruațiile tale nu sunt regulate.
Dacă apar simptome care persistă mai mult de 2 - 3 săptămâni, programează o consultație la medicul ginecolog si discuta cu el despre toate simptomele care te neliniștesc.