RMN Cardiac (Cord) - Monitorizare activitate inimă
RMN CARDIAC SAU RMN DE CORD - CÂND ȘI DE CE SE RECOMANDĂ?
Investigația de tip RMN Cardiac este cu siguranță, dacă nu cea mai sofisticată, atunci una dintre cele mai sofisticate examinări imagistice ale inimii. Aceasta utilizează rezonanța magnetică nucleară, o tehnică complet non-iradiantă, non-invazivă și nedureroasă, pentru a obține imagini ale organului vital care ne menține în viață. Aceste achiziții de imagine furnizează informații complexe și detaliate referitoare la funcționalitatea și structura inimii, permițând emiterea unui diagnostic și a unui rezultat precis și de încredere. Faptul că în cadrul Donna Medical Center se efectuează RMN Cardiac utilizând cea mai performantă tehnologie RMN 3T aduce un plus major, asigurând calitatea maximă a imaginilor.
CARE SUNT INDICAȚIILE UNUI RMN DE CORD?
Evaluarea malformațiilor inimii;
Studierea variilor forme de aritmii;
Observarea bolilor cardiace congenitale prin analiza anatomiei și funcției inimii;
Monitorizarea pre și post-operatorie, cât și asistarea deciziilor privind intervențiile chirurgicale;
Identificarea patologiei vasculare cardiace;
Evaluarea parametrilor de severitate și studierea cazurilor de insuficiență cardiacă;
Realizarea angiografiei RM a vaselor mari;
Diagnosticarea diferențială între miocardită și infarctul miocardic, prin evaluarea fibrozei cardiace.
CARE SUNT AVANTAJELE UNEI EXAMINĂRI DE TIP RMN CARDIAC?
Este important de menționat că metoda de primă intenție în studierea funcționalității și elementelor structurale ale inimii este ecocardiografia, care este și mult mai disponibilă la scară, fiind accesibilă cu ușurință. Cu toate acestea, există situații în care această investigație nu poate oferi medicului cardiolog toate informațiile de care acesta are nevoie pentru un diagnostic precis, iar atunci radiologia și imagistica medicală devin specialități conexe esențiale pentru îngrijirea completă a pacientului.
Situațiile în care ecocardiografia nu poate fi de ajutor sunt acelea în care morfotipul pacientului nu permite o bună desfășurare a investigației (de exemplu, dacă suferă de obezitate și peretele este gros, făcând ferestrele ecografice dificile de accesat, sau chiar și în cazul pacienților longilini), în care investigația nu permite diferențierea între patologii specifice, sau în care pacienții au boli pulmonare asociate.
CU CE TREBUIE SĂ TE PREZINȚI?
Cu rezultatul analizelor de sânge pentru hematocrit și creatinină serică, efectuate cu 24 de ore înainte.
Cu recomandarea de la medicul specialist sau biletul de trimitere, după caz*.
Cu toată documentația precedentă care descrie istoricul medical în detaliu, precum și cu investigațiile anterioare (EKG și ecografie de cord), inclusiv orice fel de afecțiune sau intervenție chirurgicală recentă. Toate acestea ajută medicul radiolog să ofere un diagnostic corect.
Dacă aveți un test de efort efectuat anterior, este recomandat să veniți și cu acest rezultat.
Bărbații sunt rugați sa fie epilați pe piept înainte de efectuarea investigației.
Cu instrucțiunile citite – atât cele trimise de către clinică, precum și cele oferite de către medic (spre exemplu cele legate de întreruperea sau continuarea unui tratament medicamentos – deoarece înainte de efectuarea unui examen RMN (de orice tip), vei semna un consimțământ informat.
*În lipsa acestora ne păstrăm dreptul de a refuza dreptul la examinare, întrucât nu putem avea certitudinea siguranței investigației pentru pacient, indiferent de faptul că este non-invazivă.
CARE SUNT CONTRAINDICAȚIILE UNUI RMN CARDIAC?
Nu pot efectua RMN pacienții care:
au biostimulator de tipul stimulator cardiac;
au proteze osoase metalice;
au implantat un stimulator neuronal;
au clipsuri/stenturi/spirale intravasculare metalice cu componentă feroasă la nivel intracranian;
au fragmente metalice la nivelul capului;
au proteză cardiacă valvulară, stimulator cardiac (pace maker), stenturi vasculare sau orice alte implanturi metalice incompatibile cu RMN-ul.
CÂT DUREAZĂ O EXAMINARE DE TIP RMN CARDIAC?
Fiind o examinare RMN mai sofisticată, dar și fiindcă pentru ca imaginile rezultate să fie cât mai clare și lipsite de artefacte de mișcare, este o examinare mai laborioasă pentru pacient și durează mai mult. Inima nu se oprește astfel încât să fie surprinsă static, deci achizițiile se vor realiza atunci când pacientul menține o apnee de 10-20 de secunde, pentru că încetinesc bătăile inimii în acest timp. În total, examinarea tip RMN Cardiac durează aproximativ 45-60 de minute, în funcție de colaborarea pacientului, deoarece unde secvențele nu sunt suficient de clare, acestea vor trebui repetate.