Examenul ginecologic de rutină poate descoperi din timp unele afecțiuni sau unele stări anormale ce țin de sănătatea ginecologică a femeii, evitându-se situațiile dificile sau complicațiile ce pot apărea în timp.
1. Inspecția zonei genitale în poziție ginecologică
Se evaluează eventualele modificări tegumentare, mucoase și continența perineului.
2. Examenul cu valve (specul)
Apreciază mucoasa vaginală și aspectul colului, calitatea și cantitatea secrețiilor intravaginale, eventuale pierderi de sânge. Se apreciază sensibilitatea fundului de sac vaginal posterior.
3. Tușeul vaginal propriu-zis
Se apreciază volumul, mobilitatea, sensibilitatea, consistența colului, corpului uterin și a zonelor anexiale.
În caz de suspiciune de patologie neoplazică genitală, tușeul vaginal este completat obligatoriu de tușeul rectal.
✓ Anual, după începerea vieții sexuale, indiferent de absența simptomelor
✓ Indiferent de varstă, ori de câte ori apar modificări precum: lipsa totală a menstruației, secreții vaginale neplăcute, iritații, mâncărimi, dureri, sângerări menstruale anormale, dereglări ale ciclului menstrual, etc.
✓ Perioada optimă pentru efectuarea consultației ginecologice este cât mai curând după terminarea sângerării menstruale. Sânii și ovarele nu sunt sensibile la palpare și nu există sânge menstrual care să modifice eventualul test Babeș-Papanicolau sau alte analize făcute pentru diagnosticarea unor infecții sau anomalii.
Tipul și aspectul secrețiilor vaginale îi dau medicului foarte multe informații despre starea de sănătate a zonei vaginale. De aceea este foarte important ca 24 de ore înaintea prezentării la medicul specialist ginecolog să nu faci nici un fel de spălături vaginale, să nu introduci nimic în vagin (ovule, creme speciale, tampoane vaginale, etc.) și să eviți contactul sexual, fiindcă toate acestea pot altera rezultatele, îngreunând astfel stabilirea unui diagnostic precis.
Perioada optimă pentru efectuarea consultației ginecologice este cât mai curând după terminarea menstruației. Este indicat să nu faci un control ginecologic în timpul sângerării menstruale pentru că atunci ai o sensibilitate crescută la nivelul ovarelor, iar sângele menstrual poate să modifice testul Babeș Papanicolau (PAP test) sau analizele făcute pentru diagnosticarea unor infecții sau anomalii. Un examen intim complet este recomandat de cel puțin o dată pe an sau de câte ori apar simptome ginecologice precum: sângerări anormale în timpul menstruației, sângerări intermenstruale sau după contact sexual, absența menstruației, o posibilă sarcină, secreții vaginale neplăcute însoțite de disconfort local etc.
După sarcină, consultația ginecologică este obligatorie, întrucât pot apărea complicații care împiedică refacerea mamei. Perioada optimă pentru prima consultație ginecologică după sarcină este: atât pentru gravidele care au avut naștere normală, cât și pentru gravidele care au născut prin cezariană este indicată vizita la medicul ginecolog după 7-10 zile.
De asemenea, proaspetele mămici trebuie să meargă la un control ginecologic complet - Consultație Ginecologică, Consultație Senologică, Ecografie Transvaginală, Test Babeș Papanicolau (vezi Pachetele de Screening Anual pentru Sănătatea Femeii) – la terminarea perioadei de lăuzie (6-8 săptămâni după naștere), pentru a se asigura că întregul organism este refăcut și sunt sănătoase.
Investigațiile ginecologice de rutină văd ceea ce tu nu poți simți!
Medic primar
Pentru un control ginecologic, te poți programa la oricare dintre
medicii ginecologi ai Donna Medical Center:
Obstetrică - Ginecologie
Sp. Jud. Ilfov
Obstetrică - Ginecologie
Obstetrică - Ginecologie
Sp. Panait Sîrbu (Giulești)
Obstetrică - Ginecologie
Sp. Panait Sîrbu (Giulești)
Obstetrică - Ginecologie
Obstetrică - Ginecologie
Obstetrică - Ginecologie
Sp. Cantacuzino
CE SPUN PACIENTELE NOASTRE...
Din 2011 și până acum, ne-am câștigat reputația de Centru Medical de Excelență, oferind un diagnostic corect, precoce și rapid pentru peste 80.000 de paciente:
București, str. Traian nr. 234, et. 1, Sector 2 (între Calea Moșilor și Foișorul de Foc) |
București, str. George Constantinescu, nr. 2-4, Sector 2 (strada dintre Fabrica de Glucoză și Dimitrie Pompeiu). |
|
|
|
|
|
|