Ca metodă de investigare imagistică, ecografia pediatrică nu se diferențiază de ecografia pentru adulți. Să nu uităm totuși, că vorbim despre un copil, care intră în cabinetul de radiologie cu teamă, fiind intimidat de climatul medical și de necunoscut. Apelează la serviciile unui medic radiolog cu experiență în ecografia pediatrică, care să știe să empatizeze cu copilul și să îl asigure că procedura este nedureroasă și nu produce disconfort.
Află mai multe de la Dr. Cristian Nicolae, medic imagist cu experiență vastă în ecografia pediatrică, despre ce este ecografia pediatrică, tipurile de ecografie pediatrică și cum trebuie să îți pregătești copilul pentru o astfel de investigație.
CE ESTE ECOGRAFIA PEDIATRICĂ
Ecografia pediatrică este metoda utilizată de primă intenție pentru evaluarea imagistică a majorității structurilor anatomice la copii. Este o metodă imagistică sigură, neinvazivă, care nu iradiază, ce se folosește de emiterea de ultrasunete pentru a forma o hartă acustică ce evidențiază organe sau țesuturi, în diferite planuri, în funcție de orientarea transductorului de către medicul radiolog.
AVANTAJELE ECOGRAFIEI:
✓ Obținerea unui diagnostic precoce și rapid;
✓ Nu are efecte adverse asupra organismului, este neinvazivă;
✓ Lipsa radiațiilor oferă posibilitatea de repetare nelimitată a investigației;
✓ Obținerea de planuri multiple și diferite de examinare ale aceluiași organ.
✓ ECOGRAFIE ȘOLD ✓ ECOGRAFIE ABDOMINALĂ ✓ ECOGRAFIE MEDULARĂ COPII ✓ ECOGRAFIE TESTICULARĂ ✓ ECOGRAFIE CERVICALĂ
Tuturor nou-născuților le este recomandată, la externarea din maternitate, o ecografie de șold. Aceasta este o metodă imagistică neinvazivă care se efectuează începând cu vârsta de 4-6 săptămâni ca metodă de diagnostic pentru luxația congenitală de sold sau displazia de șold.
Este recomandată atunci când există suspiciune de displazie de șold, o deformare a șoldului care se poate produce înainte, în timpul sau după naștere. Displazia de dezvoltare a șoldului include dislocarea (luxații), luxație parțială, instabilitatea capului femural și alte anomalii radiografice.
Termenul de displazie include toate noțiunile de anomalie de poziție a capului femural/anomalii acetabul.
Cauze apariție displazie de șold:
✓ bebelușul stă înghesuit în uter;
✓ bebelușul are o poziție atipică în uter (poziție pelviană);
✓ istoric de displazie de sold în familie;
✓ displazia de șold apare mai des la fete decât la băieți;
✓ displazia de șold cu precădere la primul născut din familie.
Ecografia abdominală pediatrică este o metodă de diagnostic și se realizează atunci când copilul acuză dureri abdominale repetate, fără alte simptome asociate, iar medicul pediatru recomandă efectuarea unei investigații imagistice. Este indicată atunci când apar simptome precum: dureri abdominale localizate sau difuze, tulburări de apetit, tulburări de tranzit, vărsături, febră, infecții urinare, modificări ale diverselor analize de sânge, traumatisme abdominale, etc.
Ecografia abdominală generală (abdomen și pelvis) este utilizată pentru a evidenția organe abdomino-pelvine precum ficatul, colecistul, pancreasul, splina, rinichii, vezica urinară, uter și ovare la fetițe.
Ecografia abdominală pediatrică este utilă în unor afecțiuni ale organelor abdominale, precum:
✓ Hepatomegalie;
✓ Splenomegalie cu/fără modificări de structură;
✓ Dilatații de căi biliare intrahepatice;
✓ Calculi veziculari;
✓ Prezența de chisturi heptice, splenice, renale, pancreatice;
✓ Formațiuni tumorale;
✓ Malformații renale.
Ecografia coloanei este utilizată pentru stabilirea unui diagnostic precis pentru o serie întreagă de afecțiuni: posturi anormale, modificări de aliniament, diformități ale coloanei vertebrale (scolioză, hipercifoza, hipocifoza), diverse traumatisme, instabilitate vertebrală etc.
Ecografia medulară este specifică perioadei neo-natale și se poate până la maxim 2 luni de viață ale bebelușului. Se indică nou-nascutilor și sugarilor care prezintă diverse fosete/ pliuri cutanate lombare sau interfesiere, în cazul malformațiilor ano-rectale, mielomeningocel sau alte forme de sdr de regresie caudală.
Ecografia testiculară se efectuează de regulă în urma unui consult chirurgie sau a unei vizite la medicul de familie. Simptomele care indică o afecțiune inghino-scrotală sunt: testicul necoborât în scrot, umflături vizibile în regiune (care pot avea cauză o hernie de segment intestinal în regiune), durere localizată etc.
Ecografia cervicală evaluează glandele salivare, sistemul ganglionar și părtile moi cervicale. Este recomandată atunci când copilul prezintă dureri localizate superficial sau umflături, deși simptomele adresate sunt de cele mai multe ori absente.
Pregătirea este recomdată doar pentru ecografia abdominală. În cazul celorlalte tipuri, nu este necesară niciun fel de pregătire.
Ecografia pediatrică este o investigație imagistică neinvazivă și nedureroasă care durează de regulă 20 de minute.
Pentru a asigura o examinare corectă, fără factori perturbatori ecografici recomandăm părinților următoarele:
✓ nu dați copilului alimente care produc balonarea, cu o zi înaintea examinării;
✓ dați copilului să mănânce cu 3-4 ore înaintea efectuării ecografiei, în cazul în care are sub 2 ani;
✓ nu dați copilului să mănânce cu 3 ore înaintea efectuării ecografiei, în cazul în care are între 3 și 8 ani;
✓ nu dați copilului să mănânce cu 3-4 ore înaintea efectuării ecografiei, în cazul în care are peste 8 ani;
✓ copiii mai mari vor consuma 250 ml lichide neacidulate cu 20/30 de minute înaintea orei programate pentru ecografia abdominală;
✓ în cazul unei urgențe medicale, ecografia pentru copil se va efectua fără o pregătire prealabilă.
4 sfaturi utile!
CE SPUN PACIENTELE NOASTRE ...
PENTRU ECOGRAFIA PEDIATRICĂ, VĂ PUTEȚI PROGRAMA LA URMĂTORII MEDICI:
Din 2011 și până acum, ne-am câștigat reputația de Centru de Excelență în Ecografie:
București, str. Traian nr. 234, et. 1, Sector 2 (între Calea Moșilor și Foișorul de Foc) |
![]() |
![]() |
București, str. George Constantinescu, nr. 2-4, Sector 2 (strada dintre Fabrica de Glucoză și Dimitrie Pompeiu). |
![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|