Examenul de urinăpoate fi efectuat ca analiză de rutină sau în cazul prezenței simptomelor unei afecțiuni reno-urinare:
dureri abdominale
dureri lombare
micțiune dificilă (disurie)
micțiuni frecvente (polachiurie)
hematurie (prezența hematiilor în urină)
Examenul microscopic se face pe sedimentul urinei proaspete, la cel mult 4 ore de la emisie.
Principalele elemente de sediment urinar pot fi:
Leucocite: prezența leucocitelor în urină (> 28/µL) este un indicator pentru afecțiuni inflamatorii ale tractului urinar: infecții bacteriene (cistita, uretrita, pielonefrita), infecții virale, glomerulopatii etc.
Hematii: prezența eritrocitelor în urină > 17/µL necesită investigații suplimentare.
Celule epiteliale: prezența urinară a unui număr crescut de celule epiteliale poate indica fie o recoltare incorectă, fie o stare patologică.
Cilindrii (hialini, granuloși, celulari, ceroși, micști): reflectă statusul tubilor renali, numărul cilindrilor din sedimentul urinar și tipul lor având valoarea diagnostică.
Cristale (oxalat de calciu, acid uric, fosfat de calciu, fosfat amoniaco-magnezian, urați amorfi, fosfați amorfi, urat de amoniu etc.): nu sunt prezente în mod normal în urina proaspătă, dar se pot forma în timpul stocării la temperatura camerei sau în timpul refrigerării.
Floră microbiană: prezența bacteriilor trebuie interpretată în contextul clinic, înainte de stabilirea diagnosticului de infecție urinară. În cazul suspiciunii de infecție urinară se recomandă efectuarea uroculturii.
Levuri: cea mai frecventă este Candida albicans.
Recomandări pentru examenul sedimentului urinar
-identificarea unor disfuncții renale, urinare, hepatice, metabolice.
Pregătirea pacientului
- recoltarea pentru examenul de urină se face din prima urină de dimineață, jetul mijlociu, după o prealabilă toaletă locală.