Angio CT sau Angiografia CT – ce este și când este recomandată?
Ce este Angiografia prin Tomografie Computerizată (Angio CT)?
Angio CT sau Angiografia prin Tomografia Computerizată este o metodă de investigație medicală imagistică, non-invazivă, ce utilizează radiații ionizate de doză iradiantă scăzută pentru achiziția imaginilor de la nivelul inimii și a vaselor de sânge din organism.
Când se recomandă examinarea Angio CT și care sunt indicațiile acesteia?
Există mai multe situații în care se recomandă Angio CT, în funcție de patologie. Medicii indică către această investigație imagistică atât în scop diagnostic, cât și pentru a evalua boli ale sistemului vascular și alte afecțiuni conexe, la nivelul creierului, inimii, aparatului respirator, rinichilor sau altor părți ale corpului uman.
Astfel, Angiografia CT are aplicații pentru următoarele:
anevrisme;
stenoze;
malformații vasculare;
tromboze;
tumori;
anomalii congenitale ale sistemului cardiovascular, inclusiv ale inimii;
rupturi ale vaselor de sange;
evaluarea afecțiunilor neurovasculare;
planificarea tratamentelor chirurgicale;
evaluarea circulației cerebrale, a situației parenchimului cerebral în cazul pacienților ce au suferit AVC.
Care sunt avantajele examinării Angio CT?
Există beneficii în ceea ce privește acest tip de investigație ce pot fi împărțite în două categorii. Prima categorie se referă la beneficiile oferite de examinările CT în general:
sunt o metodă non-invazivă;
sunt nedureroase;
presupune o doză de iradiere redusă, mulțumită tehnologiei avansate dezvoltate de Siemens și integrate în aparatura CT.
A doua categorie de beneficii sunt cele referitoare la angiografie, mai precis atunci când Angio CT-ul este comparat cu o angiografie clasică:
angiografia clasică se realizează cu ajutorul radiografiei, având o doză mult mai mare de iradiere comparativ cu cea realizată cu ajutorul CT-ului;
datorită soft-ului ce sprijină tehnologia CT, vasele de sânge pt fi privite și evaluate din toate unghiurile, deoarece imaginea este reconstruită din mai multe achiziții preluate din unghiuri variate;
imaginile detaliate și multi-dimensionale oferă informații precise în privința amplasării, întinderii și a gradului de afectare al vaselor, indiferent dacă este vorba de stenoze, dilatații sau alte variații anatomice;
angio CT-ul este, de fapt, o combinație între tomografia computerizată și tehnica clasică de angiografie, ce îi aduce inovație și îmbunătățiri considerabile; metoda clasică este invazivă și presupune utilizarea unui cateter introdus până la locația ce se dorește a fi examinată, pe când angio CT-ul presupune doar injectarea unei substanțe de contrast printr-o venă periferică pentru a reconstrui imagistic toată imaginea de ansamblu.
Ce contraindicații prezintă Angio CT-ul?
Această investigație are aceleași contraindicații întâlnite în cazul tuturor celor de acest tip, anume:
alergiile, în special istoricul referitor la istoric la substanța de contrast iodată utilizată;
insuficiența renală severă, deoarece substanța de contrast se elimină prin rinichi;
sarcina, deoarece examinarea presupune o doză de iradiere, care deși este mult redusă, poate afecta fetusul.
Cât durează realizarea unei investigații tip Angio CT?
Unul din avantajele investigațiilor CT este că sunt rapide comparativ cu alte metode imagistice. Este important, totuși, de menționat că durata examinării este depinde de zona corpului ce este examinată, dacă se administrează contrast, dar și de complexitatea cazului. Desigur, se iau în calcul și nivelul de cooperare al pacientului, adică proporția în care reușește să-și mențină poziția nemișcată și cât de bine urmează comenzile respiratorii când este cazul, dar și alți factori, precum claustrofobia. În medie durează aproximativ 20 de minute, însă se poate întinde peste acest punct de reper.
Cum se desfășoară examinarea CT?
În funcție de tipul de examinare și regiunea corporală evaluată, vei fi rugat/ă să renunți la hainele care ar reprezenta un impediment investigației, iar apoi vei fi îndrumat/ă către masa aparatului ce se va încadra în tubul acestuia. Asistentul radiolog te va ajuta să găsești poziția corectă și îți va oferi anumite comenzi pe tot parcursul examinării. Tubul se va roti de câteva ori astfel încât să poată fi surprinsă imaginea necesară, iar în funcție de examinare se poate ajusta și poziția mesei (spre exemplu poate trece prin tubul cilindric). În timpul investigației nu vei simți durere sau neplăceri, poate doar un disconfort minim în situația utilizării contrastului, însă se poate întrerupe în orice moment, iar asistentul îți va oferi sprijin.
Cum te pregătești pentru investigația Angio CT?
Consumul alimentelor trebuie întrerupt cu 4 ore înainte de programarea pentru investigație.
Se recomandă neîntreruperea medicației obișnuite propusă de medicul curant.
Dacă investigația are loc cu administrare de contrast, este necesară prezentarea unei analize a creatininei nu mai veche de 30 de zile care să ateste o funcție renală optimă.
Dacă pacientul suferă de o afecțiune tiroidiană, acesta trebuie să se prezinte la programare cu analize nu mai vechi de 3 luni pentru funcția tiroidiană și avizul medicului endocrinolog unde este cazul, spre a fi predate medicului radiolog.