Examinarea presupune achiziția rapidă de imagini ce măsoară semnalul înainte, în timpul și după trecerea bolusului de substanță de contrast. Pasajul bolusului de contrast provoacă modificări de semnal a căror analiză, în funcție de timp (curbe semnal/timp) permite evaluarea hemodinamicii cerebrale. Se pot calcula astfel mai mulți parametri, precum: volumul sangvin (CBV), fluxul sangvin (CBF), timpul mediu de tranzit (MTT), timpul până la atingerea concentrației maxime (TTP), procentul de recuperare a semnalului la sfârșitul pasajului, relativ la valorile precontrast (PSR- percent signal recovery), iar pentru fiecare dintre aceștia se creează o hartă.
Dintre parametrii enumerați, cel mai important este volumul sangvin cerebral (CBV - măsurat în ml/100g țesut cerebral), ce este o reprezentare directă a densității capilare, implicit a gradului de neovascularizație, asociat angiogenezei tumorale.
Principalele indicații clinice ale perfuziei RM cerebrale sunt în:
PATOLOGIA TUMORALĂ:
✓ diferențiere între patologie tumorală vs non tumorală (abces, leziuni demieliniazante tumefactive);
✓ orientarea etiologiei tumorale (gliom vs limfom vs metastaze);
✓ evaluarea gradului tumoral, în special pentru glioame, cu impact asupra metodelor terapeutice de urmat și a prognosticului;
✓ în ghidarea intervențiilor chirurgicale (ex. biopsiile stereotactive - evidențierea zonei cu aspect tumoral pronuntat);
✓ evaluarea răspunsului la tratament (radio/chimioterapie), cu îmbunătățirea diferențierii între: progresie tumorală/ pseudoprogresie/ necroză postradică).
PATOLOGIA VASCULATĂ (ISCHEMICĂ):
✓ accident vascular ischemic acut sau accident ischmic tranzitor - în aceste cazuri, perfuzia RM se poate folosi împreună cu secvența de difuzie (DWI) pentru evaluarea zonei de „penumbră ischemică” cu potențial de recuperare.
✓ stenoze vasculare - evaluarea gradului de afectare a hemodinamicii cerebrale în cazul unor stenoze vasculare: cervicale sau intracraniene.
✓ vasospasm - utilă în special pentru pacienții care au suferit o hemoragie subarahnoidiană acută.
București, str. Traian nr. 234, et. 1, Sector 2 (între Calea Moșilor și Foișorul de Foc) |
București, str. George Constantinescu, nr. 2-4, Sector 2 (strada dintre Fabrica de Glucoză și Dimitrie Pompeiu). |
|
|
|
|
|
|