CA 19-9 este prezent în celulele epiteliale și mucoase din stomac, intestin, pancreas, ficat și ovar. Mici cantități de CA 19 - 9, pot fi prezente în sânge și la persoane sănătoase. Marker-ul nu poate fi utilizat pentru screening-ul carcinomului pancreatic sau hepatobiliar datorită lipsei sale de specificitate și sensibilitate. El este folosit doar în monitorizarea după tratament a acestor pacienți.
Creșterea valorilor serice:
- afecțiuni benigne: litiază biliară, colecistită, obstrucții căi biliare, fibroză chistică, ciroză hepatică, pancreatită, boli inflamatorii intestinale, poliartrită reumatoidă (33 %), lupus eritematos sistemic (32 %) și sclerodermie. - afectiuni neoplazice: cancer de pancreas, hepatobiliar, gastric, colon, plămân.
Valori crescute de CA 19-9 sunt întâlnite în 70-80 % din cazurile de carcinom pancreatic, 50-60 % din cele de cancer gastric, 60 % din tumorile hepatobiliare, 30 % din tumorile colorectale, precum și la unii pacienți cu neoplasm mamar, ovarian, prostatic, pulmonar.
Observații :
1.CA 19-9 este un gangliozid a cărui sinteză necesită prezența antigenelor de grup sanguin Lewis. Astfel, indivizii cu un grup sanguin relativ rar, negativ pentru antigenele Lewis (3-5 % din populație), prezintă un deficit congenital de enzimă sialil-transferază necesară sintezei CA 19-9; la aceste persoane CA 19-9 rămâne la valori foarte scăzute chiar dacă este prezentă o neoplazie. În astfel de cazuri, markerul tumoral indicat este CA 50. 2.Explorările radioactive efectuate cu cel mult 7 zile înaintea testului pot modifica rezultatele.
Recomandări pentru determinarea CA 19-9:
- diagnosticul și monitorizarea adenocarcinomului pancreatic, gastric și a tumorilor hepatobiliare. - diagnosticul și monitorizarea cancerului colorectal (al doilea marker dupa CEA) și ovarian (al doilea marker dupa CA 125).