Testul Babes - Papanicolau: cum te ajuta sa ai grija de sanatatea ta
Articol realizat cu ajutorul Dr. Lucia Iurco - Medic primar Obstetrică-Ginecologie Ce este testul Babeș - Papanicolau?Testul Babeș - Papanicolau identifică modificările maligne și premaligne ale colului uterin. Rezultatele testului Papanicolau pot spune dacă ai o infecție, celule ale colului uterin anormale sau cancer de col uterin.
De ce am nevoie de un test Babeș - Papanicolau?
Testul Papanicolau îți poate salva viața deoarece poate identifica modificările premaligne ale cancerului de col uterin. Dacă este diagnosticat devreme, șansa de a trata cancerul de col uterin este foarte mare. Tratamentul poate preveni dezvoltarea cancerului de col uterin.
Atunci când este făcut în mod regulat, testul Babeș - Papanicolau este metoda de screening pentru cancerul de col uterin. Acest test a condus la o scădere importantă a numărului de cazuri de cancer de col și decese, ca urmare a acestei afecțiuni.
Cât de des trebuie făcut testul Babeș - Papanicolau?
Toate femeile trebuie să facă periodic testul, împreună cu examenul ginecologic pelvin, acestea făcând parte din analizele de rutină necesare pentru a avea grijă de sănătatea lor.
Toate femeile trebuie să facă periodic testul, împreună cu examenul ginecologic pelvin, acestea făcând parte din analizele de rutină necesare pentru a avea grijă de sănătatea lor.
American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) recomandă ca testul să fie făcut după cum urmează:
- primul test este bine să fie făcut la vârsta de 21 de ani sau la 3 ani după începerea vieții sexuale, dacă aceasta a avut loc mai devreme de vârsta de 21 de ani;
- pentru femeile cu vârsta între 21 și 30 de ani, testul este recomandat o dată la 2 ani, dacă testarea HPV făcută simultan este negativă;
- pentru femeile cu vârsta între 30 și 64 de ani, testul este recomandat anual (1 dată pe an);
- pentru femeile cu vârsta peste 65 de ani, nu este necesar să mai facă regulat testul dacă:
- Au avut cel puțin 3 teste Papanicolau consecutive cu rezultate normale;
- Nu au avut rezultate anormale în ultimii 10 ani.
Discută cu medicul tău ginecolog dacă este necesar să faci acest test mai des, în cazul în care:
- ai testul HPV pozitiv;
- ai un sistem imunitar slăbit din cauza transplantului de organe, chimioterapiei sau utilizării de steroizi;
- ești HIV pozitiv.
Cum pot reduce șansele de a avea cancer de col uterin?
Exceptând efectuarea în mod regulat a testului Babeș - Papanicolau, ca metodă de screening, poți reduce șansele de a face cancer de col uterin evitând infecția cu virusul HPV. Virusul HPV este cea mai frecventă cauză a cancerului de col uterin.
Crești șansele de a dezvolta cancer de col uterin dacă:
- începi activitatea sexuală înainte de vârsta de 18 ani;
- ai mai mulți parteneri;
- ai sau ai avut o ITS.
Multe lucruri pot afecta acuratețea rezultatelor, prin spălarea sau ascunderea celulelor anormale ale colului uterin. De aceea, este recomandat ca înainte cu 2 zile de efectuarea testului să eviți:
- spălăturile vaginale;
- utilizarea tampoanelor;
- folosirea unor creme vaginale, supozitoare sau medicamente;
- activitatea sexuală.
Nu. Este recomandat să programezi testul Babeș - Papanicolau atunci când nu ai menstruație. Perioada optimă pentru a face testul este între a 8-a și a 12-a zi după prima zi a ultimei menstruații.
Ce înseamnă rezultatele anormale ale testului Babeș - Papanicolau?
Rezultatele anormale ale testului Babeș - Papanicolau nu înseamnă că ai cancer. De cele mai multe ori există o problemă a colului uterin sau a vaginului ce trebuie investigată.
Dacă ai rezultatele anormale ale testului Babeș - Papanicolau, discută cu medicul tău ginecolog ce trebuie să faci mai departe.
Rezultatul testului meu Babeș - Papanicolau este „anormal” - ce se întâmplă acum?
Dacă rezultatele testului Papanicolau sunt anormale, atunci medicul tău ginecolog probabil că îți va recomanda sa rcompletezi investigația cu: test HPV, CINtec PLUS, examen secreție vaginală.
Dacă rezultatele testului Papanicolau sunt anormale, atunci medicul tău ginecolog probabil că îți va recomanda sa rcompletezi investigația cu: test HPV, CINtec PLUS, examen secreție vaginală.
Dacă testul găsește modificări majore la nivelul celulelor colului, medicul tău îți va recomanda teste suplimentare. Acestea pot include:
- Colposcopia: medicul folosește un instrument numit colposcop pentru a vedea în detaliu epiteliul vaginului și colului uterin.
- Biopsia de la nivelul leziunii identificate la colposcopie: medicul prelevează un mic eșantion de țesut cervical. Eșantionul este trimis la un laborator pentru a fi studiat la microscop.
Rezultatele acestor teste îl vor ajuta pe medicul tău ginecolog să decidă asupra diagnosticului și a tratamentului ce trebuie urmat.
Controlează-te! Fii sigură că ești bine!