Coloana vertebrală este un element esențial al sistemului osos, care susține corpul și permite mișcările zilnice. Problemele de sănătate asociate cu aceasta, precum durerea cronică, amorțelile sau limitarea mobilității, pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Unul dintre cele mai precise și sigure moduri de a evalua starea coloanei vertebrale este printr-un examen de rezonanță magnetică (RMN). Această procedură neinvazivă ajută la identificarea unor afecțiuni ale vertebrelor, discurilor intervertebrale, măduvei spinării și a nervilor spinali. În continuare, vom explora indicațiile unui RMN al coloanei vertebrale, cum se desfășoară procedura și ce informații importante pot fi obținute din rezultatele acestei investigații.
Când este necesar un RMN de coloană vertebrală și ce afecțiuni poate depista?
RMN-ul coloanei vertebrale poate fi recomandat în următoarele situații:
✓ evaluarea anatomiei și aliniamentului vertebrelor;
✓ detectarea anomaliilor congenitale vertebrale sau medulare;
✓ evaluarea modificărilor posttraumatice ale structurilor osoase vertebrale, ligamentelor sau cordonului medular;
✓ evaluarea afecțiunilor discurilor intervertebrale (degenerare, protruzii, hernii) și a articulațiilor intervertebrale, ambele cauze frecvente ale durerilor de spate și sciaticii (durere iradiată pe membrele inferioare);
✓ evaluarea altor cauze ale durerilor de spate (fractură/tasare, edem osos);
✓ evaluarea compresiilor radiculare sau medulare;
✓ patologie infecțioasă vertebro-medulară (spondilodiscita, abcese paravertebrale);
✓ patologie inflamatorie/ autoimuna vertebrală sau medulară (scleroză multiplă, spondilartrite);
✓ patologie tumorală primară sau secundară (vertebrală, medulară sau meningeală);
✓ planificarea intervențiilor chirurgicale și monitorizare postoperatorie.
Investigațiile imagistice IRM sunt recomandate ca metode complementare de diagnosticare/preoperatoriu/postoperatoriu pentru acuratețea pe care o garantează în detectarea anomaliilor structurale, de compoziție și de funcționare a oricărei zone a corpului. De asemenea, RMN-ul este o metodă imagistică neiradiantă și neinvaivă și poate fi repetată de câte ori medicul radiolog face această recomandare.
Rezultatele RMN-ului și interpretarea acestora
Interpretarea corectă a imaginilor descrise de către medicul specialist în Imagistică medicală este esențială pentru a putea formula un diagnostic și a iniția un tratament.
Ce informații furnizează RMN-ul:
Un RMN al coloanei vertebrale poate oferi informații esențiale pentru diagnosticarea unei varietăți de afecțiuni, incluzând:
Cum sunt interpretate imaginile și ce afecțiuni pot fi diagnosticate:
Imaginile RMN sunt interpretate de un radiolog, care va analiza secțiuni detaliate ale coloanei vertebrale din diferite unghiuri. Radiologul va căuta semne de disfuncție sau anomalii în structurile vertebrale, discuri intervertebrale, măduva spinării și nervii spinali.
De asemenea, RMN-ul poate ajuta la diagnosticarea unor afecțiuni precum scolioza, stenoza spinală (îngustarea canalului spinal) sau degenerarea articulațiilor intervertebrale (artroza).
Posibile recomandări în urma unui RMN:
În urma interpretării rezultatelor RMN-ului, medicul specialist va stabili un plan de tratament care poate include:
În concluzie, RMN-ul coloanei vertebrale oferă informații vitale pentru diagnosticarea și gestionarea unor afecțiuni complexe ale coloanei vertebrale, iar interpretarea corectă a rezultatelor este esențială pentru stabilirea unui plan de tratament adecvat.
RISCURI ȘI CONTRAINDICAȚII RMN COLOANĂ VERTEBRALĂ
Dacă ai dispozitive medicale metalice implantate (stimulator cardiac, defibrilator cardiac implantabil, proteză articulară metalică, implanturi cohleare, valve cardiace artificiale, schije sau orice fragment metalic), nu vei putea să efectuezi investigația pentru că riști ca acestea să fie afectate pentru că sunt atrase rapid de către magnetul puternic.
OBIECTE METALICE CARE INTERZIC EFECTUAREA EXAMENULUI RMN:
✓ stimulatoare cardiace sau defibrilatoare implantate;
✓ clipsuri vasculare metalice feromagnetice plasate pentru prevenirea hemoragiei din anevrisme;
✓ pompe de medicamente implantate sau externe (ca cele pentru administrarea insulinei, pentru analgezice sau chimioterapice);
✓ implanturi cohleare;
✓ cateterele cu componente metalice;
✓ gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
✓ un corp străin metalic din organism.
OBIECTE A CĂROR COMPONENȚĂ METALICĂ TREBUIE SĂ FIE CLARIFICATĂ DE CĂTRE MEDICUL/SPECIALISTUL CARE LE-A IMPLANTAT, ÎNAINTEA EFECTUĂRII EXAMENULUI RMN (dacă materialul este sau nu compatibil cu RMN-ul):
✓ plăci metalice, șuruburi, meșe metalice pentru repararea osului sau articulațiilor;
✓ tije vertebrale metalice și proteze articulare;
✓ sisteme de neurostimulare;
✓ unele tatuaje sau tatuajele permanente pentru sprâncene (pot altera imaginea și pot duce la apriția iritațiilor pielii sau umflare;
✓ pigmenții negri și albaștri sunt cei mai problematici);
✓ unele produse cosmetice sau lacuri de unghii care pot conține particule metalice;
✓ unele lucrări dentare, implanturi, obturații sau aparate dentare;
✓ gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
✓ bijuterii metalice, inclusiv piercing-uri corporale.
Spune medicului dacă suferi de insuficiență renală pentru că uneori poate fi contraindicată administrarea substanței de contrast. De asemenea, dacă suferi de diverse alergii, informează medicul în privinţa acestui aspect pentru a nu suferi efecte adverse în cazul în care radiologul decide să folosească substanță de contrast.
Trebuie să stai nemișcat în timpul examinării pentru a obține imagini cât mai clare.
Pacienții cu proteze articulare sau material de osteosinteză din TITAN sau alte materiale compatibile cu câmpul magnetic pot efectua RMN coloană vertebrală.
Intrebări frecvente despre RMN coloană vertebrală
Există o serie de întrebări frecvent adresate de către pacienți și la care încercăm să oferim răspunsuri în rândurile următoare:
ESTE DUREROASĂ EXAMINAREA RMN?
Investigația este noninvazivă și nedureroasă. Vei fi introdus într-un tub cilindric timp de aproximativ 30 de minute și vei fi examinat imagistic de către asistentul de radiologie. Este posibil să resimți o ușoară senzație de căldură, dar nu vei simți deloc durere sau disconfort. Puține sunt cazurile în care pacientele vor simți stări de disconfort cauzate de substanța de contrast sau de faptul că sunt într-un spațiu închis.
În medie, RMN-ul coloană vertebrală durează 30 de minute, dar perioada se poate prelungi până la 60 de minute, dacă medicul radiolog consideră necesară o analiză amănunțită sau decide să utilizeze substanță de contrast, pentru a mări acuratețea imaginilor. Examinarea este alcătuită din serii de secvențe, care durează fiecare între 1 și 6 minute, cu mici pauze între ele.
Un rezultat RMN poate să fie gata și în luni de zile în majoritatea centrelor imagistice din țară. Pentru că știm cât de important este pentru tine să afli cât mai repede dacă ești bine, vei primi interpretarea rezultatelor în timp record. Rezultatul RMN-ului va fi eliberat în aproximativ 48-72 de ore din momentul efectuării investigației.
Vei primi film, CD și fișa medicală de interpretare a rezultatelor.
București, str. Traian nr. 234, et. 1, Sector 2 (între Calea Moșilor și Foișorul de Foc) |
![]() |
![]() |
București, str. George Constantinescu, nr. 2-4, Sector 2 (strada dintre Fabrica de Glucoză și Dimitrie Pompeiu). |
![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|