Centrul Specializat în Patologia Mamară este primul centru din România ce oferă Biopsia sub ghidaj mamografic 3D cu ajutorul dispozitivului Affirm!
De acum, acele paciente ce prezintă formațiuni suspecte vizibile doar la mamografie pot obține un diagnostic de certitudine, histo-patologic și imuno-histochimic, cu ajutorul celei mai sigure și precise puncții biopsie ghidată mamografic din lume.
Biopsia cu ghidaj mamografic 3D vacuum asistată este gold standardul pentru diagnosticul leziunilor suspecte vizibile doar mamografic.
Ce este biopsia sub ghidaj mamografic 3D vacuum asistată?
Biopsia cu ghidaj mamografic 3D vacuum asistată este o procedură medicală folosită pentru a preleva mostre de țesut din sân pentru a fi analizate în laborator. Această procedură este utilizată în special atunci când sunt identificate anumite modificări suspecte în sân la examinările imagistice, cum ar fi mamografia tridimensională.
Biopsia vacuum asistată cu ghidaj mamografic 3D este considerată cea mai eficientă metodă de diagnostic în cazul leziunilor suspecte vizibile doar mamografic, respectiv al microcalcificărilor și dezorganizărilor arhitecturale. Ea permite obținerea unor mostre mai mari de țesut printr-o inserare unică a acului de biopsie și aspirare.
Un aspect important al acestei tehnici este utilizarea unui sistem de vacuum, care ajută la stabilizarea țesutului sânului și la colectarea mostrelor într-un mod eficient și precis. Această tehnologie asigură prelevarea unei cantități adecvate de țesut pentru analiză ulterioară în laborator, ajutând la diagnosticarea corectă și la planificarea tratamentului adecvat, dacă este necesar.
Biopsia vacuum - asistată se efectuează în ambulatoriu, cu anestezie locală, este ușor suportată de către pacientă și nu necesită pregătire prealabilă.
Cum se efectuează efectiv biopsia sub ghidaj mamografic 3D?
Pacienta este așezată pe un fotoliu dedicat în fața mamografului. Sânul cu leziunea suspectă este comprimat cu padela mamografului. Se alege pe imaginea mamografică leziunea, se pune un target pe ea și coordonatele se transmit către sistemul de biopsie Affirm. Se dezinfectează pielea și se efectuează anestezia locală. Sistemul de biopsie Affirm va conduce acul de biopsie exact pe poziția necesară atingerii țintei, iar medicul va introduce acul exact în leziunea țintă și va preleva probele din leziunea suspectă.
Vacuumul joacă mai multe roluri în acest proces. El creează o presiune negativă care ajută la stabilizarea țesuturilor în timpul prelevării mostrei de țesut, ceea ce îmbunătățește precizia procedurii. Mai mult decât atât, asigură o aspirație constantă care contribuie la colectarea unor mostre suficiente pentru analiză, reducând riscul de repetare a intervenției. În plus, prin asigurarea unei prelevări uniforme și adecvate a mostrelor de țesut, vacuumul ajută la optimizarea preciziei diagnosticului.
După prelevare, se extrage acul de biopsie și se introduce un clip de marcaj, care va arăta locul exact de unde s-au prelevat specimenele. Apoi se decomprimă sânul de la mamograf și se face compresie manuală pe zona biopsiată aproxim. 10 min, cu interpunerea unei pungi speciale cu gheață. La final se pune un plasture sau se face un bandaj compresiv. Pacienta este instruită să evite efortul fizic și dușuri fierbinți 24-48 ore și aspirina 72ore.
Este preferabil ca pacienta să vină cu sutien, astfel încât la sfârșitul biopsiei, după ce pacienta se îmbracă, să poată fi pusă și susținută punga de gheață de către sutien.
Fragmentele extrase sunt radiografiate (dacă leziunea țintă a fost reprezentată de microcalcificări, pentru a certifica prezența de microcalcificări) și apoi trimise la laborator pentru diagnostic histo-patologic și imuno-histochimic.
Complicațiile biopsiilor cu vacuum ghidate mamografic 3D
Efectele secundare sunt de obicei minime sau absente: reacții vaso-vagale în timpul procedurii, echimoze și durere după procedură (calmată cu paracetamol).
Complicațiile sunt reprezentate de sângerare prelungită, hematoame și infecții (ultimele în mod excepțional, deoarece se utilizează numai ace și instrumentar de unică folosință).
Biopsia cu vacuum are și un risc minim de reacții alergice pe care pacienta le poate dezvolta față de anestezicul local utilizat pentru procedură. Este un eveniment excepțional de rar, împotriva căruia se poate interveni în mod adecvat în cadrul clinicii.
În cazul în care ești îngrijorată cu privire la o eventuală diagnosticare a cancerului sau cu pașii de diagnostic necesari, discută deschis cu medicul; explicațiile sale te pot ajuta să te simți mai stăpână pe deciziile tale viitoare!
Avantajele Biopsiei AFFIRM sub ghidaj mamografic 3D, disponibilă în București doar la Donna Medical Center
Biopsia ghidată mamografic 3D reprezintă o alternativă rapidă și minim invazivă, la biopsia excizională chirurgicală. Prin efectuarea biopsiei sub ghidaj mamografic 3D, pacienta poate evita intervenții chirurgicale inutile, în situația în care leziunea se dovedește a fi benignă, dar în același timp permite un diagnostic de certitudine și o confirmare a malignității unor leziuni suspecte incipiente, nepalpabile, asimptomatice, orientând astfel un tratament corect și eficient, cu șanse de vindecare maxime.
În plus, sistemul AFFIRM poate fi utilizat și pentru introducerea cu precizie a acelor pentru marcaj preoperator (harpoanelor) cu ghidaj mamografic 3D cu tomosinteză în leziunile suspecte vizibile doar mamografic (microcalcificări sau distorsiuni arhitecturale), uneori biopsiate în prealabil și confirmate ca leziuni maligne, procedură disponibilă în Donna Medical Center.
Avantajele biopsiei mamare cu vacuum are, la rândul său, o serie de avantaje importante în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sânului:
Precizie crescută: biopsia cu vacuum permite recoltarea precisă și controlată a mostrelor de țesut din zona suspectă, ceea ce permite obținerea unor mostre reprezentative;
Eficiență: procedura este rapidă și eficientă, permițând prelevarea unui număr suficient de probe într-un timp scurt;
Invazivitate redusă: procedura de biopsie cu vacuum este considerată minim invazivă deoarece necesită o incizie de dimensiuni reduse și utilizează un ac subțire pentru prelevarea mostrelor de țesut. Acest lucru reduce riscul de durere și sângerare;
Recuperare rapidă: datorită naturii sale minim invazive, biopsia cu vacuum are o perioadă scurtă de recuperare;
Diagnostic mai rapid: mostrele de țesut de înaltă calitate obținute ajută la un diagnostic precis și rapid al leziunilor mamare.
Întrebări frecvente
Pregătirea pentru biopsia percutană
În vederea desfășurării în condiții optime a biopsiei percutanate, în etapa premergătoare examinării pacientul are datoria de a informa medicul asupra existenței uneia dintre următoarele situații:
dacă suferă de alergii (în special la xilină);
dacă suferă de crize de anxietate/panică/isterie;
dacă suferă de afecțiuni neurologice (crize de epilepsie), metabolice (diabet) sau alte tipuri de afecțiuni grave hepatice sau renale;
dacă ia tratament anticoagulant sau aspirină, sau alte antiinflamatoare (uneori acestea trebuind întrerupte cu câteva zile înaintea efectuării procedurii pentru a minimiza riscul de hemoragie.
Ia cu tine toate documentele medicale anterioare pe care le ai, referitoare la problema mamară investigată; RMN-ul mamar poate fi deosebit de util în acest context. Este posibil ca medicul să îți solicite, în prealabil, efectuarea unor analize de biochimie sangvină pentru a evalua funcția organelor interne și a electroliților din organism și pentru a obține informații concrete despre starea de sănătate.
Cum se desfășoară biopsia percutane ghidată mamografic 3D cu ajutorul sistemului AFFIRM?
Înaintea aplicării metodei, medicul oferă toate informațiile necesare referitoare la investigație și răspunde la întrebări, adresând ulterior rugămintea semnării unui formular de consimțământ informat care să îi permită începerea procedurii.
Pentru această metodă se utilizează un ac de puncție prevăzut cu sistem de tăiere și atașat la un pistol. Acesta va fi introdus după localizarea leziunii target, cu ghidajul și ajutorul sistemului avansat de biopsie AFFIRM, atașat special mamografului digital 3D Hologic Dimensions (cel mai avansat sistem de biopsie stereotaxică).
După investigarea mamografică și hotărârea căii de acces, se dezinfectează pielea, se efectuează anestezierea locală prin injecție cu xilină 1%, se efectuază o minimă incizie cutanată 3-4mm și se inserează percutanat acul pistolului sub control mamografic, stereotaxic, și se prelevează mai multe probe de țesut în vederea examinării. Se iau clișee mamografice atât ale sânului, cu ac și postbiopsie, cât și ale fragmentelor extrase, pentru confirmare.
Ulterior probele (fragmentele de țesut) sunt trimise la laborator în vederea obținerii diagnosticului histo-patologic și după caz, imunohistochimic. Rezultatul va fi eliberat în minim 5-10 zile și discutat cu medicul. În cazul în care rezultatul este pozitiv pentru malignitate (sau leziuni benigne cu risc), va fi necesară o consultație clinică la un chirurg în vederea unei intervenții chirurgicale. În cazul în care rezultatul va fi benign, biopsia a prevenit o intervenție chirurgicală inutilă.
La sfârșitul procedurii se realizează o compresiune la locul puncției pentru a preveni sângerarea, se aplică un pansament și o pungă cu gheață care trebuie menținută aprox. 15 minute, după care pacientul poate merge acasă.
Întreaga procedură durează aproximativ o oră; o parte din acest timp, sânul se află sub compresie.
În urma efectuării examenului, zona trebuie păstrată uscată în următoarele 24h și trebuie evitat efortul fizic (în special ridicări de greutăți, aerobic) timp de 24 ore, întrucât acesta ar putea favoriza sângerarea.
Această metodă este rapidă, minim traumatizantă, nu necesită timp de recuperare și îngrijiri speciale post-manoperă.
Riscurile și complicațiile biopsiei percutane
Întrucât biopsia prelevă doar un fragment de țesut și nu întreaga formațiune/ zonă modificată, se poate întâmpla ca materialul biologic prelevat să fie insuficient sau neconcludent pentru analiza histologică; riscul acestei situații este mic. În aceste cazuri sau dacă există neconcordanță între diagnosticul imagistic și cel histo-patologic, se recomandă repetarea procedurii bioptice, conform indicațiilor medicului solicitant sau chira intervenția chirurgicală.
Locul în care se efectuează biopsia poate fi ușor dureros și poate apărea o echimoză (vânătaie) sau umflătură; aceste reacții sunt normale, nu necesită tratament și dispar singure după câteva zile. Dacă apare durere la câteva ore după puncție, poate fi utilizat un analgezic ușor (nu aspirină), sau antiinflamatoare nesteroidiene (acestea pot provoca extra vânătaie).
Fiind o procedură cu un grad redus, dar existent de invazivitate, biopsia implică o serie de riscuri, precum sângerarea, formarea de hematoame sau dezvoltarea unor infecții. Infecțiile apar foarte rar, întrucât se utilizează mijloacele specifice de prevenire (ace de unică folosință și dezinfecția corespunzătoare a pielii și a dispozitivelor utilizate). Pentru a reduce riscul apariției acestor inconveniente este recomandată respectarea cu strictețe a indicațiilor medicului atât în timpul examinării cât și după finalizarea acesteia, precum și asigurarea unei igiene corespunzătoare post-manevră.
Complicațiile care pot apărea în urma aplicării acestei tehnici sunt, în general, foarte rare. Cea mai comună complicație este sângerarea locală, care în majoritatea cazurilor se oprește spontan. Dacă sângerarea se prelungește, trebuie anunțat imediat medicul.
Ocazional se pot forma mici hematoame care se resorb spontan după câteva zile de la puncție, fără a necesita tratament, și rareori se poate observa persistența unei cicatrici tegumentare de dimensiune redusă.
Foarte rar se poate apărea lezarea unor mici structuri vasculare generând sângerări, care se pot controla prin menținerea unui grad de compresie punctiformă locală timp de câteva minute.
Cât costă o Biopsie Stereotaxică AFFIRM - sub Ghidaj Mamografic 3D
Preturi Biopsie Stereotactica sub ghidaj mamografic 3D
Biopsie stereotaxica AFFIRM sub ghidaj mamografic 3D - dr. Nicole Cuturela, dr. Beatrice Median, dr. Mihaela Sebeni
1300 RON
Biopsie cu ghidaj mamografic 3D vacuum asistată - dr. Elena Claudia Teodorescu
5200 RON
Insertie marker titan - toti medicii
700 RON
Examen histopatologic din punctie-biopsie mamara (5 zile lucratoare)
220 RON
Teste Imunohistochimie (6 anticorpi - 7 zile lucratoare)
500 RON
Testele imunohistochimie si histopatologice se interpreteaza de catre medici experti ai laboratorului Oncoteam Diagnostic, laborator de referinta in patologia mamara.