Sumarul de urină este o analiză completă de urină care include determinarea caracterelor fizice (culoare, aspect, greutate specifică), chimice (pH, proteine, glucoză, corpi cetonici, hematii, bilirubină, urobilinogen, leucocite, nitriți) și examenul microscopic al sedimentului. Modificările care pot apărea în sumarul de urină pot semnifica stări patologice ale aparatului urinar, hepatice sau metabolice. Este un test utilizat atât pentru screening, cât și pentru diagnostic.
Diagnosticare afecțiuni rinichi
Activitatea rinichiului este explorată prin evaluarea funcțiilor cu ajutorul cărora acest organ menține hemostaza mediului intern. Mai simplu, rinichiul elaborează o urină, al cărei conținut reflectă starea fiziologică a organismului. Un rinichi alterat nu va păstra hemostaza mediului intern și prin urmare, se vor observa modificări ale proprietăților fizico-chimice ale urinei, caz în care vor apărea substanțe cu semnificație clinică.
Valori patologice:
- cantitatea de urină peste 2500 ml/24h definește poliuria. - cantitatea de urină scăzută sub 500 ml/24h constituie oliguria. - cantitatea de urină eliminată ziua este mai mare decât cea în timpul nopții, iar inversarea acestui raport definește starea patologică denumita nicturie.
Analiza completă de urină include determinarea caracterelor fizice (culoare, aspect, greutate, densitate), chimice (pH, proteine, glucoza, corpi cetonici, hematii, bilirubina, urobilinogen, leucocite, nitriți,densitate) și examenul microscopic al sedimentului.
Pentru ce este recomandat sumarul de urină
- identificarea unor disfuncții renale, urinare, hepatice, metabolice
Organismul este sănătos atunci când este în echilibru și la aceasta participă și procesul de excreție continuă a apei și electroliților în exces, precum și a produșilor de catabolism. Rinichiul este organul care desfăloară acest proces și menține compoziția organismului constantă.