Testul Babeș-Papanicolau: ghid complet
Articol realizat cu ajutorul Dr. Corina Chișu - Medic primar Obstetrică - Ginecologie
Testul Babeș- Papanicolau, împreună cu controlul ginecologic, sunt cele mai importante și eficiente investigații ginecologice pe care o femeie trebuie să le facă anual pentru a fi sigură că este bine.
DE CE ESTE NECESAR TESTUL BABEȘ-PAPANICOLAU?
Testul Papanicolau îți poate salva viața deoarece poate identifica cele mai timpurii semne ale cancerului de col uterin. Dacă este diagnosticat devreme, șansa de a trata cancerul de col uterin este foarte mare.
De asemenea, testul Papanicolau poate identifica infecții sau celule cervicale anormale, ce se pot transforma în celule canceroase atunci când nu sunt tratate. Tratamentul poate preveni dezvoltarea cancerului de col uterin.
Atunci când este făcut în mod regulat, testul Babeș-Papanicolau este cea mai bună metodă pentru a preveni cancerul de col uterin. Testul a condus la o scădere importantă a numărului de cazuri de cancer de col și decese ca urmare a acestei afecțiuni.
CÂT DE DES TREBUIE SĂ FAC TESTUL BABEȘ-PAPANICOLAU?
Toate femeile trebuie să facă periodic testul Papanicolau, împreună cu controlul ginecologic, acestea făcând parte din analizele de rutină necesare pentru a avea grijă de sănătatea lor.
Colegiul American al medicilor ginecologi (American College of Obstetricians and Gynecologists- ACOG) recomandă ca testul Babeș Papanicolau să fie făcut după cum urmează:
- primul test este bine să fie făcut la vârsta de 21 de ani sau la 3 ani după începerea vieții sexuale, dacă aceasta a avut loc mai devreme de vârsta de 21 de ani;
- pentru femeile cu vârsta între 21 și 30 de ani, testul este recomandat o dată la 2 ani;
- pentru femeile cu vârsta între 30 si 64 de ani, testul este recomandat anual;
- pentru femeile cu vârsta peste 65 de ani, nu este necesar să mai facă regulat testul dacă:
- au avut cel puțin 3 teste Papanicolau consecutive cu rezultate normale;
- nu au avut rezultate anormale în ultimii 10 ani.
Discută cu medicul tău ginecolog dacă este necesar să faci acest test mai des, în cazul în care:
- ai un sistem imunitar slăbit din cauza transplantului de organe, chimioterapiei sau utilizarii de steroizi;
- ești HIV pozitivă.
Crești șansele de a dezvolta cancer de col uterin dacă:
- începi activitatea sexuală înainte de vârsta de 18 ani;
- ai mai mulți parteneri;
- ai sau ai avut o ITS.
Multe lucruri pot afecta acuratețea rezultatelor, prin spălarea sau ascunderea celulelor anormale ale colului uterin. De aceea, este recomandat ca înainte cu 2 zile de efectuarea testului să eviți:
- spălăturile vaginale;
- utilizarea tampoanelor;
- folosirea unor creme vaginale, supozitoare sau medicamente;
- activitatea sexuală.
Pot să fac testul Babeș-Papanicolau in perioada ciclului menstrual? NU!
Este recomandat să programezi testul Babeș - Papanicolau atunci când nu ai menstruație.
Perioada optimă pentru a face testul este între a 10-a și a 20-a zi după prima zi a ultimei menstruații.
CE ÎNSEAMNĂ REZULTATELE ANORMALE ALE TESTULUI BABEȘ-PAPANICOLAU?
Rezultatele anormale ale testului Babeș - Papanicolau nu înseamnă că ai cancer. De cele mai multe ori există o mică problemă a colului uterin ce trebuie tratată. Este foarte important însă ca toate celulele anormale astfel descoperite să fie tratate, pentru a preveni apariția cancerului de col uterin. Dacă ai rezultate anormale la testului Babeș - Papanicolau, discută cu medicul tău ginecolog ce trebuie să faci mai departe.
REZULTATUL TESTULUI MEU BABEȘ-PAPANICOLAU ESTE „ANORMAL”. CE TREBUIE SĂ FAC MAI DEPARTE?
Dacă rezultatele testului Papanicolau sunt neclare sau prezintă o mică schimbare în celulele colului uterin, atunci medicul tău ginecolog probabil că îți va recomanda să repeți testul.
Dacă testul găsește modificări majore la nivelul celulelor colului, medicul tău îți va recomanda teste suplimentare. Acestea pot include:
- Tipaj viral HPV
- Colposcopia: medicul folosește un instrument numit colposcop pentru a vedea în detaliu celulele vaginului și ale colului uterin.
- Chiuretajul endocervical: medicul ia un eșantion de celule din canalul endocervical cu un mic instrument în formă de lingură, numit chiuretă.
- Biopsia: doctorul prelevează un mic eșantion de țesut cervical. Eșantionul este trimis la un laborator pentru a fi studiat la microscop.
Rezultatele acestor teste îl vor ajuta pe medicul tău ginecolog să decidă asupra diagnosticului și a tratamentului ce trebuie urmat.
Investigațiile ginecologice de rutină văd ceea ce tu nu poți simți!
Controlează-te! Fii sigură că ești bine pentru tine și cei dragi ție!
S-ar putea să te intereseze și...