CA 15-3 este o glicoproteină transmembranară a cărei sinteză este codificată de gena MUC1.
Nu se recomandă determinarea CA 15-3 pentru screening-ul, diagnosticul sau stadializarea cancerului mamar.
Principala utilitate a determinării acestui marker este monitorizarea tratamentului și a evoluției bolii.
Creșteri:
- pot să apară și la persoane sănătoase; - afecțiuni benigne: hepatită, ciroză, mastită fibrochistică; - la 30% din femeile cu cancer mamar localizat și la 65 - 80% din femeile cu cancer mamar metastazat; - alte neoplazii: ovar, prostată, pancreas, colon, ficat și plămân.
Scăderea nivelurilor serice de CA 15-3:
- este un indicator al unui răspuns terapeutic favorabil.
Observație:
Scintigrafia sau examenele radiologice efectuate cu 1 - 7 zile înaintea efectuării testului pot modifica rezultatele, în timp ce persistența nivelurilor crescute se asociază cu progresia bolii și răspuns inadecvat la terapie.
Recomandări pentru determinarea CA 15-3:
1. Monitorizarea tratamentului: persistența nivelurilor crescute sub tratament indică progresia bolii și răspuns inadecvat la terapie. 2. Urmărirea evoluției bolii și depistarea precoce a recurențelor: - depistarea precoce a recurenței tumorale la pacienți tratați anterior pentru carcinom mamar stadiile II și III, fără semne clinice de activitate a bolii; - determinarea combinată de CA 15-3 și CEA poate crește sensibilitatea detecției recurenței tumorale. 3. Depistarea metastazelor: - nivelurile crescute de CA 15-3 la un pacient cu neoplasm mamar indică cu mare probabilitate prezentă metastazelor; - determinările seriate pot fi utile în detectarea precoce a metastazelor osoase și hepatice.