În general, testul HPV trebuie făcut atunci când testul Papanicolau este anormal. El determină dacă unul sau mai multe dintre tipurile de HPV (Human Papiloma Virus) cu risc cancerigen crescut a determinat modificările testului Papanicolau.
Știai că?
✓ 80% din persoanele active sexual dobândesc Human Papiloma Virus (HPV) la un moment dat în decursul vieții; ✓ Aproximativ 60% dintre purtătorii virusului nu prezintă simptome; ✓ Cea mai gravă consecință a infectării cu HPV este cancerul de col uterin; ✓ În România se înregistrează anual peste 40.000 de femei cu acest diagnostic; ✓ La peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual, se înregistrează peste 2.000 de decese pentru că această formă de cancer este depistată în stadiile tardive ale bolii [1].
Cum se depistează virusul HPV?
Cea mai mare capcană a acestui virus este că nu generează simptome. Așadar, trebuie în mod obligatoriu efectuate unele teste periodice, iar pentru fiecare caz în parte se recomandă efectuarea anumitor investigații, în funcție de rezultatul testelor de screening: ✓ Examenul clinic ✓ Testul Babeș-Papanicolau ✓ Testul HPV (denumit și tipajul HPV) ✓ Colposcopia ✓ Biopsia cervicală [2]
Testele care detectează HPV, precum și testul Papanicolau, ajută medicul să aprecieze măsura în care există risc ca femeia respectivă să dezvolte cancer sau nu. Dacă testul pentru HPV iese pozitiv, atunci va fi nevoie de investigații suplimentare, însă acest fapt rămâne exclusiv la latitudinea medicului specialist. Un exemplu de astfel de analiză este colposcopia, în care ginecologul folosește un instrument de mărit, cu ajutorul căruia apreciază starea cervixului, a vaginului și a vulvei.
✓ Sunt interzise dușurile vaginale, folosirea tampoanelor intravaginale sau a medicamentelor cu administrarea vaginală, pentru cel puțin 48 de ore. ✓ Programarea testului nu se face în perioada menstruației, deoarece celulele sangvine pot interfera cu rezultatele testului. Cel mai bun moment pentru efectuarea testului este la 8-12 zile de la ultima menstruație. ✓ Vezica urinară trebuie golită chiar înaintea efectuării testului, atât pentru confortul pacientului, cât și pentru o examinare mai bună [4].
Cum se realizează testul HPV?
Este recomandat ca pacienta să discute cu medicul despre istoricul medical, inclusiv despre activitatea sexuală și eventualele simptome, pentru a evalua necesitatea testului HPV. Testul este cel mai bine realizat în mijlocul ciclului menstrual, la 10-20 de zile de la începutul ultimei menstruații, pentru a reduce riscul de interferențe [2].
Pacienta se așază pe masa ginecologică, în poziția standard, cu picioarele sprijinite pe suporturi. Medicul va introduce un specul vaginal pentru a vizualiza colul uterin. Dacă testul HPV este realizat împreună cu testul Babeș-Papanicolau, medicul va preleva celule cervicale folosind aceeași tehnică ca și în cazul testului Papanicolau. Se utilizează o periuță sau o spatulă specială pentru a preleva celule din colul uterin și din canalul endocervical. Aceste celule sunt apoi plasate într-un recipient sau pe o lamelă de sticlă, în funcție de tipul de testare. Procesul de prelevare a probelor durează, în general, câteva minute [1].
Pacienta poate să revină imediat la activitățile sale normale. Este normal să existe o ușoară sângerare sau spotting în urma prelevării, dar aceasta ar trebui să fie temporară.
Cum se transmite HPV-ul?
Virusul HPV se infiltrează în piele sau în mucoase, iar majoritatea persoanelor purtătoare nu prezintă niciun semn al infecției. Virusul se poate transmite pe cale sexuală, fără ca partenerii să aibă habar de existența acestuia, prin orice tip de contact genital direct cu o persoană deja infectată. Virusul se mai poate transmite prin mâini infectate, lenjerie, prosoape, transmitere de la mamă la făt în momentul nașterii, purtarea hainelor persoanelor infectate sau chiar din piscină [3].
ATENȚIE! Virusul nu se transmite doar printr act sexual propriu-zis, ci este suficient ca partenerii să intre în contact cu zona genitală, penetrarea nefiind o condiție obligatorie a transmiterii HPV. Nici prezervativul nu protejează zonele expuse, pentru că exista porțiuni neacoperite de piele din zona genitală care vin în contact direct.
Specialiștii Donna Medical Center îți recomandă să mergi periodic la un control ginecologic și să discuți deschis cu medicul tău! Orice problemă de sănătate, dacă este depistată într-un stadiu incipient, poate fi tratată ușor și rapid!
Investigațiile ginecologice de rutină văd ceea ce tu nu poți simți! Controlează-te! Fii sigură că ești bine pentru tine și cei dragi ție!
Testul HPV, ca și toate analizele ginecologice, se face la Donna Medical Center, însă este analizat la centrul Micomi, laborator de referință în diagnosticarea patologiei colului uterin. Imediat ce rezultatele analizei sunt gata, acestea vor fi comunicate pacientei de către recepția Donna Medical Center.
De cele mai multe ori fugim de medici și de investigațiile ginecologice, care sunt atât de importante în menținerea unei sănătăți bune.
Am ales Donna Medical Center pentru controlul anual ginecologic și pentru efectuarea testelor Babeș Papanicolau, etc.
Pe lângă ceea ce plănuiam să efectuez, am achiziționat un pachet de prevenție ginecologică pentru a beneficia la un preț bun de toate investigațiile necesare și pentru a mă asigura că sunt bine din toate punctele de vedere.
Recomand cu încredere această clinică și dragi doamne, nu ezitați să mergeți anual la medicul ginecolog pentru a vă asigura că sunteți perfect sănătoase! Mulțumesc!
D.S., 02.03.2016
În urma unui concurs desfășurat pe blogul Simonei Tache am câștigat un consult și un test Papanicolau la clinica dumneavoastră. [...] Nu este prima dată când merg într-o clinică privată, dacă mă gândesc bine, de fapt, toate consultațiile ginecologice de până acum au fost în clinici private. Din punctul meu de vedere, ce vă diferențiază față de experiențele pe care le-am avut până acum sunt timpul redus de așteptare și atmosfera foarte plăcută. Medicul Horațiu Haradja a fost foarte amabil, a avut răbdare să îmi explice ca să pot înțelege [...].
Mulțumesc!
E.D., 24.06.2015
De anul trecut tot vin în acest centru și am fost plăcut surprinsă de modul în care mi-au acordat atenție domnișoarele/doamnele de la recepție, dna doctor Teodorescu la care am fost deja de două ori pentru ecografie mamară, domnul doctor Horațiu Haradja, la care am venit și astăzi pentru interpretarea analizelor. [...] Sunteți profesioniști cu toții! Felicitări pentru munca pe care o prestați pentru noi, pacienții! Mulțumesc foarte mult!
Diana, 23.09.2015
Am venit la Donna Medical Center speriată de rezultatul unui test Papanicolau, care a ieșit modificat.
Medicul ginecolog mi-a recomandat să fac și o colposcopie, și în felul acesta am ajuns la o minunată doamnă doctor, și anume dna dr Leonte Laura. M-a tratat cu mare căldură, încât am simțit din prima că, orice ar fi, trebuie să existe o rezolvare. Totul a decurs cum trebuie, rezultatele au fost concludente și în final totul a fost bine.
Recomand cu caldură atât clinica, cât și pe doamna doctor Leonte!
M.A., 22.03.2016
Mă numesc Doina, am 38 de ani și azi am venit pentru prima dată la Donna Medical Center pentru o colposcopie.
m-am programat la Dr. Iurco Lucia și sunt foarte mulțumită de amabilitatea și profesionalismul dânsei. Sunt foarte surprinsă că nici măcar nu a durut deloc. De acum Dr. Iurco va fi medicul meu ginecolog.