Tipuri de cancer primar de sân
Articol realizat cu ajutorul Echipa de specialiști ai Donna Medical CenterCancerul de sân primar este cancerul mamar cu punct de plecare în sân. Acesta poate fi invaziv sau non-invaziv (in situ). Depistarea sa precoce, în faze incipiente duce la tratarea și vindecarea sa cu minime consecințe asupra integrității fizice a femeii.
CE ESTE CANCERUL NON-INVAZIV SAU CARCINOMUL DUCTAL IN SITU CDIS
Este forma incipinetă a cancerului de sân. Este non-invaziv, adică nu s-a extins în interiorul sau la exteriorul sânului și este izolat în ductele lactifere. CDIS netratat se poate extinde, devenind invaziv. DCIS, numit și intraductal, este cel mai comun cancer de san non-invaziv.
CARE SUNT CANCERELE INVAZIVE
Cea mai frecventă formă de cancer invaziv este carcinomul ductal comun.
Următorul ca frecvență este Carcinomul lobular invaziv, ce are o mai mare tendință la leziuni multiple și bilateralitate; în același timp, este forma de cancer ce dă cel mai frecvent rezultate fals negative.
Cancerul de sân inflamator este rar, afectând aproximativ 1 din 100 de pacienți cu cancer de sân. Celulele canceroase blochează vasele limfatice. Sânul devine inflamat, cald, roșu și tumefiat, fără a fi dureros. Simptomele apar rapid odată cu deplasarea celulelor prin corp.
Boala Paget, de asemenea rară, afectează aprox 1 din 100 de femei cu cancer de sân, cauzând o înroșire și apoi o leziune eczematiformă a mamelonului, care se poate extinde la areola. Majoritatea cazurilor implică cancer de sân, cu unul din 2 pacienți având un nodul mamar palpabil. Boala Paget este dificil de depistat deoarece simptoamele sunt similare cu eczemele, dermatita sau psoriasisul. Diferenta este ca roșeața afectează de obicei mamelonul fara a se extinde mai departe.
ALTE INVESTIGAȚII NECESARE PENTRU DEPISTAREA CANCERULUI MAMAR
• Analize de sange
• Radiografie pulmonară
• Scintigrafie osoasă
• Ecografie/ Tomografie computerizată abdominală
• RMN - mai rar
CUM SE FACE STADIALIZAREA ȘI GRADING-UL
Prin examinarea microscopică a celulelor canceroase, se poate determina stadiul cancerului și prezice comportamentul viitor posibil. Cu ajutorul acestor informații, doctorii pot alege tratamentul specific și pot evalua prognosticul.
Metoda de determinare a stadiului unui cancer este sistemul TNM- Tumora, LimfoNoduli, Metastaze. Se analizează marimea tumorii, numărul nodulilor limfatici afectați și dacă cancerul s-a răspândit, cât și unde.
Stadiile cancerului mamar sunt de la 1 la 4; un număr mare înseamnă că tumora este mare și s-a răspândit în afara sânului și a nodulilor limfatici, conducând la apariția cancerului de sân secundar.
Agresivitatea este termenul folosit pentru a exprima cât de rapid un cancer invaziv se dezvoltă. De asemenea, felul în care arată celulele la microscop îi ajută pe doctori să determine agresivitatea cancerului pe o scară de la 1 la 3. Un grad mai mare semnifică o șansă crescută ca celulele canceroase să crească și să se răspândească mai rapid.
Pacientele cu neoplasm mamar pot prezenta sau nu adenopatii axilare metastatice. Examinarea nodulilor limfatici din axile este deosebit de importantă în determinarea stadiului cancerului și pentru aprecierea prognosticul.
Pentru depistarea cancerului mamar într-o formă incipientă este necesară depistarea sa precoce. Nu știi cum să faci asta? Înscrie-te acum pentru recomandări și asistență gratuite, iar specialiștii noștri te vor contacta în cel mai scurt timp pentru a te ajuta să ai grijă de sănătatea ta!