Inima sau cordul reprezintă centrul aparatului cardiovascular al omului. Este un organ muscular, alcătuit din 4 camere, 2 atrii și 2 ventricule. Pentru a reuși să pompeze în mod eficient sângele în circulație, cele 4 camere ale inimii trebuie să se contracte într-o anumită ordine, acest lucru fiind asigurat de circuitul electric al inimii. Impulsurile electrice sunt generate și călătoresc în mod normal pe căi bine stabilite între atrii și ventricule, determinând astfel bătăile inimii (contracția).
Ce este Electrocardiograma sau EKG-ul (ECG-ul)?
Electrocardiograma sau EKG-ul este o metodă non-invazivă, complet nedureroasă, de înregistrare a impulsurilor electrice ale inimii, care mai apoi sunt transformate într-o reprezentare grafică, caracteristică.
Cum se efectuează EKG-ul?
Pacientul este așezat în decubit dorsal (întins pe pat cu fața în sus), iar asistenta poziționează 10 electrozi, 6 atașați la pe piept și 4 la nivelul membrelor.
În timpul înregistrării electrocardiogramei, pacientul trebuie să stea nemișcat și să respire liniștit. El nu va resimți nici un disconfort. Uneori, doctorul poate recomanda ca pacientul să inspire profund pentru o mai bună acuratețe a înregistrării. Durata investigației este de maxim 5 minute.
Când ar trebui să facem o Electrocardiogramă?
În primul rând, toți pacienții diagnosticați cu boli cardiovasculare trebuie să efectueze periodic o electrocardiogramă, pentru a putea diagnostica eventualele complicații, sau pentru a verifica eficiența tratamentului sau chiar posibilele reacții adverse la diferite medicamente.
Persoanele asimptomatice, dar care prezintă factori de risc cardiovascular (obezitate, diabet zaharat, fumat, nivel ridicat de grăsimi în sânge) sau care au istoric de boli cardiace în familie, trebuie să efectueze de asemenea o electrocardiogramă de control (screening) pentru a putea depista la timp, în stadiu incipient, existența unei afecțiuni cardiace.
Înregistrarea unui traseu EKG cu 12 derivații se mai recomandă și în anumite situații speciale, după cum urmează:
- Dacă pacientul resimte o durere în piept cu caracter de apăsare, de arsură, de presiune, dificultăți în respirație, oboseală extremă la efort sau în repaus (atunci când nu mai ajunge destul oxigen prin sânge la inima - ischemie miocardică - celulele musculare suferă și impulsul electric nu le mai contractă, acest lucru putând fi surprins pe electrocardiogramă și poate fi prevenit chiar un infarct miocardic);
- Dacă pacientul simte anormal bătăile inimii - palpitații mai dese, mai rapide, regulate sau neregulate, pulsul > 100/min observat pe tensiometru, brățări electronice, smartwatch (poate însemna apariția unei aritmii, chiar cu potențial fatal – impulsul electric circulă mai rapid sau pe alte căi decât cele normale);
- Dacă se observă pe tensiometru, brățări electronice, smartwatch, puls anormal de scăzut < 60/min (poate avea ca și cauză apariția unui blocaj de conducere a impulsului electric – blocuri atrioventriculare de diferite grade, bloc de ramură stângă, bloc de ramură dreaptă);
- Dacă pacientul și-a pierdut brusc cunoștința (sincopă, leșin) sau are amețeli (tulburare de echilibru);
- Pacienții ce suferă de hipertensiune arterială (TA sistolică > 140 mmHg sau TA diastolică > 90 mmHg), ar trebui să efectueze o electrocardiogramă, pentru a evalua o posibilă îngroșare a mușchiului cardiac - hipertrofie (atunci când tensiunea arterială este crescută, inima are nevoie de o contracție mai puternică pentru a împinge sângele în circulație iar în timp acesta se mărește, ducând la insuficiență cardiacă);
- Pacienții ce suferă de boli endocrine, cel mai frecvent boli tiroidiene, ar trebui și ei să efectueze o electrocardiogramă, pentru a surprinde o complicație aritmică, posibil determinată de o creștere/scădere a nivelului hormonal din sânge.
Există contraindicații pentru efectuarea electrocardiogramei?
Nu, nu există contraindicații. Este o metoda non-invazivă, fără repercusiuni asupra organismului, singurul element necesar fiind prezența aparatului și personalului care o efectuează.