RMN (IRM) Fetal este o procedură imagistică de înaltă performanță, non-invazivă și noni-radiantă, care utilizează unde electromagnetice și radio, pentru a obține imagini detaliate ale fătului aflat în dezvoltare în interiorul uterului. Această tehnologie avansată oferă informații esențiale pentru confirmarea si caracterizarea suplimentară a unei anomalii depistate ecografic, cu scopul de a avea un bilanț lezional si un diagnostic etiologic, în vederea orientării conduitei terapeutice pre sau postnatale. Este o investigație sigură pentru făt, studiile realizate până în prezent, atât pe aparatele 1.5T, cât și pe cele 3T arătând că nu exista efecte secundare pentru făt în ceea ce privește greutate mai mică la naștere sau tulburările de auz.
CÂND SE FACE UN RMN FETAL?
RMN (IRM) Fetal nu este o examinare de rutină și nu înlocuiește ecografia. Se realizează numai în completarea ecografiei de sarcină cu scopul de a avea un bilanț lezional cât mai detaliat și un diagnostic etiologic pentru orientarea conduitei (monitorizare și indicații terapeutice) pre sau postnatale. Se poate realiza, în funcție de patologie, între 22 si 34 de săptămâni de gestație, numai în baza unui bilet de trimitere de la medicul ginecolog.
Programarea unei (sesiuni de) examinări RMN Fetal se face în scopul analizei anatomiei, evoluției și posibilelor afecțiuni ale fătului, având un rol crucial în diagnosticarea unor posibile anomalii fetale, dar și furnizând informații anatomice esențiale pentru pregătirea îngrijirii prenatale sau în situații în care se decide efectuarea unor intervenții chirurgicale în uter. Această metodă imagistică este non-invazivă și neiradiantă, oferind detalii clare și de înaltă rezoluție despre structurile anatomice ale fătului. Vârsta gestațională cea mai potrivită pentru realizarea unui IRM fetal este stabilita de către medicul imagist, in funcție de diagnosticul ecografic.
CÂT DE EFICIENT ESTE UN RMN FETAL?
IRM ul fetal are un contrast tisular superior ecografiei, permițând o mai bună diferențiere între diferitele tipuri de țesuturi. Are avantajul obtinerii de imagini în toate planurile, indiferent de poziția fătului, de conformația gravidei sau de cantitatea de lichid amniotic, limitări ce pot apărea în cadrul unei examinări ecografice. Imaginile obținute prin RMN-ul Fetal sunt de o claritate excepțională cu condiția să existe condiții perfecte de examinare (atât gravida, cât și fătul să nu se miște), permițând medicilor să examineze detaliile structurale ale fătului.
CUM SE EFECTUEAZĂ O EXAMINARE TIP RMN FETAL?
Procedura este sigură și nedureroasă pentru mamă și făt. În timpul acestei investigații, mama este plasată într-un aparat RMN, iar imaginile precise ale fătului sunt obținute și analizate ulterior de medicul imagist. Nu se utilizează niciodată substanța de contrast la RMN fetal.
Pacienta se va întinde pe o masă de examinare, care alunecă în aparatul în formă de tub. Poziția pe spate este cea mai indicată, dar femeia însarcinată poate sta și pe o parte. Pentru procedură, este recomandat ca pacienta să urineze înainte, pentru a nu avea vezica plină.
Aparatul are inclus și un microfon, precum și un buton de panică, astfel încât pacienta să se simtă în siguranță și să poată comunica, în timpul examinării, cu medicul sau operatorul imagist. Procedura implică un anumit nivel de zgomot la care fătul ar putea reacționa, dar fără consecințe pentru acesta.
CUM TE PREGĂTEȘTI PENTRU UN RMN FETAL?
Nu necesită o pregătire specială, se realizează fără sedare și fără injectare de substanță de contrast.
CU CE TREBUIE SĂ TE PREZINȚI?
● Cu recomandarea de la medicul specialist sau biletul de trimitere, după caz. ● Cu toate analizele și documentația precedentă, care descrie istoricul medical în detaliu, precum și cu investigații anterioare. ● Cu instrucțiunile citite – atât cele trimise de către clinică, precum și cele oferite de către medic (spre exemplu cele legate de întreruperea sau continuarea unui tratament medicamentos – deoarece înainte de efectuarea unui examen RMN (de orice tip), vei semna un consimțământ informat. *În lipsa acestora ne păstrăm dreptul de a refuza dreptul la examinare, întrucât nu putem avea certitudinea siguranței investigației pentru pacient, indiferent de faptul că este non-invazivă.
CÂT DUREAZĂ UN RMN FETAL?
Scanarea durează între 30 și 50 de minute în funcție de regiunile examinate și de mișcările fetale, dar poate dura mai mult dacă fătul se mișcă mult sau în cazul unei sarcini cu gemeni.
CE SE ÎNTÂMPLĂ DUPĂ EXAMINAREA RMN?
● Vei fi rugată să te duci înapoi în spațiul special destinat pacienților, pentru a te îmbrăca la loc și să urmezi recomandările personalului medical; ● Vei fi informată cu privire la timpul de așteptare pentru eliberarea interpretării RMN-ului fetal. În general, rezultatele IRM fetal se eliberează în 2 - maximum 3 zile lucrătoare.
CE OBIECTE METALICE SUNT CONTRAINDICATE EXAMINĂRILOR TIP RMN?
Obiectele metalice ce împiedică realizarea unei astfel de examinări sunt: ✓ stimulatoare cardiace sau defibrilatoare implantate; ✓ clipsuri vasculare metalice feromagnetice plasate pentru prevenirea hemoragiei din anevrisme; ✓ pompe de medicamente implantate sau externe (ca cele pentru administrarea insulinei, pentru analgezice sau chimioterapice); ✓ implanturi cohleare; ✓ cateterele cu componente metalice; ✓ gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice; ✓ un corp străin metalic din organism.
EXISTĂ ȘI OBIECTE A CĂROR COMPONENȚĂ METALICĂ NU REPREZINTĂ O PROBLEMĂ PENTRU ACEST TIP DE INVESTIGAȚIE?
O veste bună pentru pacienți este că există și obiecte ale căror materiale (din care sunt făcute) sunt compatibile cu aparatul de rezonanță magnetică nucleară, însă componenta metalică a acestoa trebuie clarificată de către medicul sau specialistul care le-a implantat, înainte de realizarea examinării. Acestea pot fi:
✓ plăci metalice, șuruburi, meșe metalice pentru repararea osului sau articulațiilor; ✓ tije vertebrale metalice și proteze articulare; ✓ sisteme de neurostimulare; ✓ unele tatuaje sau tatuajele permanente pentru sprâncene (pot altera imaginea și pot duce la apriția iritațiilor pielii sau umflare; ✓ pigmenții negri și albaștri sunt cei mai problematici); ✓ unele produse cosmetice sau lacuri de unghii care pot conține particule metalice; ✓ unele lucrări dentare, implanturi, obturații sau aparate dentare; ✓ gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice; ✓ bijuterii metalice, inclusiv piercing-uri corporale.
CÂTĂ MIȘCARE ESTE PERMISĂ PE DURATA INVESTIGAȚIEI?
Calitatea imaginilor rezultate în urma RMN-ului depinde și de cooperarea pacientei cu asistentul de radiologie. Este foarte important să te relaxezi și să stai nemișcată pe durata RMN-ului pentru a obține o imagine cât mai clară și un rezultat final de calitate. Orice mișcare în timpul examinării poate duce la scăderea calității imaginii. Timpul va trece mai repede dacă închizi ochii și te relaxezi.
CONTEAZĂ TIPUL DE APARAT PE CARE SE EFECTUEAZĂ RMN-UL?
Da, contează foarte mult. Gândește-te, pentru comparație, la un aparat foto: cu cât are mai mulți pixeli, un senzor de lumină mai sensibil și o lentilă mai bună, cu atât mai bună este poza rezultată, corect? În exact acest fel funcționează și RMN-ul – cu cât este mai performant, cu atât mai detaliată este imaginea surprinsă. Donna Medical Center investește constant în tehnologie de ultimă generație, motiv pentru care achiziționarea unui aparat RMN 3T a fost imperativă pentru noi și sănătatea pacienților noștri. Așadar, tipul de aparat face o diferență considerabilă în ceea ce privește rezultatul și experiența pacientului. Câteva exemple sunt: Sistemul adaptabil BioMatrix se adaptează individualității fiecărui pacient pentru imagini cât mai personalizate; Confort sporit pentru pacienții cu claustrofobie datorită tubului cilindric mai mare, deschis la ambele capete; Durată de timp scăzută (30-40 de minute); Posibilitatea de a examina pacienți de până la 240 de kg.
CE AVANTAJE ARE INVESTIGAȚIA DE TIP IRM?
RMN-ul este o metodă de investigație non-invazivă și non-iradiantă; Imaginile rezultate în urma examinării sunt de cea mai înaltă acuratețe; Contrastul între țesuturi pentru imaginile produse este foarte bun; Permite o imagine de ansamblu extrem de detaliată a zonei investigate, deoarece oferă o vedere multidimensională.
CE CONTRAIDNDICAȚII ARE INVESTIGAȚIA TIP IRM?
Claustrofobia; Stimulatoarele cardiace (pacemaker) și defibrilatoarele; Orice implant sau materiale metalică cu componentă feroasă (inclusiv protezele valvulare cardiace); Insuficiența renală care nu ar permite utilizarea substanței de contrast; Sarcina (deși nu este o contraindicație absolută), mai ales în primul trimestru din cauza utilizării substanței de contrast; Stimulatorul neuronal; Tatuajele sau alte tipuri de machiaj permanent ce au pigmenți de fier în compoziție.
CARE SUNT AVANTAJELE EFECTUĂRII UNEI ASTFEL DE INVESTIGAȚII LA DONNA MEDICAL CENTER?
Tehnologie ultra-performantă: RMN 3T, antenă de sân performantă cu 16 canale, cele mai noi versiuni ale programelor de prelucrare și analiză a imaginilor, confort sporit pentru pacientele cu claustrofobie datorită tubului cilindric mai mare; Personal medical supraspecializat în Imagistica Sânului.