Helicobacter pylori este un bacil Gram negativ care habitează la limita mucoasei gastrice sub stratul profund de mucus.
Cine este mai predispus?
10% din persoanele sănătoase sub 30 de ani sunt colonizate gastric cu Helicobacter pylori. Gradul de colonizare crește cu vârsta, astfel încât peste 60 de ani, mai mult de 50% din populația sănătoasă este infestată.
Transmitere Helicobacter pylori
Principalul rezervor de infecție sunt persoanele Helicobacter pylori pozitive.
Calea principală de transmitere o reprezintă contactul interuman, mai ales în cadrul aceleiași familii, iar cei mai expuși sunt copiii de vârstă mică.
În unele regiuni pot interveni și alte căi de transmitere, de exemplu prin intermediul apei potabile contaminate.
Complicații Helicobacter pylori
Infecția cu Helicobacter pylori este o cauză majoră de gastrită cronică și ulcer peptic; de asemenea, studiile epidemiologice efectuate în ultimii ani au confirmat asocierea infecției persistente cu un risc crescut de apariție al cancerului gastric și al limfoamelor de tip MALT.
Diagnostic Helicobacter pylori
Testarea Antigenului H. pylori eliminat în materiile fecale are o acuratețe de peste 90% atât pentru diagnostic, cât și pentru confirmarea eradicării infecției după tratament (atât pentru populația adultă, cât și pentru cea pediatrică).
Recomandări pentru determinarea antigenului Hp în materiile fecale:
- suspiciune clinică de infecție cu Helicobacter pylori; - pacienți cu ulcer duodenal (95% sunt colonizați H. Pylori) sau ulcer gastric (65% sunt colonizați H.Pylori); - controlul eficacității tratamentului după 4 săptămâni de la administrare.