Ce este examinarea tip UroCT și care sunt indicațiile acesteia?
Urografia prin tomografie computerizată, cunoscută și drept UroCT, este tehnica imagistică utilizată în scopul evaluării tractului urinar, ce cuprinde rinichii, ureterele și vezica urinară. Mai precis, CT-ul permite medicilor radiologi să vizualizeze o imagine compusă din achiziții multiple din unghiuri variate ale unei regiuni din corp. Cu ajutorul acestei investigații medicul poate:
evalua pacienții cu hematurie (prezența sângelui în urină);
monitoriza pacienții ce prezintă antecedente de neoplazii (cancer) la nivelul pielo-caliceal, ureteral, renal sau la nivelul vezicii urinare;
identifica iregularitățile structurale sau eventualele anomalii la pacienții ce suferă de infecții urinare recurente;
diagnostica afecțiuni precum calculii renali sau vezicali, infecțiile de rinichi sau cistitele;
identifica obstrucții ale tractului urinar;
observa masele formate la nivelul rinichilor;
evalua dacă există traumatisme;
mase tumorale benigne sau maligne;
confirma sau infirma suspiciunea de litiază renală, ureterală sau vezicală.
De regulă, această investigație imagistică se realizează numai la recomandarea medicilor specialiști, în general ce aparțin de specialități precum urologia, medicina internă, nefrologia, chirurgia.
Contraindicatii ale examinarii UroCT:
Contraindicațiile examinării tip UroCT nu diferă de cele uzuale recunoscute pentru această metodă imagistică. Printre cele mai cunoscute, amintim:
alergia la iod;
insuficiența renală moderată/severă;
iradierea în cazul pacientelor gravide și a pacienților pediatrici.
Desigur, în eventualitatea în care investigația este absolut necesară sau aduce un beneficiu medical considerabil, însă pacientul este afectat de contraindicațiile enumerate, medicul radiolog poate găsi soluții alternative:
în unele cazuri, o achiziție CT nativă, fără substanță de contrast, este suficientă pentru a putea obține informațiile necesare; spre exemplu calculii renali/ureterali;
în situația în care pacientul este alergic la varii lucruri, se va face o programare la un medic alergolog pentru o consultație extinsă, iar unde se poate, cu ajutorul unui tratament de desensibilizare, acesta poate permite efectuarea investigației.
Care sunt avantajele examinării UroCT?
UroCT-ul a devenit, de o bună vreme, noul standard în evaluarea aparatului urinar prezentând o serie de avantaje în fața urografiei clasice efectuate prin radiografie:
oferă informații mult mai detaliate asupra tractului urinar și structurilor anatomice adiacente acestuia;
realizează o caracterizare superioară a modificărilor patologice reno-ureterale sau vezicale;
iradiază considerabil mai puțin decât radiografia clasică, datorită tehnologiei ce filtrează și ajustează această doză de iradiere.
Cât durează o investigație tip UroCT?
Examinarea UroCT și durata acesteia este strâns legată de funcționalitatea rinichilor, dar și de patologie. Inițial sunt necesare doua scanări repetate în primele minute, respectiv la 40 de secunde și 80 secunde după injectarea substanței de contrast, iar apoi la 15-30 de minute, în funcție de patologie.
Cum ne pregătim pentru UroCT?
La nivel de investigație, nu necesită pregătiri suplimentare comparativ cu orice altă investigație CT. La nivel de regiune evaluată, există posibilitatea ca pacientul să trebuiască să urmeze pregătiri similare CT-ului realizat la nivel abdomino-pelvin, însă cu câteva indicații în plus, pe care pacienții le primesc în momentul programării. Aceste indicații se pot referi la modul în care pacientul consumă anumite lucruri, dar și la natura acestor lucruri.